”En snabbkurs i EDC?”

Ibland får jag intressanta och korta frågor som ändrar lite i ämnet jag för närvarande snöat in i. Detta tycker jag är jättebra, då jag får chansen att fokusera på annat när jag skriver.

Denna gång är det en läsare som heter Erik som tänker börja med EDC, både för fritid och för jobbet, som vill ha lite tips om hur man egentligen börjar och vad man ska tänka på.

Nu kör vi. 😁

Börja i rätt ände av EDC
Innan du börjar köpa en massa smarta prylar som ska underlätta för dig och din vardag så måste du börja analysera vad du egentligen behöver. Att arbeta fram ett EDC kit är högst personligt, men det alla har gemensamt är att dom ska vara anpassade för din egen vardag, ingen annans.

Börja med att notera vad du känner att du saknar om dagarna och vad du använder. Exempelvis behöver du kanske dina nycklar varje dag, skriv upp dom på listan. Är det nära att du får slut på ström i dina prylar om dagarna? Lägg till en powerbank i listan också. Har du tendenser att få huvudvärk om dagarna? Lägg till huvudvärkstabletter i listan också.

Att börja i denna ände, med saker man faktiskt behöver, är ett bra sätt att snabbt arbeta fram ett EDC kit som passar riktigt bra och som faktiskt kommer till användning. Försök också vara så analytisk som möjligt när du skriver din lista. Om någon frågat dig om du har ett tuggummi för att dom har ätit något på lunchen som gjort att dom fått dålig andedräkt, så kanske det inte är orsak att lägga till detta till kittet. Men om det händer någon gång i veckan så kan det vara rimligt, om man vill vara snäll med sina vänner. 😊

Mycket funktioner på mindre yta
När man fastställt att man behöver olika verktyg och lösningar för sin vardag så är det viktigt att man försöker lösa sina problem med minimalistiska lösningar. Om du behöver en kniv för att sprätta kartonger eller annat, välj en så minimalistisk lösning som möjligt istället för att släpa med dig en stor överlevnadskniv.

Välj även om möjligt så många funktioner som möjligt på så liten yta som möjligt. Det finns många smarta EDC lösningar som fungerar bra, men jag förespråkar alltid Victorinox Swiss Army Knife modellerna, som onekligen ger mest funktioner på minst yta. Jag återkommer till ämnet lite senare, men tänk alltid på att minimera allt, även pennor och annat, även om du inte använder en Victorinox till detta. 😊

Samla dina prylar
När du fastställt vad du behöver om dagarna så gäller det att anpassa det man bär sin EDC i. Att lägga allt löst i sina fickor verkar fungera för några, men dom allra flesta vill organisera upp allt så att det är lätt att hitta det man behöver, när man behöver det.

Personligen använder jag lösningar från Maxpedition för att organisera mina prylar. Jag har bland annat en Micro Pocket Organizer som fungerar som grunden i min EDC. Om jag inte har någon väska med mig eller om jag behöver ”resa lätt” så slänger jag in den i fickan och drar iväg. I den så ryms väldigt mycket, trots dess kompakta format. Här har jag bland annat:

  • Värktabletter
  • Plåster
  • Penna
  • Laddkabel (Lightning/USB-C/Micro USB)
  • Ficklampa (Nitecore Tini-2)
  • Skruvmejsel (21 in 1)
  • En pry-bar I titan
  • Knipex tång
  • USB lagring med adapters
  • Litet eldstål
  • 50 cm silvertejp
  • 50 cm eltejp
  • Opto-wipes (Våtservetter för glasögon/skärmar)

Det kanske inte låter speciellt ”imponerande” men det är faktiskt min största bedrift att sätta ihop ett kit som ryms i min byxficka, men innehåller allt detta. Jag vill samtidigt poängtera att jag utvecklat detta kit i många år nu, vilket gör att jag lyckats hitta saker som är mindre, lättare och smidigare av varje funktion i kittet. Från början gick det inte att få in det i fickan, men nu är det inga problem.

Med det sagt så måste man tänka på att det är en process att hitta en så smidig lösning som möjligt för ens egna behov.

Analysera det du bär. Bär det du behöver, lämna det du inte behöver!
Det finns förstås undantag till titeln ovanför. När man bär med sig ett plåster eller värktablett så är det för att undvika dom situationer som kan uppstå, inte för att man behöver det varje dag. Dock är det väldigt bra att analysera vad man egentligen använder rätt så kontinuerligt under några veckors period. Om du bär med dig en skruvmejsel, men aldrig använder den, så kanske du inte ska bära med dig en skruvmejsel.

Om du, som i exemplet ovan, har en skruvmejsel som du inte använder, men ändå känner att du vill vara förberedd på det oförutsedda, så kan du göra ytterligare ett EDC kit och lägga mejseln där istället. Jag brukar kalla detta det sekundära EDC kittet och jag har även ett sådant (givetvis). Här placeras saker som jag vet behövs, men inte behöver dagligen. Laddare för datorn, en spork för att äta med och lite sånt är exempel på saker som man kan ha i ett sekundärt kit.

Det sekundära kittet får dessutom bo i min ryggsäck och är inget jag bär med mig till vardags, om jag inte har med väskan förstås.

DIY saker fungerar bäst
Det finns tusentals med tips att hitta på Internet när det gäller att minimera sitt EDC kit. Det går exempelvis att plocka ur stiftet ur en penna och kapa ned den för att få en ultra-kompakt penna som fungerar bra i nödfall. Men det är förstås bara ett av väldigt många exempel på där man kan tillverka det man behöver själv.

Det finns otaliga tips på YouTube och över hela Internet om hur man kan tänka och göra, vilket ofta ger en annorlunda tanke på hur man kan lösa ett problem som man kanske har. Alla sätt är bra, utom dom dåliga, brukar det ju heta.

Victorinox Swiss Army Knife
Jag brukar säga att det inte finns någon smartare och mer kompakt lösning än Victorinox Swiss Army Knife, som går att anpassa väldigt bra för vad man än behöver och hur ens situation ser ut. Jag rekommenderar även den minsta versionen av Swiss Army Knife som bara är 58 mm långa och är fulla med funktioner, bara i ett mindre och framförallt lättare format.

Det som är speciellt med Swiss Army Knife (SAK) är att dom finns i en uppsjö av olika varianter, inte bara storlekar. Det är därför lätt att få en SAK som är speciellt anpassad för ens eget behov och slippa bära med sig en massa saker som man inte behöver till vardags. Jag säger det hela tiden, men mitt val som daglig EDC är en Cyber Tool L, som är speciellt anpassad för datorer och tekniska prylar. Perfekt för mig med andra ord.

EDC är inte lätt, eller billigt
Att hitta den bästa lösningen för ens vardags EDC är inte alltid lätt, tvärt om kräver det mycket arbete och eftertanke. Jag rekommenderar därför att man inte stressar fram något på så kort tid som möjligt. Det kommer även att krävas att man är analytisk och eftertänksam innan man börjar investera i en massa saker.

Jag rekommenderar att man kollar lite på YouTube efter vad andra EDC-människor brukar ha med sig i sina kit. Detta brukar kunna ge något tips som man själv skulle vilja ha till hands.

Att ha ett ordentligt och kompakt EDC kit kan kosta ganska mycket pengar, så investera klokt och köp inte det första bästa som du hittar. Se också till att inte köpa överlappande lösningar, då det bara bidrar till kostsamma onödigheter, utan även bidrar till ökad vikt.

Slutligen
Att förklara ”logiken” med EDC för personer som inte håller på med EDC är otroligt svårt. Det är därför viktigt att man söker information från ”EDC-människor”, inte dom som har åsikter om det behövs eller inte. Man kan säga att EDC är en form av livsstil, en personlig livsstil som är anpassad för enbart dig. Det är därför inte för alla och det måste man respektera, vilken ”sida” man än befinner sig på.

När man grävt ned sig i ”EDC-gropen” så är det däremot lätt att det spårar ur totalt, det är inte ovanligt att man investerar i professionella lösningar istället för att försöka tänka smartare. En sak som kan göra att ens EDC kit helt plötsligt är en stor investering, helt i onödan.

Om du tänkt börja med EDC, börja litet, tänk efter och fundera länge innan du gör något. Om du gör på det sättet så kommer du billigare undan och får samtidigt ett kit som fungerar för dig och din vardag.

Det är dom tipsen jag kan ge just nu, men det finns förstås mycket mer att lära ut. Det är dock viktigt att förstå grunderna och skrapa på ytan, innan man börjar gräva ned sig ordentligt i träsket. 🤭

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar