Läsarfråga: ”Hur fungerar egentligen AirTag?”

För några år sedan så presenterade Apple sin nya familjemedlem, AirTag. Denna lilla kapsylstora enhet fungerar perfekt för att spåra sina nycklar och andra saker man har tendenser att tappa bort. Men det råder väldigt många oklarheter hos användare, rörande hur en AirTag egentligen fungerar. Jag tänkte därför svara på några frågor som dykt upp. Notera att några av frågorna som finns med här har besvarats för länge sedan, men jag tänkte ändå lägga in dom för att göra ett inlägg med flera frågor samlade. Låt oss börja.

Fungerar AirTag med Android?
Nej, Apples AirTag fungerar bara på Apples enheter. Det finns andra tillverkare som har liknande enheter men för Android telefoner istället. Dessa har dock inte samma precision som Apples egna enheter, på grund av den djupa integreringen med operativsystemet.

Hur vet jag om någon spårar mig?
Om någon lagt en AirTag i din väska eller ficka så kommer du att få en varning på din iPhone (eller annan Apple enhet) om denna AirTag följer dig i mer än 10 minuter. Om du har en Android telefon så kan du ladda ned ”Tracker Detect” för att kontrollera om det finns någon spårnings-tagg i närheten. Innan du gör detta för att försöka hitta dina kompisars AirTags så kan jag nämna att en AirTag enbart blir upptäckbar om den befunnit sig borta från sin ägare i mer än 10 minuter. Du behöver alltså inte vara orolig att någon ska få en varning att du spårar dom om du sitter på bussen och åker mer än 10 minuter.

Värt att notera är att Android applikationen för att spåra AirTags inte kan spåra dessa löpande, utan måste öppnas och köras för att kunna fungera. Om du är orolig att någon spårar dig med en AirTag så kan du alltså starta appen och kontrollera om det finns en okänd AirTag i närheten. Om du har en iPhone så scannas det hela tiden efter okända AirTags och du behöver inte göra något för att bli varnad att du blir spårad.

Hur länge räcker ett batteri i en AirTag?
Ungefär ett år. Du får en varning i god tid så att du kan byta batteriet. Batteriet i AirTag är ett vanligt CR2032 och finns på dom flesta ställen som säljer batterier. IKEA har flerpack för några kronor, vilket jag kan rekommendera.

Hur exakt är en AirTag?
En AirTag är spårbar ned till centimetrar och använder Bluetooth. Den använder andra Apple enheter i närheten för att uppdatera spårningsinformationen, vilket sker helt anonymt och utan att andra Apple-användare märker av det. Räckvidden på den exakta signalen, där man får en pil som visar vilket håll taggen befinner sig åt, samtidigt som man får ett exakt avstånd från taggen, är ungefär 10 meter, lite mer under ideala förhållanden.

Det är dock en gråzon hur långt en AirTag kan skicka sina signaler om den bedömer att den tappats bort från sin ägare. Flera källor påstår att den kan sända en ”ping” signal upp till 800 fot, vilket motsvarar över 240 meter. Jag har svårt att tro detta, men samtidigt är det lika svårt att sätta fingret på hur Apples teknik egentligen fungerar.

Det jag kan säga med säkerhet är att ju längre avstånd du hamnar på, desto sämre är den på att ge exakt spårinformation.

Varför ska man ha en AirTag?
Dom är små och smidiga. Perfekta att sätta i resväskan, plånboken, på elsparkcykeln eller annat som du inte vill bli av med. Otaliga historier berättar om människor som fått tillbaka sina saker efter att dom tappats bort eller rent av blivit stulna. Det är ingen ”idiotsäker” sak och om den detekteras av någon så kommer dom troligen att kasta bort den och behålla dina saker, om dom är tjuvar. Men ibland så finns det förstås dom som är ärliga och då är det förstås jättebra att ha en AirTag.

Vad kostar en AirTag och var köper man dom billigast?
En AirTag kostar ungefär 370 kr för en, eller 1200 kr för 4 st. Billigast ställe skiljer sig väldigt mycket och om man köper dom direkt från Apple så kan man få dom med personliga ikoner eller graverade på, utan extra kostnad.

För några år sedan så beställde jag AirTags till hela familjen, med deras namn på. En rolig julklapp som samtidigt kom till nytta för alla. Ett tips från mig till alla Apple intresserade.

Kan du rekommendera användningsområden?
Absolut. Men egentligen är det ju fantasin som sätter gränserna med hur man kan använda sina AirTags.

– Sätt en på hundens halsband (finns speciella hållare att köpa) så att du kan hitta din vän om ni tappar bort varandra.

– Montera en på din nyckelknippa och gör en automation för att varna dig om du går hemifrån utan nycklar. Sparar tid om du glömmer nycklarna till jobbet eller liknande.

– Lägg en AirTag i din väska så får du en varning om du glömmer den någonstans när du går iväg.

– Om familjen är på ett nöjesfält eller stort varuhus där risken är att ni tappar bort varandra, lägg en AirTag i fickan på barnen så hittar du dom om oturen är framme.

Det finns som sagt tusentals användningsområden. Vad som är smart och inte beror helt och håller på vilket behov man har. Tappar man ständigt bort fjärrkontrollen till TVn så kan det ju vara en idé att montera en AirTag på den, till exempel.

I USA så är det vanligt att montera en AirTag i sin bil, som man modifierar och tar bort högtalaren på. Om man gör detta så kan inte en potentiell biltjuv slå på ljudet och lokalisera taggen innan Polisen kommer. Ett billigt tjuvlarm med andra ord.

Om du letar på Internet så finns det säkert tusentals tips att finna. 😄

Slutligen
Om du har något tips eller fundering rörande AirTag, skicka en kommentar eller skicka ett mail så ska jag försöka vara behjälplig.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.