iPhone 13 Pro – Mini Recension

Jag har fått flera läsarfrågor som rör iPhone 13 Pro och dessutom en irriterad läsare som tycker att jag ska recensera telefonen. Jag fixar detta via en ”Mini Recension”. Jag går lite snabbt igenom vad jag tycker om min iPhone 13 Pro, samtidigt som jag inte går in på djupdykande tekniska specifikationer. Men låt mig först förklara varför jag inte skrivit något tidigare.

Allt beror på att det är väldigt svårt att hitta något att klaga på när det gäller denna telefon. Istället för en recension så blir det som ett långt reklaminlägg. Detta gör att trovärdigheten minskar och det blir framförallt väldigt ointressant att läsa. Denna ”Mini Recension” är inte något avsteg från min tidigare inställning, men jag drar allt lite snabbare, så blir det inte så mycket reklam. ?

Låt oss börja.

iPhone 13 Pro tillhör en av dom snyggaste telefonerna jag känner till, men jag har samtidigt hört att inte alla tycker detta. Jag kan förstå att den väldigt industriella och simpla design inte faller alla i smaken, men samtidigt måste man tänka på att Apple inte tillverkar en ”nisch-design” för att vissa ska älska den, utan försöker anpassa designen så att dom allra flesta ska tycka om den. På detta sätt så får man ju en större del av marknaden. Vilket är logiskt.

Smaken är som baken, men enligt min ringa mening så är designen i det närmaste fulländad. Platt skärm, platt baksida och kanterna släta. Väldigt enkelt designspråk, men o så trevlig att hålla i och att använda. Skärmskydd passar perfekt varje gång och man behöver inte vara orolig att dom ska släppa i kanterna, som annars är vanligt på telefonen med böjda skärmar.

Apple har dock infört denna design av flera anledningar än att telefonen ska se snygg ut. Att ha allt kantigt och platt gör att man kan nyttja det interna utrymmet på bästa sätt. Det blir helt enkelt mest plats över på insidan av telefonen, vilket är ett problem som Apple ständigt kämpar mot. Det är inte lätt att få plats med allt som krävs i en toppmodern telefon med samma prestanda som i en modern dator. Apples kantiga och platta design är alltså, trots att den känns ”retro”, väldigt genomtänkt och praktisk.

Med det sagt så skulle jag faktiskt inte ha något emot en ännu tjockare modell, med ännu större batteri och kanske en mindre utstickande kameramodul. Men tills detta existerar så är iPhone 13 Pro det närmaste jag kommer den perfekta telefonen.

Färgerna på ”PRO” versionerna är fortfarande lite tråkiga och strikta, något som Apple också är väldigt medvetna om. Det är ett avsiktligt designval och inget annat. Den mest ”utsvävade” av färgerna är den något dämpade blåa färgen. I övrigt så känns det som att telefonerna håller sig till dom klassiska guld, silver och grått. Om man är sugen på lite mer äventyrliga färger så är vanliga iPhone 13 eller 13 Mini alltid ett bra alternativ.

Det finns ju dessutom ingen telefon i världen som har så mycket tillbehör och anpassningsbart som just Apples iPhones. iPhone 13 är inget undantag till detta, det finns miljoner av skal, skydd och tillbehör. Allt för anpassa efter tycke och smak på bästa sätt.

Prestandamässigt så är iPhone 13 Pro den snabbaste telefonen som Apple tillverkar, tillsammans med storebror Max. Till skillnad från föregående år, där det alltid varit skillnad på Pro Max och vanliga Pro, så är det enbart batteriet och storleken på skärmen som skiljer sig mellan modellerna i år. Just på grund av denna anledning så valde jag att gå ned i storlek. Den vanliga 13 Pro blir är betydligt lättare och smidigare än Pro Max. Det man offrar är som sagt lite batteritid. Dock är batteritiden så pass bra på denna mobil, så det är absolut inget problem att offra några timmar.

Som jag förklarade tidigare så har jag ingenting negativt att säga. Det enda jag skulle kunna klaga på vore priset på telefonen, vilket var 13.600 kr ungefär. Jag valde att köpa modellen med 256 GB lagring, för att vara säker på att utrymmet skulle räcka så bra som möjligt.

Man kan ju tycka att 13.600 kr är väldigt mycket pengar för en telefon, men det är samtidigt väldigt stor skillnad på ”mycket pengar” och ”prisvärdhet”. Vi pratar om en telefon som jag faktiskt tycker är värd detta pris, utan tvekan. Just därför är det svårt att klaga även på priset. Om man är lika djupt investerad i Apples ECOsystem som jag är, så inser man snabbt att iPhone är hjärtat i det hela. En av dom mest grundläggande enheterna man bör äga, med andra ord.

Slutligen skulle jag vilja säga att trots att iPhone 13-serien är Apples absolut bästa serie hittills, så finns det ju andra alternativ som fungerar lika bra. iPhone 11 och 12 serien är numera betydligt billigare att köpa, men samtidigt så bibehålls i princip samma funktionalitet som på den senaste generationen. Allt beror på hur mycket man är villig att satsa.

Om du har råd och funderar på om du ska satsa på 12 eller 13, köp 13. Skillnaderna är inte så stora i pris, samtidigt som du får den senaste generationen av all teknik i iPhone 13.

Så. Där var min Mini Recension av iPhone 13 Pro. Jag hoppas att dom som efterfrågat den blir nöjda, samtidigt som dom som inte ville läsa någon recension är glada att den var kort.?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.