brown cardboard robot artwork

Jag knyter näven i fickan, Apple…

Precis som den vanliga reaktionen hos oss Svenskar så knyter jag näven i fickan och mumlar lite för mig själv. Tidigare har Apple skapat lite problem med HomeKit för mig, vilket dom nu uppgraderat till ett stort problem, kanske.

För att detta inlägg ska kunna verka vettigt så måste jag dock berätta bakgrunden till det hela och inte sitta här och förklara vad som hänt sedan igår. Jag ska försöka vara snabb.

Allt i vårt hem styrs i princip av HomeKit. Detta sätter krav på att kommunikationen ska fungera på rätt sätt och att ingen komponent hamnar utanför räckvidden på vårt trådlösa nät. Apples HomeKit baseras på att vissa Apple-enheter man har hemma kan fungera som kommunikationshubbar, en form av routers för signalerna mellan dom smarta enheterna i hemmet.

Genom att en av dessa enheter blir ”bossen”, den aktiva hem-hubben, så sker kommunikationen mellan husets övriga komponenter och denna hem-hubb på ett smidigt sätt. Nätverket är också uppbyggt så att om en hem-hubb slutar fungera, så kan nästa enhet ta över ”facklan” och se till att kommunikationen kan fortsätta som vanligt. Eller, nästan som vanligt i alla fall.

Detta leder mig in på mitt första problem.

I och med att mina hem-hubbar är utspridda över hela vår stora lägenhet så är en centralt placerad HomePod den som är på absolut bäst plats för att nå allt i hemmet. Så länge HomeKit valt just denna HomePod så fungerar allt felfritt. Om något hänt och HomeKit har valt, exempelvis, en Apple TV i absolut andra änden av lägenheten, då fungerar inte komponenterna i hallen. Detta gör att vi inte längre kan öppna ytterdörren, eller styra lamporna i hallen.

Tidigare har man alltid kunnat gå in i HomeKit och säga att ”Använd inte denna Apple TV som hem-hubb” vilket då förhindrat den Apple TV som är långt bort att ta kontrollen över HomeKit. Allt har varit frid och fröjd en lång tid, efter att jag lyckades hitta problemet och konfigurera nätet rätt.

Det har inte skapat så stora problem. Det blir bara lite sämre fart på HomeKit nätet när ”fel” enhet tar över facklan. Det har dock gått att ”tvinga tillbaka” kontrollen genom att boota om den HomePod som tagit kontrollen, vilket då automatiskt bytt tillbaka till rätt igen.

Det låter lite krångligt, vilket det i och för sig var. Men eftersom hem-hubbar väldigt sällan behöver boota om så var detta ett ”icke-problem” under en lång tid. Mitt önskemål var dock att Apple kunde sätta en prioriteringslista på hem-hubbarna, så att jag själv kan säga ”Om inte denna hubb fungerar, välj den här istället. Om den inte heller fungerar, välj den här”. På detta sätt kan jag garantera kommunikationen, även om man inte är hemma och kan styra upp läget.

För inte länge sedan så gjorde Apple en förändring till hanteringen av hem-hubbarna på HomeKit, men istället för att ge oss alternativet att välja prioriteringsordning, så tog dom bort möjligheten att överhuvudtaget välja bort vilka enheter som INTE ska vara hem-hubbar. Med andra ord är mitt problem med att min Apple TV, som är längst bort och inte når några enheter, nu kan ta kontrollen över nätet utan problem. Av alla sinnessjuka idéer som Apple haft så är detta kanske den konstigaste av dom alla.

Jag vet att jag absolut INTE är ensam om att ha detta problem, samt önskemål om prioritering av hem-hubbar i HomeKit. Väldigt många slåss med problem som när man bor i ett tre-vånings-hus och en Apple TV i källaren tar över kontrollen, vilket gör att ingenting fungerar högst upp, och vice versa.

Samtidigt som jag spottar på deras val att förstöra mitt HomeKit, som jag betalat dyra pengar för, så känner jag bara: ”vänta lite här nu, har Apple fixat något i bakgrunden som jag inte förstår mig på?”

Kanske är det så att HomeKit nu kan prioritera rätt hem-hubb baserat på vilka enheter som nås? Kanske har vi fått en form av AI som styr upp nätet på bättre sätt och gör att kommunikationen blivit många gånger bättre? Om du sitter och nickar ivrigt med huvudet, som en hund som väntar på en godis, så måste jag göra dig besviken. Apple har inte på något sätt gått ut med information rörande varför man valde att förstöra HomeKit ytterligare. Det fanns troligen ingen eftertanke alls.

Om det är så att jag missat något, så får du gärna fylla i luckorna i min kunskap via kommentar eller genom att skicka ett mail till mig.

Jag ska försöka hitta en lösning på mitt problem och återkommer direkt jag fått reda på något nytt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.