Jag har fått in en läsarfråga från Felix, som lyder:
“Hej Urban! Jag har följt din blogg ett tag och blir alltid lika inspirerad när du skriver om olika knivar och deras egenskaper. En sak jag har funderat på är det här med skärpa. Många tillverkare pratar om hur vassa deras knivar är direkt ur kartongen, men i praktiken så varierar det ju rätt mycket. Därför undrar jag: vilken är den absolut vassaste kniven du själv har testat och som du faktiskt kan rekommendera?
Jag menar inte bara fabriksny, utan även vilken som håller skärpan bra ute i fält och som är praktisk att ha med sig. Det skulle vara intressant att höra både om en kniv för vardagsbruk (EDC) och kanske en för mer krävande friluftsliv. Kanske har du något personligt favoritstål eller en speciell slipning som gör skillnad? Kort sagt… Vilken kniv skulle du säga är din vassaste, och varför?” //Felix
Först och främst måste jag säga att detta är nog den roligaste frågan jag fått på ett tag. Det är sällan någon som frågar om den vassaste kniven jag testat… Jag vet faktiskt inte om någon någonsin frågat detta. Men jag har ett svar som du kanske eller kanske inte gillar gällande EDC kniv, något som gör att du behöver ha ett öppet sinne.
Saken är den att den vassaste kniven jag testat för EDC bruk är en väldigt traditionell kniv med väldigt liten prislapp. Den är lätt att få tag på och den finns i många, många varianter. Den har min favorit slipning och är både otroligt vass vid köp (jag har hört att någon klagat på att deras inte varit vass, men aldrig varit med om det själv) men även otroligt enkel att slipa till skrämmande skärpa.

Kniven jag pratar om är förstås Opinel… Antiklimax, jag vet, men samtidigt måste man ha i beaktning att Opinel är en otrolig kniv för pengarna. Den har en historia som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talet och används fortfarande över hela världen av bönder, hantverkare och friluftsfolk. Opinel är enkel, rak på sak och kompromisslös när det gäller skärpa. Den tunna konvexa slipningen i kombination med kolstål (om man väljer den klassiska varianten) gör att eggen nästan blir vassare än ett rakblad, när den är rätt vässad. Det bästa av allt är att även den som inte är en slipmästare kan få till en riktigt bra egg på bara några minuter.
Anledningen att jag säger “antiklimax” är för att många ratar Opinel på grund av dess utseende eller konstruktion, en otrolig miss tycker jag. Visst, det är ingen “tacticool” kniv med dyra material eller balla detaljer, men ska man prata om ren och skär vasshet, då är Opinel otroligt svårslagen. Den skär äpplen och korv lika lätt som den kan hantera enklare snickeri ute vid elden. För mig är det just den kombinationen av enkelhet, tillgänglighet och skärpa som gör att jag nästan alltid har en Opinel med i ryggsäcken, även om jag har betydligt dyrare knivar hemma i lådan.
En Opinel är nästan löjligt lätt och märks inte i fickan om man väljer att använda den som EDC, samtidigt som den är rolig och enkel att modifiera att “göra sin egen”.
För att besvara din andra del av frågan, nämligen friluftsliv och skogskniv för lite tuffare användning skulle jag dock säga att det blir en annan femma. Där är det inte alltid den vassaste kniven som räknas, utan den som kan hålla skärpan när man hugger, späntar och kanske rentav använder kniven för att bearbeta lite grövre ved. Här har jag flera favoriter, men några av de som sticker ut är Mora Garberg, Lars Fält Knife och Vigtig Vs Wild. Den vassaste jag har i denna genre är nog min Vigtig Vs Wild, men den har inte alltid varit så vass som den är nu.

Faktum är att många outdoor knivar i grövre material inte känns som rakblad direkt när man packar upp dem, men med rätt slipning och underhåll håller de en arbetsduglig skärpa länge. Det är minst lika viktigt som den där första “wow”-känslan av en sylvass egg. För i skogen vill man ju inte stå där med en slö kniv och inget bryne i fickan.
För att sammanfatta så säger jag: Om du inte provat Opinel, gör det. Börja med No.8 (normalstor) eller en No.9 om du har större händer. Om du vill ha en otroligt smidig EDC version så väljer du en No.6 eller No.7.
Ska du ut i skogen och klyva ved, satsa på en Morakniv Garberg och se till att underhålla den bra. Då får du en riktigt tuff och bra kniv som håller en livstid. Vill du ha “superstål” och undvika att slipa kniven så ofta, välj en Vigtig vs Wild, med Magnacut.
Hoppas att du blev nöjd med svaret.
Ha en riktigt bra dag!

