Ruike P801-SF

Ruike är för många en ytterst okänd tillverkare. För mig personligen så har bekantskapen med just P801-SF modellen kommit av att ni, mina läsare, begärt att jag skulle testa den. Så, nu är vi här. Det är dags att avlägga domen på en av mina absoluta favoritknivar, någonsin.

Ergonomi
Ruike P801-SF, eller 801:an som jag kommer att kalla den framöver, är en väldigt behaglig kniv att hålla i. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål, bladet är av rostfritt stål. Kort och gott så är den en imponerande tuff liten kniv, men med lite lyxiga detaljer i blå-eloxering.

Greppet är väldigt bra, men avsaknaden av någon form av mönster på handtaget gör den lite hal att hålla i. Väl i utfällt läge så ligger den perfekt i handen och parerskyddet/flippern gör att kniven inte kommer att halka så att man skär sig i fingrarna, någonsin.

Längden på handtaget är precis lagom för min hand. Detta gör att om du har jättestora händer så kommer den att kännas något för liten i handen, men handskstorlek 11 och mindre har inte några problem.

Kniven är 11,3 cm ihopfälld och ganska exakt 20 cm utfälld. Bladlängden och den skärande eggen är ungefär 9 cm. 801:an har en ordentlig ”framelock” låsning på bladet och jag har inte haft några problem med låsningar i mekanismen, så kallade ”lock-stick”. Fidget känslan i denna kniv är väldigt stor, då den är rätt tung och har kullager. Bladet glider väldigt lätt och flippern har ett bra motstånd, som gör att kniven öppnas och låser sig väldigt betryggande.

Det blå-eloxerade bältesclipset har väldigt bra motstånd och den släta sidan av kniven gör att kniven inte nöter eller förstör byxfickan, men ändå sitter betryggande.

Skära
801:an är riktigt vass och utan problem så skär man papper, kapar paracord, öppnar kartonger och till och med täljer en grillpinne. Bladet är lagom stort för även lite större uppgifter, men jag försöker alltid undvika allt för stora uppgifter med fällknivar. Samtidigt har jag svårt att tro att 801:an skulle svika på något sätt, så länge man inte börjar misshandla kniven.

Bladet är ca 3 mm på den tjockaste delen och den har så kallad ”full flat grind”, vilket ger hela bladet en ”kil-form” ända från ryggen till eggen. Detta gör att man får till utsökta snitt och utan vidare kan pressa kniven genom tjockare rep och paracord.

Material
Det föredragna materialet i 801:an är stål, rostfritt stål. Handtaget är tillverkat av ”stentvättad” 3Cr14N och är matt silver i färgen. Bladet är i 14C28N från Svenska Sandvik. Den tillhör med andra ord inte den absoluta toppen, men är klart godkänd på materialsidan. Jag är helt övertygad om att den kommer att fungera utmärkt för dom flesta.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så är det väldigt behagligt att flippa upp och fälla ihop kniven. Den fungerar lika bara för vänster som för högerhänta och ger alltid ett trevligt och snärtigt ljud när man fäller upp kniven.

801:an har ett läge där knivens blad stannar vid ihopfällning, detta är för att man inte ska skära sig i fingrarna av misstag, då det kullagrade bladet slår igen. Motståndet för att passera detta läge kräver lite kraft, vilket i sin tur gör att kniven slår igen med mer kraft och den potentiella risken att skära sig ökar markant.

Jag har aldrig riktigt förstått varför man väljer att konstruera kniven på detta sätt, men samtidigt har det nog med säkerhetsföreskrifter att göra. Jag föredrar att sätta fingret mot flippern när kniven är utfälld och på så sätt bromsa kniven när den passerar detta säkerhetsläge, för att sedan stänga den som vanligt. Det går också att helt skippa detta steg genom att hålla ram-låset öppet tills läget har passerats, men då gäller det att vara försiktig. =)

Matberedning
Det är inte många fällknivar som bemästrar detta moment och när man tittar på 801:an så är den inte idealisk för detta ändamål. Den presterar dock precis lika bra som man tror och fungerar förhållandevis bra att skära upp kött, grönsaker och förpackningar med, vilket gör att den ändå får ett bra betyg. Det som är en bonus för just 801:an är att den är fruktansvärt enkel att rengöra och demontera. Detta gör att man kan hålla en god hygien med denna kniv, vilket är väldigt viktigt.

Göra upp eld
Fjäderstickor är inga problem för 801:an. Däremot är hela kniven rundad överallt, vilket gör att eldstål inte fungerar speciellt bra att dra, någonstans. Man bör ha med sig en ”striker” för eldstålet, för säkerhets skull.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på 801:an så levereras den rakbladsvass och håller skärpan väldigt bra. Jag har tidigare haft erfarenhet av 14C28N och anser faktiskt att det är ett väldigt bra stål, dessutom är det ju Svenskt, så man vet att det är av hög kvalité. =)

Skämt åsido så är 14C28N inget okänt Kinesiskt stål, utan används bland annat i Morakniv-knivar och i väldigt mycket knivar i den här prisklassen. Jag vet att jag säger det ofta, men den här kniven behöver inte ett ”superstål”, den klarar sig perfekt ändå. =)

Slipa
Att slipa 801:an är super-enkelt. Det ganska långa och svagt svängda bladet gör att alla mina brynen är tillräckligt stora för att slipa eggen. Att stroppa upp bladet till extrem skärpa är enkelt och bekymmersfritt, precis som med Morakniv-knivarna. Ruike har tillverkat en riktigt trevlig kniv.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är Ruike 801-SF värd pengarna? Med en prislapp på strax över 400 kr så tycker jag faktiskt att den är extremt värd pengarna. Jag trodde det bara var en kniv som såg snygg ut, men den visade sig placera sig som en av mina absoluta favoritknivar.

Slutord och betyg
Ruike P801-SF är nog en av dom bästa knivarna jag råkat hitta på väldigt lång tid. Priset är helt fantastiskt, den känns som en kniv för minst 5 gånger prislappen och stålet är väldigt enkelt att hantera, även för dom som kanske inte är proffs.

Jag har använt denna kniv till i princip allt, vilket blir effekten när man har en billig och bra kniv. Det är när knivarna blir dyra som det är svårt att motivera att gräva lös grus och annat från mönstret på en traktor eller liknande.

Det finns en aspekt på 801:an som jag saknar på i princip alla andra knivar jag testar. Det jag pratar om är ”servicebarhet”. 801:an är nämligen super-enkel att skruva isär och rengöra, även för någon som kanske aldrig gjort detta förr. På mindre än 5 minuter hade jag skruvat ned, rengjort och skruvat ihop kniven med noll problem.

Till skillnad från knivar som kostar minst dubbelt så mycket så hittar jag väldigt lite att kritisera på 801:an. Detta är lite trist, då jag gärna vill peka på saker som skulle kunna göras bättre. Ruike 801-SF är inte en perfekt kniv, det ska vi inte försöka låtsas om. Livslängden på material och kullager lär visa sig om ett eller fler år. Men just nu, efter någon veckas testande, så måste jag säga att det är svårt att motivera knivar för flera tusen, när man kan få denna kvalité för strax över 400 kr.