Dumt att köpa hybrid?!

Jag har fått e-post meddelanden från två läsare som i princip var ense om en sak, jag var dum som köpte en hybrid istället för en ren elbil. Allt har en förklaring, så låt mig berätta lite närmare varför det blev som det blev.

Elbilar är bra, men inte här
Rena elbilar börjar bli väldigt bra. Räckvidder runt 25-40 mil. Laddtider runt 45 minuter (snabbladdning). Att köpa en elbil har varit en sak jag undersökt och tänkt på länge. Det finns dock stora nackdelar för oss som bor ovanför polcirkeln, jämfört med någon som bor i större städer runt om i Sverige.

 • Vi har långa avstånd
  Närmsta större stad är 11 mil bort, 22 mil tur och retur. Om vi ska handla något specifikt så behöver vi åka minst 16 mil, enkel väg. Detta borde rent tekniskt inte vara något problem om bilen har 40 mil räckvidd. Vilket för oss in på andra problemet.
 • Vi har kallt hä
  Något som påverkar laddtider och körsträckor för elbilar är förstås kyla. Att ladda ett batteri när det är -5 grader drar ut på tiden ordentligt, men att ladda i -28 grader är troligen inte ens möjligt. Det är inte ovanligt att temperaturerna ligger under -20 långa perioder under vintertid. Sommartid kan vi ligga runt +5 till +10 grader, vilket inte heller är idealiskt för Li-Ion batterier. På vintern så kommer alltså en elbil att ligga på runt 50% sämre räckvidd än sommartid under idealiska förhållanden. Att ta sig max 10 mil skulle vara katastrofalt dåligt.
 • Dåligt med laddställen
  Vi har faktiskt bara 2 st laddställen i Jokkmokk, om man inte räknar med hotellen och liknande ställen, där laddningen är avsedda för anställda och betalande gäster. Såvida man inte köpt en Tesla. Tesla har faktiskt 6 st Super-Charger ställen i Jokkmokk vilket är väldigt bra.
 • Priset är för högt
  Att köpa en elbil idag är inte ekonomiskt försvarbart för mig, personligen. Vi pratar om en investering på 600.000-1.000.000 kr och ytterligare investeringar för att kunna ladda och underhålla bilen dagligen.

Om man istället tittar på en Corolla Hybrid, som jag valde att köpa, så checkar den av allt som en elbil har problem med. Långa avstånd är inga problem. Med en räckvidd på runt 100 mil på en tank och att den laddar sig själv så behöver jag aldrig fundera eller vara orolig att inte komma fram. Om det är tveksamt så kan jag ju alltid ha med mig en reservdunk.

Kyla är förstås ett problem även för en Hybrid, men då bensinmotorn genererar strömmen och värmen som behövs så löser bilen problemet själv, utan att jag behöver fundera. En Hybrid behöver förstås inga laddställen, så det är inga problem på den fronten. Priset på bilen var dessutom 270000 kr, vilket i princip är en fjärdedel av vad en elbil kostar.

Visst vill jag ha en elbil en vacker dag, men just nu, i skrivande stund, så är det inte logiskt eller ekonomiskt försvarbart att köpa en. Om jag bott på ett ställe med fungerande lokaltrafik och liknande så hade behovet varit helt annorlunda, men sån lyx finns inte här. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.