Midgards Messer – Nori Nano första anblicken!

När man först tittar på Nori Nano så tänker man ”vilken rolig EDC pryl”, en känsla som snabbt försvinner när man provat att använda den i verkligheten. Det är dock en väldigt rolig pryl, även om den inte är speciellt användbar eller smidig på något sätt. Det gäller samtidigt att förstå vad jag skriver här. Jag kritiserar inte designen eller hur det konstruktions- eller kvalitetsmässigt presterar. Det är en väldigt robust liten sak, men den saknar helt enkelt användningsområde, för mig i alla fall.

Låt oss titta lite närmare på dom olika EDC tillfällen där jag använder kniv.

Öppna kartonger
Att öppna en kartong är nog det mest ”basic” som finns när det gäller EDC knivar. Det gör nog alla vid ett eller annat tillfälle. Här borde förstås Nori Nano vara en given mästare, men eftersom eggen är relativt tjock, då den faktiskt är runt 4 mm tjock totalt, så är det inte en speciellt skärande egg man får.

Nori Nano saknar dessutom spets, som gör att man får använda ”skägget” på yx-formens övre del för att komma igenom packtejp. Denna är inte speciellt vass heller. Den nedre delen av Nori Nano är vassare, men där kommer ens fingrar i vägen.

Det är med andra ord inte en kartong-öppnare, trots att det var här jag trodde den skulle dominera.

Göra upp eld
Att ha en eld-startare runt nacken är ju inte helt fel ute i skogen. Nori Nano borde vara en riktigt fin eldstartare i alla fall, något som jag dessvärre nästan omedelbart insåg att den inte kunde användas som. Alla kanter är rundade och dessutom täckta av en coating, typ den som återfinns på Becker knivar. En tjock och skrovlig färg som inte tillåter någon som helst vass kant på kniven, förutom eggen.

Formen på Nori Nano och sättet man håller den på gör att man inte kan göra fjäderstickor eller tälja något, utan att ens fingrar hamnar i vägen och allt blir klumpigt och infantilt.

Även här så finner jag ingen fördel i designen på Nori Nano, utan kan med säkerhet säga att den inte är bra att göra upp eld med.

Kontors EDC
Att använda Nori Nano runt nacken, som en liten kontors-EDC, för mindre uppgifter. Här måste den ju vara riktigt bra… Även här är dock designen på Nori Nani till dess nackdel. Det går inte att sprätta häftklammer, röra om i kaffekoppen eller, som jag tidigare skrev, öppna en kartong.

Att öppna ett brev med denna kniv är direkt farligt, då man riskerar att skära sig på pappret man försöker öppna, med fingrarna så nära eggen. Tro mig, jag har provat med svidande ”paper-cuts” som bevis.

Nä. Inte ens här är Nori Nano och dess rätt så roliga design till någon fördel.

Skog och vildmark
Att använda Nori Nano som nödkniv är något jag skulle undvika att försöka. Om jag skulle hamna i en situation där min enda chans att överleva hade varit att ha en kniv, så skulle jag nog dö ute i skogen med denna nano-yxa i handen.

Att försöka sig på någon som helst större uppgift är i princip helt omöjligt. Det går inte att tälja med den, den går inte att göra upp eld med och att tillverka saker i bushcraft är något jag absolut skulle rekommendera att man undviker.

Egg skyddet
Jag har svårt att kalla det som följer med Nori Nano för kniv-slida, då det egentligen är en platta med magneter på och ett litet handtag som håller tillbaka kniven i hållaren. Det är en design för att visa upp Nori Nano, som ett smycke. Men mer än så är det nog inte.

Den är lite svår att hantera om du inte ser kniven framför dig, då det inte finns någon fast plats för låsmekanismen, utan denna måste passas in exakt för att man ska kunna ta bort, eller sätta dit kniven igen.

Det är med andra ord inte någon design som gör att man kan ”dra” kniven om man behöver detta, utan gör att det blir lite krångel och pillrande innan man lyckas ta lös eller sätta dit kniven.

Det finns en version 2 av Nori Nano, men jag är rätt så säker på att den ”slidan” fungerar likadant.

Slutligen
Den generella formen och designen på Nori Nano är inte dålig på något sätt. Det man måste förstå är att Nori Nano’s största nackdel faktiskt är dess nano-storlek. Om den istället hade varit större så tror jag att den faktiskt överkommit många av dess nackdelar och vänt dessa till fördelar.

Visst har det till en stor del att göra med hur stora mina händer är, vilket förstås är en nackdel när det blir så små saker, men jag tror även att den blir lite för liten för dom som har små händer.

En Nori Maxi (som inte existerar) skulle ha kunnat vara en stor favorit för mig, då man kommer nära bladet och rörelser som att trycka bladet mot material blir betydligt lättare. En större design hade kunnat göra så att ”skägget” på yxan kommit till användning på ett helt annat sätt och faktiskt gett designen fördelar.

Som det är nu så kan jag inte rekommendera Nori Nano till någon, tyvärr. Det är en otroligt fräck sak att bära med sig som ett smycke, då den i själva verket inte fungerar speciellt bra till just EDC. Ett mode-statement att man har råd att köpa en kniv för nästan 2000 kr, som inte ens fungerar speciellt bra som kniv. Eller kanske att man har en Midgards-Messer i sin ägo, vilket är lite som att ha en Ferrari på uppfarten. 😅

Jag kommer inom kort att lägga upp en video-recension på denna kniv, så att alla får se den ”in action” och så att det blir lättare att förstå riktigt hur nano den egentligen är.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar