Linux – Återföreningen

Ett inlägg som skiljer sig lite från vad jag normalt brukar skriva om är att jag nu håller på att experimentera med Linux än en gång. Denna gång så fokuserar jag på Ubuntu, som är en av dom mest utvecklade och användarvänliga versionerna av Linux som finns. I alla fall baserat på mina egna erfarenheter.

De var några år sedan jag använde Ubuntu på allvar, men jag kan meddela att utvecklingen inte har stått stilla i denna version av Linux. Den känns otroligt förfinad och trevlig.

Att installera Ubuntu är ungefär hälften så komplicerat som att installera Windows. Den är otroligt snabb och kravet på hårdvara är betydligt lägre på Ubuntu än Windows.

Men… Varför använder då inte alla Ubuntu istället för Windows? Är det på grund av säkerheten? Finns det inga produktiva appar till Linux? Varför är inte Ubuntu det dominerande operativsystemet för PC datorer i världen?

Svaret är inte så enkelt som man kanske tror, och det finns flera faktorer som påverkar detta val.

Förinstallerade operativsystem
De flesta datorer som säljs till konsumenter kommer med Windows förinstallerat. Detta gör det extremt bekvämt för användaren att bara starta datorn och börja använda den direkt, utan att behöva tänka på att installera ett annat operativsystem.

Ubuntu (och andra Linux-distributioner) kräver ofta att användaren aktivt installerar det själv, vilket kan kännas skrämmande för många som inte är tekniskt kunniga. Även om jag är övertygad om att dom flesta skulle klara av att göra detta, då utvecklingen gått så långt framåt och det finns otroligt bra guider man kan följa på Internet och YouTube.

Programkompatibilitet och stöd
Även om Linux har gjort stora framsteg vad gäller programstöd, är det fortfarande många populära program som inte finns tillgängliga för Linux. Adobe Photoshop, Microsoft Office och vissa spel är exempel på detta. Även om det finns alternativ som GIMP, LibreOffice och Steam Proton för att köra Windows-spel på Linux, föredrar många användare originalprogrammen.

Inlärningskurva
Linux generellt, inklusive Ubuntu, kan vara lite annorlunda för en användare som är van vid Windows. Koncept som terminalen, olika filsystem, och pakethanterare kan kännas förvirrande. Även om Ubuntu är en av de mest användarvänliga Linux-distributionerna, kräver det ofta en vilja att lära sig nya sätt att göra saker på.

På ytan så ser Windows och Ubuntu rätt så lika ut och jag är övertygad om att 99% av alla användare skulle kunna utföra standard saker utan problem. Med detta menar jag använda Internet, konfigurera mail och allmänna saker som dom flesta använder sina PC datorer till.

Marknadsföring och monopol
Microsoft har haft decennier av dominans inom operativsystemmarknaden och har etablerat starka relationer med både hårdvarutillverkare och mjukvaruutvecklare. Linux, å andra sidan, har inte samma marknadsföringsbudget eller strategiska partnerskap. Det är svårt att konkurrera med en aktör som har en så stark position på marknaden.

Även om Linux blivit en betydligt populärare operativsystem på senare år, så är det långt kvar att gå innan det är något sorts hot mot Microsofts dominans.

Spel och multimedia
En av de vanligaste anledningarna till att människor håller sig till Windows är spel. Så är även fallet med mig. Trots att plattformar som Steam har gjort stora framsteg för att göra spel tillgängliga på Linux, är det fortfarande långt ifrån att vara lika enkelt och tillförlitligt som på Windows. Dessutom har vissa multimedia-applikationer, som ljud- och videoredigeringsprogram, bättre stöd på Windows (och ännu bättre på MacOS).

Användarvanor och bekvämlighet
Den sista anledningen till att Ubuntu inte är så stor kan bero på vana, helt enkelt. Människor använder det de känner till, vi gör det av bekvämlighet och smidighet i våra liv. För många har Windows varit det naturliga valet i årtionden. Att byta operativsystem innebär en förändring i arbetssätt och en viss anpassningsperiod, något som många inte är villiga att gå igenom om inte den nya lösningen erbjuder något revolutionerande.

Slutligen
Även om det kanske finns andra anledningar till att Ubuntu och Linux inte är det ”dominerande operativsystemet” så är det betydligt mer utbrett än vad många tror. Många av världens webbservrar, databasservrar och superdatorer kör Linux på grund av dess stabilitet, säkerhet och flexibilitet. Exakta siffror varierar beroende på källa, men det är allmänt erkänt att Linux har en stor majoritet av servermarknaden.

Statcounter sammanställde statistik som visar att ungefär 5% av världens datorer kör Linux, vilket inte är en så liten andel som man kan tro. Men det finns som jag skrev ovan många praktiska skäl till varför Windows fortfarande är det mest använda operativsystemet. Det handlar inte bara om vilket system som är ”bättre”, utan också om tillgänglighet, kompatibilitet och vana.

Vad tycker du? Är det dags att fler vågar ta steget och prova Ubuntu, eller är det helt enkelt inte realistiskt att Linux ska kunna konkurrera på skrivbordsmarknaden? Kommentera gärna.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.