En läsarfråga från Sammy har inkommit:
”Hej! Jag funderar på hur mycket hastighet man egentligen behöver på sitt internet. Det pratas ofta om gigabit och supersnabba uppkopplingar, men är det verkligen nödvändigt för en vanlig användare? Finns det en punkt där mer hastighet bara är slöseri med pengar?
Och en personlig fråga till dig – har du någonsin känt att den hastighet du har inte räcker till för det du gör?
Hälsningar,
Sammy”
Jag förstår att det känns konstigt när jag hela tiden försöker krama ur så mycket hastighet som möjligt ur mina uppkopplingar. Sammy är långt ifrån den första som funderar vad man egentligen ska med all hastighet till, en fråga som jag ofta ställer mig själv också. 😂
Om vi ska ”landa” lite och titta på fakta så behöver man förstås inte 1000 Mbit för att göra vardagliga saker på hemmanätverket. Det är ofta väldigt överdrivet, så länge man inte hanterar jättestora filer, förstås. Om jag hållit på med videoredigering i 4K och varit tvungen att skicka gigantiska filer mellan jobbet och hemmet, då hade jag nog uppskattat mer än 1 Gbps (1 Gigabit) lite mer.
Som det är nu är det sällan som nätet maxas på något sätt. Även om vi har flera Apple TV enheter, servrar och runt 40 klienter i snitt på nätet. Dessutom har jag ju IOT saker och övervakningskameror som ligger och tickar på varje dag. Dessa är primärt aktiva på det interna nätet och kan väldigt sällan ansluta utåt, vilket i sin tur inte påverkar hastigheten ut mot Internet.
Hur många Mbps behöver du?
När du väljer en internetanslutning är det viktigt att förstå hur många megabit per sekund (Mbps) som krävs för olika aktiviteter. Här går vi igenom vanliga internetanvändningar och deras bandbreddsbehov.
Notera att samtliga hastigheter är kalkylerade så att man inte ska känna av något problem med uppspelningar, kvalitetsförsämringar eller liknande.
Grundläggande användning
- Webbsurfning & e-post
För att obehindrat surfa på Internet och hantera e-post så behöver man inte ha speciellt snabbt Internet. Det räcker med 1-5 Mbps. - Sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter etc.)
Sociala medier kräver lite mer, helst om dom har med media att göra, som Instagram. Du får räkna med 3-10 Mbps för att klara denna användning utan problem.
Streaming av video
När det gäller att strömma video via Internet så finns det lite olika saker man måste titta på. Dels är det kvalitén och upplösningen på filmen som strömmas, dels är det tekniken bakom som mycket beror på. YouTube har rent generellt sämre kvalité på sina dataströmmar och hårdare komprimering av data, vilket också gör att dom kräver mindre hastighet för att fungera bra.
Strömmande tjänster som Netflix, där kvalitén är bättre och där filmerna rent generellt är av högre kvalité, kräver också lite mer av uppkopplingen mot Internet.
- YouTube (480p SD-kvalitet) – 1–2 Mbps
- YouTube (720p HD-kvalitet) – 3–5 Mbps
- YouTube (1080p Full HD-kvalitet) – 5–10 Mbps
- YouTube (4K Ultra HD-kvalitet) – 15–25 Mbps
- Netflix (SD-kvalitet) – 3 Mbps
- Netflix (HD-kvalitet) – 5 Mbps
- Netflix (4K Ultra HD-kvalitet) – 25 Mbps
Online-spel
- Multiplayer-spel (t.ex. Fortnite, Call of Duty, CS:GO)
Det speciella med online spel är att dom inte är så beroende av snabbt Internet, utan hellre mår bra av låg latens (låg svarstid mellan sändning och mottagning). Man får ändå räkna med att en hastighet på 3–10 Mbps räcker gott och väl. - Spelstreaming (t.ex. Xbox Cloud Gaming, GeForce Now, PlayStation Now)
Här är kraven på hastighet större. Mer data skickas och svarstiderna är förstås ännu mer viktiga. Många av dessa tjänster har funktioner för att övervaka svarstiderna och varna om dom överstiger ett fastställt gränsvärde. Räkna med ett behov på mellan 15–50 Mbps beroende på kvalitet.
Fildelning och nedladdning
Nedladdning av filer (ex. program, spel, uppdateringar) är lite speciellt. Ju högre hastighet, desto snabbare nedladdning. Men kravet på hastighet är inte lika viktigt som för exempelvis ett videosamtal. Några exempel är:
- 10 Mbps – Långsam nedladdning
- 50 Mbps – Snabbare, men kan kännas segt för stora filer
- 100 Mbps+ – Rekommenderat för snabba nedladdningar
Videosamtal och arbete hemifrån
En sak som fullkomligen exploderat den senaste tiden är kravet på att kunna föra videosamtal och ha möten från hemmet. Nedan är några tekniker och vad dom egentligen kräver för att mötet ska bli en succé.
- Zoom/Microsoft Teams (SD-kvalitet) – 1,5–3 Mbps
- Zoom/Microsoft Teams (HD-kvalitet) – 5–10 Mbps
- Fjärrskrivbord (t.ex. TeamViewer, AnyDesk) – 10+ Mbps för bästa upplevelse
Smart hem och IoT-enheter
Rent generellt har IoT saker väldigt lågt behov av bandbredd och hastighet. Undantaget är övervakningskameror (som jag klassar som IOT också). Dessa har högre krav på bandbredd och därför är det också en bra idé att ha en lokal inspelningsfunktion istället för att skicka video till molnlagring och liknande.
- Smarta högtalare (t.ex. Google Home, Alexa) – 0,5–2 Mbps
- Övervakningskameror (HD) – 2–5 Mbps per kamera
- Övervakningskameror (4K) – 15–25 Mbps per kamera
Hur mycket behöver du totalt?
För att uppskatta ditt totala behov, summera hastigheterna för alla enheter och aktiviteter som kan pågå samtidigt. Exempel:
- Familj på fyra personer som streamar video, spelar online och arbetar hemifrån – Minst 100–200 Mbps
- En ensam användare som streamar HD-video och surfar – 20–50 Mbps
Räcker mitt Internet till?
Sammy frågade också om jag någonsin känt att hastigheten inte räcker till. Svaret på det är nej. Inte sedan jag gick över till 5G anslutning och bytte modem för att stödja den senaste standarden. Men även när jag hade 4G+ så räckte vår anslutning till, även om det vid ytterst få tillfällen kunde bli lite ”köbildning” på nätet. Då hade vi max 150 Mbps i hastighet.
Med nästan 10 gånger hastigheten så känns det inte som att vi behöver sitta och vänta på något i onödan. Det som kan hända är att något slutar fungera eller på annat sätt krånglar. Inget som sker allt för ofta. 😊
Jag vill inte avslöja några detaljer i förväg, men det kan hända att en liten optisk fiber letar sig in i vårt hem i sommar… Vi får se hur det går. Det känns ju förstås dumt att jobba åt kommunens största fiberleverantör och samtidigt använda 5G själv. 😂
Är fiber bättre?
Vad man måste förstå är att fibernätet är betydligt bättre än 5G. Oavsett vad du har sett på reklam på TV. Vi pratar betydligt lägre latens, vilket gagnar spel och liknande. Men även om man inte spelar spel så minimeras väntetiden med låg latens.
Fiber har inte heller samma begränsning i ”thru-put”, eller ”genomströmning” som annars sker på 5G nätet. Om man har massor av enheter som kommunicerar samtidigt så fungerar fiber betydligt bättre än 5G, som gärna vill bilda köer och bromsa ned allt om det går tungt.
Även om 1000 Mbps på 5G är samma hastighet som 1000 Mbps på fiber, så kommer fibern att hålla dom 1000 Mbps betydligt längre än 5G nätet, där man ibland har 300 Mbps, ibland 500 Mbps och väldigt sällan 1000 Mbps. Allt beror på hur belastat nätet är när man testar hastigheten.
Slutligen
Ditt internetbehov beror på hur många enheter du har och vilka aktiviteter du utför. För en smidig upplevelse bör du välja en anslutning med tillräcklig marginal för att hantera toppbelastningar. Om du ofta upplever lagg eller buffring kan det vara dags att uppgradera din internetanslutning!
Att ha 1000 Mbit för att surfa på Internet och kolla på strömmande film är således inte nödvändigt. Enligt min kalkyl så kan jag spela 40 4K videoströmmar samtidigt, vilket känns jobbigt och föga nödvändigt.
Om man betalar för sin anslutning så kan det alltså vara en bra idé att inte överdriva. Det blir dyrare och man kommer inte ha någon egentlig användning för hastigheten.
Lämna ett svar