Läsarfrågor Feb 2022 (snabba svar)

Tänkte köra lite läsarfrågor. Denna gång blir det ”snabba svar”, eftersom detta har efterfrågats från vissa läsare. Jag ska med andra ord försöka hålla mig kort och bränna igenom så mycket som möjligt. Låt oss börja.

Är det värt att köpa QSP Penguin i dyrare stål?
Jag tycker personligen att D2 fungerar bra på Penguin. Det är en lätt EDC kniv och den behöver absolut inte S35VN stål för det man använder den till. Om man vill kasta ut pengar på en Penguin så förstår jag absolut, men det är knappast nödvändigt. ?

Är Condor knivar bra?
Condor knivar är, intressanta. Att säga att dom är bra är väl också korrekt, men det är inte någon avsevärd kvalité på varken stål eller övrigt material som dom använder. Designmässigt så är dom dock intressanta och oftast hämtas inspiration från långt tillbaka i tiden, eller från andra kulturer. Jag önskar att dom kunde använda bättre stål, men 1075 är inte fy skam om det samtidigt är billigt. Att betala 1000+ för en kniv i 1075 är inte något jag rekommenderar.

Hur många knivar har du?
För många att räknas. Dom ligger och skräpar överallt här hemma, men på senare tid så har jag börjat samla dom på ett ställe så att jag får lite ordning. Eftersom jag regelbundet säljer knivar så har jag inte så många just nu. Kanske ett 40-50 tal. Men fru tycker dock att det räcker och blir över, vilket hon kan ha en poäng i.

Vilken favorit tillverkare har du?
Jag brukar posta inlägg om detta regelbundet, eftersom det ändrar på sig hela tiden. Just nu är det Morakniv ute i skogen och QSP och Spyderco som EDC/Fällknivar. Som sagt vänder detta som vinden på kalfjället.

Idé: Giveaway med dina knivar?
Tanke: Vem ska betala för dom? Om jag köper knivar och ger bort dom så finns en tendens att det blir tomt i min kassa efter ett tag. Du får nog grunna lite på den idén ett tag till. ?

Har Victorinox någon kniv för skogen?
Ja. RangerGrip 79 kom nyss från testbänken. Kolla in testet om det skulle kunna vara något du är intresserad av.

Mest prisvärda kniven?
Morakniv, utan tvekan. Även den billigaste basic modellen duger gott för det mesta i skogen. Vill man lyxa till det så finns knivar upp till 1000 kr, men det är inte nödvändigt. Robust är en höjdare!

Bästa eldstålet?
Jag håller faktiskt på att testa eldstål från Jaktkit, Wildo, Morakniv och några andra just nu. Detta är en fråga som jag lovat att svara på för länge sedan, men det har aldrig blivit av. Jag ska försöka få till något vettigt sätt att jämföra eldstålen på, men i dagsläget så kan jag nog avslöja att Wildo ligger i framkant. Jag återkommer med ett test så fort det är möjligt.

Bushcraft instruktioner och videos?
Jag har länge funderat på hur jag ska kunna visa upp några enkla Bushcraft projekt, samt lite mer avancerade saker som jag tillverkat under åren. Allt känns dock som att det tar för mycket tid och jag har inte dom ”skills” som krävs för att filma projekt på rätt sätt. Jag är nog mest orolig att slösa med både din och min tid. Vi får se hur det blir. Jag ska göra mitt bästa.

Bästa överlevnadskniven?
En vanligare fråga än man kan tro. Jag brukar oftast rekommendera överbyggda och tunga knivar, men har på senare tid insett att en Morakniv Garberg med Survivial Kit är både mer ekonomiskt försvarbart, samt mer praktiskt än många andra lösningar.

Bästa GPS för skogen?
Detta är dessvärre ingenting jag kan hjälpa till med. Jag har använt GPS tidigare, men det var länge sedan och all utrustning jag känner till har garanterat slutat tillverkas för länge sedan.


Det var några av frågorna som jag kunde svara lite snabbt på.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.