En läsare, Anna, har hört av sig till mig med en fråga som jag tänkte besvara. Så här lyder frågan:
”Hej! Jag har använt så många köksknivar genom åren och är verkligen trött på knivar som inte är genomtänkta eller tappar skärpan för snabbt. Har du något tips på en riktigt bra kökskniv som inte kostar skjortan? Jag är ute efter kvalitet, men det behöver inte vara det dyraste märket – bara den är vass, fungerar bra och är hållbar. Tack på förhand!”
När jag läste frågan från första början så insåg jag att just köksknivar är något jag inte skriver speciellt mycket om. Kanske för att det är svårt att rekommendera någon speciell, eftersom det är mycket personlig känsla som bestämmer vilken kniv som passar bäst, samt vad man ämnar använda kniven till. Men även för att jag tenderar att fastna för en speciell modell väldigt länge, eller tills jag hittar något annat som faktiskt är betydligt bättre.
I köket använder jag generellt 3 olika typer av knivar. Den lilla kökskniven, som används till detaljarbeten. Denna kniv används inte ofta och har en bladstorlek på ungefär 8-10 cm. Här har jag egentligen ingen kniv jag rekommenderar speciellt. Jag har några modeller från IKEA som fungerar bra och som jag förstås kan rekommendera. Men som sagt är detta ingenting jag lägger speciellt fokus på.
Den perfekta storleken på kökskniv är runt 20 cm. Detta är personligen den knivstorlek jag använder absolut mest i köket och till skillnad från den lilla kniven så är jag noga med vilken kniv jag använder här. År av erfarenhet har gjort att jag hittat den perfekta kniven, som hela familjen föredrar att använda, vilket är Frosts 4216 PG (ProGrip).
Denna professionella 21,5 cm kökskniv har visat sig fungera utsökt till allt jag lagar i köket, allt från kött, grönsaker och även sushi. Jag ser till att hålla den otroligt vass, vilket är lätt att göra med denna kniv. Då det är en professionell kniv så ser den kanske inte så snygg ut, men den är otroligt genomtänkt och fungerar perfekt till det den är avsedd till, vilket jag tycker räcker gott och väl.
Pro Grip versionen har ett handtag i ”gummi-aktigt” material, vilket gör att den ligger bra i handen, även om man skulle bli blöt eller kladdig om händerna. Den vassa spetsen är perfekt när man behöver vara ”kirurg”, medan den långa släta eggen är perfekt för att hacka örter och grönsaker utan att dom hänger ihop efteråt.
Den sista knivmodellen jag använder i köket är köttyxan, som jag tycker är en ikonisk kniv. Nu är det förstås inte den klassiska tjocka köttyxan jag pratar om, utan den Kinesiska grönsaks-versionen med extremt tunt blad. Denna är perfekt för att finhacka grönsaker och även hacka rotfrukter och annat som kräver lite ”hackning”. Den är otroligt bekväm att hacka fint med, då den har en egg som är lätt svängd, så att man kan rocka kniven fram och tillbaka över örter och blad med ett perfekt resultat.
Den jag använder personligen är Chopper från Vern. Den är tillverkad i samma stål som Victorinox Swiss Army Knife modeller, vilket gör den lätt att slipa och underhålla, samtidigt som den går att få extremt vass på grund av dess tunna profil. Den passar inte bra till att hacka frysta produkter, då eggen är otroligt tunn på denna, bara som en förvarning.
Så. Dessa knivar kan jag rekommendera i köket, Anna. Jag hoppas att dessa kniv-tips kan hjälpa dig att hitta rätt. Det finns förstås varianter på alla möjliga knivar, men jag rekommenderar ändå att du kollar in Frosts 4216 PG som en ”huvud-kniv” i köket. Den är både prismässigt väldigt trevlig (runt 500 kr) och även otroligt bekväm att använda. Att den är lätt att underhålla gör ju inte saken sämre.
Ha en riktgt bra dag.