May The 4:th be with you!

Uttrycket ”May the Fourth be with you” är en ordlek som spelas på den klassiska Star Wars-hälsningen ”May the Force be with you” (”Må Kraften vara med dig”). Detta uttryck används oftast den 4 maj varje år och är en inofficiell högtid som firar Star Wars-filmerna.

Det exakta ursprunget till uttrycket är okänt, men det sägs ha uppstått på 1970-talet, strax efter premiären av den första Star Wars-filmen 1977. Det var först i början av 2000-talet som uttrycket började spridas på internet och sociala medier, och det har sedan dess blivit en årlig tradition för Star Wars-fans över hela världen att använda uttrycket den 4 maj varje år.

Firandet av Star Wars-dagen har blivit allt större med åren och innefattar ofta Star Wars-temafester, maratonvisningar av filmerna, speciella samlarobjekt och merchandise, samt Star Wars-inspirerade maträtter och drycker. Många fans klär också ut sig till sina favoritkaraktärer från filmerna och deltar i olika evenemang och aktiviteter.

I Sverige är detta inte en vanlig tradition, men vi erkänner gärna denna dag som något speciellt ändå. Helst dom som är uppväxta med Star Wars. =)