Morakniv Lightweight Axe – Yay och Ney…

Det är inte alltid som jag får ändra mig radikalt när det gäller test av olika knivar och utrustningar, men i fallet Morakniv Lightweight Axe så måste jag dock göra en tvär-vändning mot det positiva.

Dom som känner mig vet att jag inte är någon förespråkare för yxor. Det är en utrustning som har potential att göra skada på egen person, av betydande karaktär.

Att missa något med kniven när man hugger gör inte så mycket, men att missa med en yxa kan medföra att man klyver knäskålen eller separerar en artär i benet… Något man inte vill råka ut för ute i skogen, eller någonsin, för att vara ärlig.

Moraknivs yxa är dock något speciellt, vilket man nästan ser på den om man tittar på en bild. Det är inte direkt en yxa, utan mer en ”hatchet”-modell. Alltså en ”kniv-på-skaft”, i min ringa mening. Även om vikten ligger på huvudet så känns den behagligt smidig att hantera. En stor del av detta beror på att handtaget är riktigt bekvämt att hålla i.

Morakniv Lightweight Axe är vass som en Garberg och har en ganska akut V-formad egg, istället för den klassiska konvexa som man hittar på många ”riktiga” yxor. Huvudet väger förstås mest, men totalt sett så väger hela yxan runt 500 gram, vilket är som en redig överlevnadskniv, egentligen. A1X från Fällkniven väger nästan exakt samma.

Viktfördelningen gör förstås att Lightweight Axe är synnerligen bra på att hugga med, men den vassa och breda eggen (11,5 cm) gör också att man kan snickra lite, av-barka grenar och annat inför olika bushcraft-projekt. Den är väldigt vass, vill jag understryka. Faktiskt så vass att skyddet till yxan gick sönder för mig (bild nedan), notera att jag trycker in fingret i skyddet för att visa att sömmen är trasig. När man tar bort fingret så syns inte detta överhuvudtaget…

En tråkig sak förstås, men något jag nästan kunde räkna ut på en gång. Den enkla sömmen längs yxans skydd är för nära eggen. Om man trär på yxans skydd lite snett så skär man också av trådarna. Nitarna skyddar dock eggen från att bli helt exponerad, vilket förstås är väldigt bra. Jag tror faktiskt att jag ska sätta dit två nitar till, mellan dom redan befintliga, sedan ska jag sy ihop allt med svart sen-tråd för att den ska hålla ordentligt. Jag vill ogärna skära mig på den.

Jag hade faktiskt redan från början tankarna på att göra ett helt nytt skydd för eggen, eftersom jag gärna vill ha en lösning som går att hänga i bältet. Som standard kommer Morakniv Lightweight Axe utan några som helst möjligheter att hänga yxan på sig, eller på sin väska. Jag fick göra en lösning med MOLLE och läderstrips för att kunna hänga yxan på väskan. Det blev bra, men samtidigt är det lite trist att Morakniv inte har någon smart lösning på just detta redan ”out-of-the-box”.

Tankarna faller lite på Karesuandokniven och deras små yxor. Där har man valt att göra en smart lösning för att både hålla yxan i bältet, men även för att hålla slipstål och till och med eldstål (på survival modellerna). Man behöver kanske inte något lika ”fancy” som det, men att få med en hållare för yxan hade jag förväntat mig av Morakniv. Det kanske bara är jag som tänker så, än en gång.

I övrigt har jag absolut ingenting att klaga på när det gäller denna yxa. Jag och min äldsta son har båda huggit, skurit och hackat med denna yxa och vi gillar den skarpt. Vi hade även med oss två andra yxor att jämföra med.

Den första är min Hultafors Friluftsyxa (bild nedan) med 600 gram vikt…

Den andra yxan är min egenmodifierade Gränsfors Bruk ”liten skogsyxa” (bild nedan), som väger 720 gram.

Både jag och min son var dock överens om att Morakniv Lightweight Axe var den bästa av dessa yxor, mest på grund av att den var den vassaste yxan i samlingen. Den väger dessutom minst, men samtidigt krävde den även minst kraft när vi provade att hugga av grenarna på ett omkullfallet träd vi testade yxorna på.

För mig så känns det bättre att använda mindre kraft, eftersom det känns som att även skaderisken minskar om man slipper ta i allt man orkar för att hugga igenom saker. Kontrollen blir bättre och det känns i alla fall tryggare än med mina andra yxor. Jag provade även att barka av en stam, vilket fungerade perfekt med Lightweight Axe, men med dom två andra så var det betydligt tyngre och krävde mer styrka för att genomföra.

Hela denna bit av trädet var egentligen tjärved, vilket kommer till hands i vårt nya läger. Det är perfekt att ha en källa till tändmaterial i närheten, när förhållandena är svåra. Det luktar ju så gott också. 😄

Hur som helst så är jag väldigt nöjd med Morakniv Lightweight Axe och den har förtjänat en plats i min skogsväska. Dels så är den lättare än alla andra av mina yxor och huggar-knivar, dels så ryms den utan problem i även små väskor, på grund av sin nätta storlek.

Om jag ska sammanställa min upplevelse efter många timmars testning så blir det följande:

😃 Perfekt vikt för mindre uppgifter
😃 Otroligt vass, vilket påminner om en kniv. Jag har till och med mat-preppat med den.
😃 Otroligt bekväm att använda. Handtaget är perfekt utformat för handen och ger bra grepp.
😟 Eggskyddet höll inte speciellt bra och gick sönder redan efter första timmen i skogen.
😣 Inget sätt att fästa yxan vid bältet eller liknande, vilket var lite trist.
🤔 Inte lämplig för större arbeten, som att klyva stora klabbar.

Jag kommer inom kort att presentera mitt test av yxan, enligt ”standard-test för bushcraft och uteknivar”. Ni kan alltså förvänta er att få läsa detaljerna runt hur min upplevelse har varit med denna yxa, från någon som inte gillar yxor överhuvudtaget. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.