Inget nytt på HomeKit fronten

Sedan jag installerat alla prylar och fått till alla automationer så är vårt smarta hem på ”autopilot”. Jag behöver inte röra i något längre, vilket både är trevligt och samtidigt lite tråkigt. Genom att allt bara rullar på av sig självt så känns det som att mitt jobb nu är färdigt.

Att installera luftrenarna och få dessa att själva bestämma när dom ska rena luften eller inte tog några sekunder. Samtidigt som brandvarnare och övrigt tog ungefär lika länge att fixa till. Sensorer och annat rullar på utan min interaktion, vilket givetvis också är bra.

black smartphone displaying error

Men som sagt, om sanningen ska fram, så är det samtidigt lite tråkigt.

Med Android så gormade det lite då och då, saker och ting behövde startas om och lite annat underhållsarbete. Med Homekit så har allt bara… fungerat.

Nu sitter säkert flera och tänker ”ja ja ja, skryt lagom”, men det finns en uppenbar nackdel med att allt bara rullar på utan att jag behöver bry mig i något. Jag glömmer bort hur allt är kopplat och hur man programmerar sakerna, om jag mot förmodan skulle vilja ändra på något. Nu är ju inte Homekit det mest avancerade systemet att sköta om och jag kommer givetvis att lista ut hur allt var tänkt efter ett tag. Men då allt bara fungerar så krävs min inblandning inte längre.

Jag har ofta suttit och funderat vid mitt skrivbord om vad jag ska automatisera härnäst, men det slutar alltid i att jag sitter och tittar på Victorinox-, Bushcraft- eller EDC prylar istället. Vissa saker hade säkert varit intressanta att prova på, men samtidigt så är det onödigt och retoriska saker som jag utan vidare kan skippa. I princip alla lampor, TV apparater, högtalare, lås, larm och kameror är helt automatiska och så länge inget onaturligt finns att rapportera så är allt tyst.

Jag har fått in lite läsarfrågor om hur Homekit fungerar efter strömavbrott, Internetproblem och liknande, men allt fungerar hur bra som helst trots att jag varit med om dom flesta scenarios redan. Allt startar upp och synkas ihop efter strömavbrott och om Internet skulle försvinna så blir man genast notifierad om detta. Man får även notifikationer när allt är tillbaka till normal drift, vilket är smidigt.

Om Internet försvinner så kan man fortfarande styra allt hemma, eftersom kommunikationen i vanliga fall inte åker ut på Internet, utan sköts mellan enheterna i hemmet direkt. Om man försöker styra något via Siri så behövs dock Internet, tror jag i alla fall. Jag har faktiskt aldrig provat detta, men antar att det är nödvändigt.

Så. Det finns egentligen inte mer att säga. Allt rullar på, inga problem, inga svarta moln på denna himmel. Tråkigt, men stabilt och tryggt. På något sätt så är det exakt så Apple ska kännas och helt naturligt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.