Efter smekmånaden – Civivi Elementum Button Lock

En av dom intressantaste knivar jag haft i år är min Civivi Elementum med Button Lock teknik. Detta är en otroligt smidig kniv och kostar dessutom väldigt lite i förhållande till vad man får. Men så här, efter smekmånaden, vad har jag hittat för problem och störande detaljer?

Låt oss titta närmare.

Ergonomi kunde vara bättre
En sak som jag aldrig gjort med mina EDC knivar är att använda dom till tyngre uppgifter. Så länge inte kniven uppenbarligen varit anpassad för detta, vill säga. Med Civivi Elementum BL så är det uppenbart att den inte är anpassad för tyngre uppgifter, då själva konstruktionen är tunn och smidig.

Jag hamnade i en situation där jag var tvungen att rensa buskar och sly framför en vägskylt. Det var vårt röjningsteam som missat denna detalj och jag tänkte att när jag likaså är på plats så fixar jag det själv. Problemet var att jag enbart hade min Civivi med mig. Ingen såg, machete eller liknande.

Jag lät inte detta avskräcka mig, utan började skära ned dom upp till 3 cm tjocka buskarna och björksly som skymde skylten. Det visade sig vara rätt så mycket som behövdes ta bort, men jag arbetade på. Efter drygt 45 minuters skärande och hackande så var jag nöjd med resultatet och satt mig i bilen igen. Det var inte före jag tog i ratten som jag insåg att jag inte hade något skinn kvar på insidan av min hand. En smärtsam uppenbarelse.

Det greppvänliga micarta-handtaget på min Elementum är otroligt praktiskt vid EDC uppgifter, men vid dessa tyngre saker så blir det till ett rivjärn i handen. Materialet slipar bort huden, samtidigt som det tunna handtaget gör att man behöver hålla hårt i kniven för att inte slinta eller att den ska vrida sig.

Märk väl att i vanliga fall så använder jag inte mina EDC knivar för liknande uppgifter, så detta är absolut ingenting som man behöver ta i beaktning om man tänkt investera i denna kniv. Det var dock något som jag blev smärtsamt påmind om i efterhand. Hur Civivi hade kunnat göra konstruktionen annorlunda vet jag inte. Jag är väldigt osäker på att man överhuvudtaget ska göra någon förändring för att försöka fixa denna specifika nackdel.

Jag har väldigt begränsad erfarenhet av denna typ av handtag och tyngre uppgifter, så det kan röra sig om att Civivi’s micarta kanske är vassare än andras? Jag bara gissar. Fördelen är som sagt ett väldigt bra grepp och fäste när man gör enklare uppgifter, som kniven faktiskt är anpassad för.

Ett irriterande ljud
Det första man slås av med Civivi Elementum Button Lock är att den öppnas och stängs väldigt smidigt. Otroligt smidigt faktiskt. Detta är det som gör att kniven blir unik och trevlig att använda. Det finns dock en aspekt som stört mig på senaste tiden, nämligen ljudet.

Jag vet att jag är inne på petitesser nu, men då kniven i övrigt är helt fantastisk så finns det inte mycket annat jag kan göra.

Om jag ska vara ännu mer specifik så kan jag säga att det inte har med själva volymen på ljudet när man stänger kniven som stör mig. Det är akustiken och frekvensen på ljudet. Istället för ett betryggande metalliskt ljud när låset faller på plats så upplever jag ett tunt fjädrande ljud, precis som ”boink”… Svårt att förklara… Jag lägger upp en liten video här nedan istället så får ni höra.

I övrigt
När det gäller Civivi Elementum Button Lock så har jag väldigt lite att klaga på. Se ovanstående som ett bevis på detta. Bladet är väldigt skärande, storleksmässigt så är den i det närmaste perfekt. Den är tunn och smidig att ha fickan. Har deep-carry clip som är svart och har ett väldigt bra grepp i fickan.

Vad Civivi har gjort är att destillera fram receptet för en väldigt bra EDC kniv. Priset på runt 800 kr är helt överkomligt och ingenting att klaga på. Stålet, som är Sandvik 14C28N, vilket är ett utsökt stål som är rostfritt, lätt att slipa och håller en egg väldigt bra. Helst för EDC.

Jag vet att det är sedvanligt att man har hittat några negativa aspekter så här efter en tids testande och användning. Dock får jag göra dom som förväntade sig en irriterad rant med negativitet mycket besvikna. Jag hittar helt enkelt ingenting att klanka ned på med denna kniv.

Om du nu känner att du blir sugen på att skaffa en själv, tänk på att välja Button Lock versionen, då den vanliga Elementum är en helt annan kniv. Dom kan se ungefär likadana ut på bilder, men storleksmässigt så är Button Lock versionen längre och mer bekväm att hålla i. Bara så att ingen väljer fel i stridens hetta.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.