Okända vägar med mobilen…

Att ha en navigator inbyggt i sin bil är förstås väldigt smidigt. Helst om man ska åka runt på okända vägar. Men snäppet bättre än att ha just en navigator i bilen är att ha ett underhållningssystem som stödjer Android Auto och Apple CarPlay istället.

På detta sätt får man nämligen uppdaterade kartor med relevant information, helt utan kostnad och problem. Du behöver inte fundera över abonnemang, uppdateringar och annat som man vanligtvis måste se över på en dedikerad GPS. Allra helst gäller det om man har en modellanpassad GPS från tillverkaren själv, som Renault, Volvo, Toyota eller liknande.

Man får möjlighet att skapa rutter och planera sin färdväg på ett mycket mer innovativt och lätt sätt om man använder en mobil lösning, eftersom det oftast går att planera färdigt i datorn hemma och sedan skicka informationen till mobil/platta för att använda i bilen.

Det går förstås att använda kartprogrammen direkt på telefonen eller en surfplatta, om man inte har ett kompatibelt underhållningssystem i bilen. Det är dock många gånger smidigare att ha enheten dockad direkt till bilen. Den laddas dessutom samtidigt, vilket är trevligt.

Det jag vill lyfta ett varningens finger för är att enbart ett av dessa system visar dig vägen, utan att skvallra om var du befinner dig. En liten detalj kan tyckas, men något som visat sig vara information som går att missbruka i fel händer.

Apple Maps i CarPlay eller på en iPad/iPhone ger en fantastisk upplevelse utan att någon vet vilka butiker, stadsdelar eller kliniker du besöker. Eftersom Maps inte inkluderar en inloggning så är din historik och vart du går inte alls kopplat till ditt Apple-ID.

Många föredrar förstås Google Maps, men jag tycker att Apple Maps fungerar minst lika bra, utan att någon behöver snoka i var jag åker. Alla personliga funktioner, som att hitta din parkerade bil, skapas direkt på din enhet och delas inte med någon annan. Fantastiskt praktiskt och enkelt. Funktionaliteten och integreringen med CarPlay i min nya bil gör att jag aldrig behöver vara orolig att hamna på villovägar, oavsett om jag varit där förut eller inte.

Data som används för att förbättra navigeringen, såsom rutter och söktermer, är inte kopplad till din identitet hos Apple. Istället är den informationen baserad på slumpmässiga identifierare som ständigt förändras. Allt för att förhindra att du spåras och din information nyttjas till saker som du inte vill.

En funktion som jag råkade hitta då jag navigerade till ett köpcentrum, som inte hade någon bilväg i närheten, var att navigeringen fortsatte att visa vägen till fots från där jag parkerade med bilen, helt automatiskt. Säkert något som finns i Google Maps också, men jag tyckte det var en trevlig funktion som underlättade min dag.

CarPlay är dock mer än bara navigering, förstås. Om du har ett kompatibelt underhållningssystem i bilen så kan du även njuta av musik, få meddelanden upplästa av Siri samt möjlighet att svara direkt via röst. Många ljudboks appar har stöd i CarPlay, så långa färder kan kännas mindre långa. Den bästa funktionen är förstås möjligheten att svara på samtal och använda bilens inbyggda mikrofoner för att prata med andra, utan att släppa fokus från vägen.

I dagsläget så har jag använt CarPlay drygt 250 mil och innan slutet på nästa vecka så har jag planerat att sätta ytterligare 200 mil på mätaren. Jag kommer nämligen att åka runt i Sverige och besöka bland annat Morakniv. Om det dyker upp något problem som jag tidigare inte upplevt med detta system så kommer jag att definitivt rapportera om detta nästa vecka.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.