Petrified Fish Beluga – Revisited!

Ibland så testar jag knivar och ”fördömer” dom till att ligga i en låda och invänta någon form av användning, eller rent av försäljning. Min Petrified Fish, modell Beluga, är en kniv som jag värderat så högt att jag knappt använt den. Det är på många sätt en ”perfekt storm” för mig, låt mig förklara närmare.

När jag köpte min Beluga så var det på grund av designen. Den är relativt simpel, men ändå genomtänkt och ligger otroligt bekvämt i handen. Bladformen är otroligt skärande och bladet är väl tilltaget för dom mesta EDC uppgifterna man kan tänka sig. Precis som på Manix 2 från Spyderco, men till en bråkdel av priset. Jag tycker fortfarande att Spyderco Manix 2 är en bättre EDC kniv, på grund av bättre material, men Beluga är väldigt nära att ta topp-position i min lista.

Det som faktiskt chockerade mig mest var att K110 stålet i bladet gick att få otroligt vasst. Jag pratar inte om ”skära papper” vasst, utan ”kapa hårstrån från armen, utan att röra armen”-vasst. Det gick otroligt lätt att få till en spegelblank egg och denna egg har hållit otroligt bra. Jag tror faktiskt att jag slipat mina S30V knivar mer än denna i K110, vilket är ett väldigt bra betyg.

Petrified Fish har sedan tillverkningen av Beluga nu även släppt Beluga ”mini”, vilket är en kniv jag är väldigt intresserad av. Den enda nackdelen som jag kan hitta på den Beluga jag har nu är att den är lite stor att använda som EDC. Den är inte tung, men volym-mässigt tar den plats i fickan och skapar lite bekymmer när man behöver ta fram den för att sprätta en kartong eller liknande. Den ser rätt så ”massiv” ut och kan lätt skrämma någon som inte är van vid knivar.

Dom kom ut i många olika färger, men jag tyckte att den oranga canvas micarta modellen var snyggast. Den fångar också upp oljor bra och jag har faktiskt lyckats få lite ”patina” på handtaget när jag ”grisat runt” med Japansk Kameliaolja, som jag vanligen använder för att skydda blad och mekanismer.

Trots att denna kniv är lite av en ”graal-kniv” för mig så har jag lagt den till försäljning på min Digitala Loppis, vilket kan verka rätt så konstigt. Men anledningen är förstås att den inte kommer till användning. Jag har redan ”graal-knivar” i form av mina Spyderco Manix 2 modeller, som jag prioriterar i fickan jämfört med någon annan kniv (förutom Victorinox då). Jag hoppas därför att någon annan kan köpa den och ge den uppmärksamheten den förtjänar. Det är sannerligen en riktigt fin kniv.

Men nog om detta. Nu ska jag inte sitta här och bli sentimental över en kniv. Vi får se om den blir såld, helt enkelt. Köparen kommer garanterat att göra en bra affär i alla fall. 🥹

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.