QSP Hawk

Efter min oerhört överraskande upplevelse med QSP Penguin så kände jag att ännu en QSP fällkniv var tvungen att hamna på testbänken. QSP Hawk har kullager, flip och tum-knoppar, så den verkar vara en riktigt rolig kniv att leka runt med.

Nådde QSP Hawk upp till ”lillebror”? Läs vidare så får du svaret.

Ergonomi
När man pratar om ergonomi på små EDC knivar så är det svårt att säga att dom är bekväma att använda en längre tid. QSP Hawk är inget undantag. Handtaget känns väldigt lent och halkigt i handen, vilket är konstigt för mig. Oftast brukar micarta nöta till sig att bli halkiga. Detta är faktiskt första kniven med just micarta som levererats halkig från början. ?

Storleksmässigt så är den nästan identiskt lika stor som Penguin, men har lite fylligare och konturerade sidor. Trots att Hawk ser lite annorlunda ut på bilder så är själva känslan i handen likvärdig med Penguin, vilket inte är ett dåligt betyg, men samtidigt ingenting att skriva hem om.

Skära
QSP Hawk har nästan full flat slipning, vilket gör att den är riktigt trevlig att skära med. Kartonger och annat som man generellt skär med EDC knivar är en fröjd. Bladet är lite ”commando” med sin drop-point design, men dessa bladformer kan ha sina fördelar om man behöver sticka igenom något.

Ingenting att klaga på med andra ord.

Material
Knivbladet är tillverkat av Sandvik 14C28N stål och tillhör faktiskt ett av mina favoritstål, riktigt kul att se QSP ta steget in på dom rostfria stålen istället för D2. Inte för att det är något fel på D2 egentligen. Handtaget är tillverkat av grön micarta och känns lite hal och slät i handen.

En hand
Hawk har som sagt både flipper på ryggen och tum-knoppar för att flippa ut bladet. Ett problem jag verkar stöta på är att när jag använder tum-knopparna så tar flipp-knoppen på baksidan av handtaget emot pekfingret och bromsar så pass att bladet bara öppnar sig 50%.

Det händer inte hela tiden, men ibland, vilket räcker för att jag ska bli lite irriterad.

Om jag än en gång ska jämföra med Penguin, som har fosfor/brons upphängning istället för kullager, så måste jag ge vinsten till Penguin. Trots kullager så är Hawk inte lika smidig och trevlig som sin nästan hälften så dyra bror.

Jag har inte öppnat och rengjort kniven ännu, så det kan ha med det att göra. Dock brukar man inte behöva göra en sån manöver på QSP knivarna, men man vet ju aldrig. Jag får återkomma och korrigera betyget om den ”nöter in sig” inom kort.

Jag har även märkt att motståndet/detention på bladet är lite felaktigt avvägt. På knivar som har både tumknoppar och flipper så brukar dom vara anpassade för att flippern ska fungera optimalt. Denna gång verkar QSP ha försökt hitta en ”gyllene medelpunkt” mellan bägge öppningssätten. Detta gör tyvärr att motståndet är lite för klent för flippern, vilket gör att man får lite ”misfire” om man inte är väldigt distinkt på flippern.

Jag har pratat med en expert om detta och det kan helt enkelt röra sig om att kniven är för oljig som den är. Jag har som sagt inte öppnat och rengjort den ännu, vilket kan bli aktuellt om ingen köper den inom kort (den ligger på min Digitala Loppis).

Matberedning
Ett område där Hawk faktiskt vinner över Penguin är inom matberedning. Formen på bladet gör att den är betydligt enklare att skära kött, grönsaker och frukt med. Dessutom har man ju en spets som är otroligt vass och det blir inga som helst problem att få till riktigt fina snitt på exempelvis tomater.

Om bladet varit längre så skulle den vara riktigt trevlig, men dessvärre är den lite för kort för att ta hem full pott i detta moment. Men det är få fällknivar som gör det.

Göra upp eld
Jag vill bara påminna att trots att jag testar fällknivar så känns detta moment som en viktig del och är därför med i mina tester. Det är nog inte många som kommer att använda sina fällknivar för att göra upp eld, men om så skulle behövas så är det ju trevligt att veta om det ens går.

Det vanligaste när det gäller välgjorda Kinesiska knivar så är dom rundade och slipade i varje hörn och kant. QSP Hawk är också lika rundad som Penguin, men med en avgörande skillnad. Det visade sig att dom 2-3 cm bakom spetsen på kniven är vass nog för att dra eldstål med. Kanske inte 100%, men det fungerar i nödfall vilket är det enda krav jag har.

Att skära fjäderstickor med denna var helt otroligt enkelt. Det verkar som att vinkeln på bladet är anpassat efter hur jag håller knivar, vilket gjorde att denna tar första plats bland fällknivarna i detta moment. Riktigt bra.

Skärpa
En kniv som inte behåller sin skärpa är inte en bra kniv. QSP Hawk har som sagt 14C28N stål från Sandvik, vilket gör att den håller sin skärpa riktigt bra. Den går givetvis inte att jämföra med superstål, men det är ett väldigt trevligt stål som häller sin skärpa, även efter lång tids användning.

Slipa
Att slipa 14C28N är riktigt trevligt. Den tar skärpa riktigt fort och det går att få kniven otroligt vass, om man lägger ned lite kärlek på detta. Inga problem.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är kniven värd pengarna? Jag måste även denna gång nämna QSP Penguin, en av mina absoluta favoriter. Orsaken är att Penguin kostar hälften av QSP Hawk. Om jag tar detta i åtanke så blir Hawk betydligt mindre prisvärd. Personligen skulle jag rekommendera att köpa en Penguin istället, men det är ju bara jag förstås.

Slutord och betyg
I vanliga fall så befinner jag mig i ett stadium som jag kallar ”smekmånaden”. Nya knivar har en tendens att glänsa lite extra och kännas lite bättre än vad om gör efter några månader. QSP Hawk är dock inte en kniv som går upp på någon av mina topplistor. På papper så verkar den vara en ”Penguin killer”, men i verkligheten så känns den lite medioker. Kanske är det jag som är lite blasé, men jag hade förväntat mig mer.

Det lustiga är att jag inte vet vad mer jag kräver av Hawk. Den är välgjord, har ett av mina favoritstål, Deep Carry Clip, flipper och tum-knoppar, micarta handtag. Kanske är problemet just i ekonomi och prisvärdhet. Om man kan köpa en så suverän kniv som QSP Penguin för mindre än halva priset, då bör en kniv för mer än det dubbla prestera därefter… eller?

Nä. Hawk är inte en favorit hos mig och den är till salu i min Digitala Loppis, tillsammans med sin skogsvärdiga överlevnads bror Bison.

.