Går det att lämna Apple?

En tanke som jag lekt med på senare tid är hur det skulle vara om Apple gjorde något otroligt dåligt och i princip tvingade mig att välja bort deras produkter. Går det ens att lämna Apple när man är så ”insyltad” som jag är?

Svaret jag kom fram till då var att det skulle ta tid, något jag vidhåller. Alla lösenord som jag använder baseras på ett eller annat sätt på Apples ”Security Enclave”, vilket faktiskt går att arbeta bort, om man får lång tid på sig. Men saker som HomeKit, som styr allt i hemmet, skulle behöva bytas bort mot alternativa saker. Vi pratar om nästan 100 olika enheter som enbart fungerar med Apples ekosystem, så det är ingen liten investering.

Apple TV fungerar som mediaspelare i alla TV apparater vi äger, vilka också skulle behöva bytas ut mot andra lösningar. Även HomePod systemet, som gör att vi kan röststyra hela hemmet… Allt detta skulle sluta vara logiskt om jag skulle lämna Apple.

Det är lite så att man ryser när man tänker tanken… Rent ekonomiskt så skulle det behövas banklån för att lösa problemet som skulle uppstå, utan att skämta.

Nu kanske någon blir orolig att jag ska lämna Apple när jag sitter med dessa tankar, men så är förstås inte fallet. Jag gillar att leka med olika tankar ibland och sätta upp scenarios så att jag är beredd om dom verkligen skulle bli verklighet. Lite som att förbereda sig för krig eller naturkatastrofer, så kan det faktiskt vara bra att tänka på den tekniska biten också.

Att investera sig så djupt in i ett ekosystem som jag nu gjort med Apple är inte bra, egentligen. Jag förlitar mig helt och hållet på att Apple sköter sig och inte spårar ur någonstans. Om dom skulle göra det så skulle få stora problem att hitta någon alternativ leverantör. Jag har dessutom avskrivit många tillverkare baserat på erfarenhet, så det blir svårt att ersätta Apple hur jag än vrider på det.

Nu är ju förstås Apple en rätt så bra investering att ha, i och med att det aldrig är svårt att sälja dom för en bra slant. Jag är övertygad att jag skulle kunna sälja bort alla Apple prylar och använda pengarna för att köpa minst lika mycket saker igen i Googles värld. Kanske jag även skulle få en slant över till ännu mer saker.

I dagsläget så finns det egentligen bara Apple och Google att välja på. Där Google ger en mer mångfacetterad upplevelse med Android och deras Google Home system. Men Apple förstås har övertaget när det kommer till säkerhet och integritetsfrågor, något som jag värderar högt.

Hur som helst så hoppas jag att Apple håller sig i kragen och inte hittar på några dumheter så att jag måste överväga ett sådant scenario. Jag trivs med Apple och dom fungerar otroligt bra, hur man än vrider och vänder på det.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.