desperate evicted male entrepreneur standing near window

Ekonomiska oroligheter

En sak som jag tänkt på den senaste tiden är hur allt verkar flippa upp-och-ned just nu rent ekonomiskt i världen. Företag som räknas som giganter faller allt hårdare och man hör allt oftare om kriser som hotar många arbeten.

När jag fick in en läsarfråga angående Crucible Particle Metallurgy och varför det går så dåligt för dessa så tänkte jag att det var dags att skriva ett inlägg rörande ämnet.

Låt oss börja med att svara på två frågor i en smäll, nämligen:

Varför går stora företag som Volkswagen och Crucible Particle Metallurgy under?
Vi befinner oss i en tid av ekonomisk osäkerhet. Under de senaste åren har vi sett inflation, energikriser, geopolitisk oro och teknologiska skiften som sätter press på även de mest stabila företagen. När jättar som Volkswagen och teknikpionjärer som Crucible Particle Metallurgy (CPM) plötsligt faller, ställer det frågor kring vad som faktiskt håller på att hända i världsekonomin. Hur kunde det gå så illa, särskilt för bolag med stark historia och marknadsposition?

Låt oss bryta ned det och titta närmare på dom olika komponenterna i denna kris, för det finns ingen enskild orsak till dagens ekonomiska läge. Istället är det en mix av flera faktorer som skapat situationen.

  • Inflation och stigande räntor
    Inflation har lett till att centralbanker i hela världen höjer räntorna. För företag med stora lån blir det dyrare att finansiera sin verksamhet och investera i framtiden. Biljättar som Volkswagen har haft svårt att bära de ökade kostnaderna.
  • Störda leveranskedjor
    Pandemin orsakade enorma problem i globala produktionskedjor, och konsekvenserna syns fortfarande. För bilindustrin, som är beroende av hundratals underleverantörer och exakta logistikflöden, blev detta ödesdigert och något som kanske inte går att lösa alls.
  • Energikriser och geopolitisk oro
    Höga el- och bränslepriser i kölvattnet av kriget i Ukraina har drabbat energiintensiva industrier hårt. Både bilproduktion och stålframställning, som CPM är känd för, är extremt beroende av stabila energipriser.

Jag tror dock att när det gäller Volkswagen och Crucible Particle Metallurgy så är det olika saker som satt dom i positionen dom är idag. Det är därför inte möjligt att ”dra alla över en kant”, även om dom bidragande orsakerna kan ha lite med varandra att göra. Låt mig förklara närmare.

Volkswagen: En jätte som missade skiftet
Volkswagen har varit en gigant inom bilindustrin i årtionden, men i en tid av snabb teknologisk utveckling och klimatmål har de gjort flera avgörande misstag. Medan Tesla och kinesiska biltillverkare snabbt erövrade marknaden för elbilar har Volkswagens elbilssatsning varit försenad och kostsam. Deras ID-serie har kantats av tekniska problem och svag efterfrågan.

Kinesiska elbilstillverkare, som har lägre produktionskostnader och statliga subventioner, har snabbt börjat dominera marknaden. Volkswagen, som tidigare byggt sin framgång på Europa och Kina, har tappat sin position. Framförallt köper Kineser Kinesiskt, vilket är både billigare och bidrar till landets vidare framgång.

Att tappa en stor del av marknaden i Kina har varit den största delen till varför VW går så dåligt som den gör, men även den kända ”Dieselgate-skandalen” har kostat Volkswagen enorma summor, och skulderna har vuxit med tiden. När räntorna stiger blir skulderna ännu tyngre att bära.

Om man dessutom kastar in dåliga affärsplaner och en skuld som stiger astronomiskt varje dag, då inser man att loppet är kört för Volkswagen, men även hela koncernen som sådan.

Vad många inte insett är dock att krisen innefattar många fler märken än bara bilar med VW loggan på. Även Audi, Porsche, Škoda, SEAT, Cupra, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Ducati, MAN, Scania och Volkswagen Commercial Vehicles, som fokuserar på transportbilar som t.ex. Crafter och Transporter.

Låt oss titta närmare på ”andra sidan”…

Crucible Particle Metallurgy: Teknikpionjären som föll offer för sin egen innovation
Crucible Particle Metallurgy, också känd som CPM, har länge varit ledande inom pulvermetallurgi. Detta är tekniken som skapar superstål som S30V och S90V. Dessa material har varit ryggraden i verktyg och knivmarknaden under årtionden, men här har tre stora problem vuxit fram.

Pulvermetallurgi är extremt energikrävande. De stigande elpriserna har gjort CPM:s produktion ohållbar, särskilt i USA och Europa. Det andra problemet som CPM mött är att Japanska och kinesiska tillverkare numera erbjuder likvärdiga produkter till betydligt lägre priser. CPM, som saknar statligt stöd, har otroligt svårt att konkurrera, vilket i sin tur drivit ned lönsamheten och stabiliteten i företaget.

Den tredje och kanske inte så välkända faktorn är att nya material som keramer och hybridmetaller har börjat ersätta stål inom flera professionella användningsområden. Detta har skapat en sinande efterfrågan på traditionella högpresterande stål inom industrin.

I Crucibles fall så rör det sig inte om räntor eller enorma skulder som driver företaget mot en allt mer närmande konkurs, utan helt enkelt att dom inte kan konkurrera mot andra företag.

Vad kan vi lära oss av detta?
Att stora företag går under är inte ett nytt fenomen, så har det alltid varit. Se bara på andra giganter som Panasonic och SAAB som förut stod på toppen i näringskedjan, men nu reducerats till skuggor på världsmarknaden. Det som alla har gemensamt är dock att det alltid är en väckarklocka. Ökande räntor, teknologiska skiften och geopolitisk oro påskyndar processen för företag som inte anpassar sig i tid.

Volkswagen är en påminnelse om att traditionella affärsmodeller måste utvecklas snabbt i tider av teknologisk förändring. CPM visar att inte ens den bästa tekniken är immun mot globala marknadskrafter som energi och konkurrens.

Vad händer nu?
Volkswagen kanske tvingas bryta upp sin verksamhet i mindre delar eller söka nya samarbeten för att överleva. Kanske blir det kinesiska aktörer som tar över deras marknad. CPM, å andra sidan, kan bara klara sig om en konkurrent med mer resurser köper upp dem och driver produktionen på ett effektivare sätt. Bara namnet CPM är världskänt och säkert värt en hel del pengar för potentiella köpare.

Slutligen
Ekonomiska oroligheter slår hårt och skoningslöst mot de som inte är redo att förändras. Frågan är inte bara vilka som faller härnäst, utan vilka som kommer att resa sig ur askan och anpassa sig till en ny världsekonomi.

Vad tror du? Är detta en naturlig del av marknadens gång, eller är det något större som händer? Kommentera gärna dina tankar!