bionic hand and human hand finger pointing

En massa frågor om AI & Musik

Jag har fått in en massa frågor om AI och att använda AI för att skapa musik, vilket jag nästan gissade att jag skulle få. Orsaken är förstås mitt beslut att lägga ut mina egen-skapade låtar på hemsidan och presentera dom för ”allmänheten”. Att jag, en simpel IT kille, kan skapa musik som faktiskt är intressant och trevlig är minst sagt irriterande för min omgivning. En sak som jag kan förstå, hur otroligt det än kan låta.

Innan vi fortsätter, testa att starta låten här nedanför och fortsätt sedan att läsa.

Det kanske verkar som att jag inte borde fatta något om musik och hur det egentligen fungerar. Det är i alla fall den allmänna uppfattningen om mig, då jag aldrig tidigare diskuterat eller lagt upp några tidigare alster som jag suttit och ”knappat ihop”. Men historien om mig går ganska långt tillbaka. Låt mig förklara.

Redan i mitten av 80-talet så höll jag på med EDM (Electric Dance Music) och synth-pop. Jag använde datorer för att skapa musik, en hobby som växte sig allt starkare när PC datorerna blev populära och mer kraftfulla ljudkort kom ut på marknaden. Jag började göra musik på Atari och Amiga datorer, så att ni förstår läget.

Under hela tiden jag levt så har jag på ett eller annat sätt arbetat eller pillat runt med musik och digital teknik. All erfarenhet som jag samlat på mig har inte förvånansvärt mynnat ut i ett genuint intresse i både musik och digital teknik. När AI stegade in i världen så blev mina drömmar plötsligt verklighet. Nu kunde jag ”samarbeta” med en dator för att göra dom saker som bara tidigare rullat runt i mitt huvud till en verklighet.

Orsaken är främst för att jag inte kan spela gitarr, fiol, trumma eller sjunga. Jag kan musik och den ”teoretiska” delen av att skapa musik. Jag har förstås rätt mycket erfarenhet av keyboards och synthesizers, men allt har egentligen med matematik att göra, kan jag avslöja. Det är precis lika svårt att lära ut som att lära en färgblind att se färg, så ha inga som helst förhoppningar att jag kan hjälpa till att göra musik. Det kan jag inte. Jag är ingen bra lärare, helt enkelt.

90% av att göra en låt är dock inte att spela musik eller sjunga i en mikrofon. Det är att skapa lyrik och få saker att stämma överens, rent matematiskt. Så länge man har rätt lyrik så går det att skapa i princip vad som helst i musikväg. Med alla AI verktyg som finns nu för tiden så har mina drömmar om att bli en ”riktig” musiker blivit verklighet. Nu kan jag beskriva och förklara vad jag vill ha, samtidigt som ett avancerat AI system kan tolka mina beskrivningar och göra musiken till en verklighet.

Jag kan skapa en kort snutt av musik och säga åt en AI motor att jag vill ha en låt i samma stil. Några minuter senare så har den tolkat mina intentioner och gjort en grund till en låt. Vilket är rätt så fantastiskt. Visst är det rätt så mycket arbete och framförallt tid som går åt att göra en låt, men det tycker jag det är värt.

Samtidigt som det öppnar dörrar för att skapa musik på ett helt nytt sätt, så tror många att det bara är att klicka på en knapp så kommer en låt ut i andra änden. Jag uppmanar alla som tror detta att försöka. Jag är helt övertygad om att dom kommer att bli besvikna.

AI är fortfarande inte så avancerad att den kan skriva låtar utan att någon behöver sitta bakom rodret för att korrigera och styra upp allt. Om du inte förstår musik eller konceptet med att matematiskt räkna ut hur saker och ting passar ihop, så kommer det inte att låta bra. Jag garanterar detta.

Så. Med verktygen som nu finns till hands, räknas det som att det är jag som skapar musiken, eller är det en dator och algoritm som gör musiken åt mig?

Jag har hamnat i diskussioner med flera musiker som tycker att det är ”fusk” att använda AI, men jag har svårt att se deras sida av läget. Så länge det är jag som står för lyrik, instruktioner och styr hela proceduren, så kan jag omöjligt säga att det är ”fusk” på något sätt. Det är lite som att ha en skicklig trummis, gitarrist eller pianist i en grupp och säga åt honom att ”spela sången på detta sätt…”, sedan vända sig till honom och säga att det är fusk för att han förstod vad du menade.

Det är otroligt svårt att börja nysta i ”AI diskussionen”, vilket är väldigt komplext och beror lite på vilken bakgrund man själv har. Jag som har arbetat med ny teknologi på alla mina arbetsplatser hela livet, tycker att AI är lite skrämmande, men samtidigt finns det ingenting jag kan göra för att stoppa dess framfart.

Det är lika bra att njuta av verktygen som finns tillgängliga, innan AI tar över och dödar oss alla. Typ så är det, tragiskt men sant. 🫣

Nu när jag fått chansen att prova flera olika musikaliska verktyg med AI i grund och botten så känner jag att det bara är att smida medan järnet är varmt. Jag kommer att försöka klämma ur all teknisk juice från det jag presenterats, till den dagen då dom säger att ”nu får det vara nog”. Men tills dess ska jag nog hinna klämma ut några fler alster. Roliga, intressanta och nyskapande? 🫠

Ha en riktigt bra dag och kommentera gärna vad du tycker om AI och om du testat några verktyg för att underlätta din vardag eller arbetssituation. Titta gärna in på min ”Min musik” sida för att lyssna på några låtar som jag skapat.