Dags att motorisera slipningen

Idag gjorde jag slag i saken och beställde ett nytt slipsystem för mina knivar. Jag har under många år använt manuella slipmetoder, mest för att få en känsla över hur jag gör mina knivar löjligt vassa, men även för att det varit det billigaste och enklaste alternativet ute i skogen.

Det är inte att jag har problem att slipa mina knivar, utan bristen på tid att sitta och nöta på ett super-stål som gjorde att jag slutligen bestämde mig för att investera i en motoriserad slip. Vilken annan än Work Sharp Ken Onion Edition med tillbehör kunde jag då välja? Troligen ingen, så det fick bli den.

Dom typer av knivar som jag gillar att slipa är EDC och Bushcraft knivar av alla slag, men köksknivar är något jag är så less på att slipa att denna apparat kommer att vara en frälsning. Att kunna slipa upp alla köksknivar på några minuter, istället för att sitta i timmar, bara för att behöva göra om allt igen efter några dagar, det är inte vad jag kallar roligt. Istället för den vanliga ”terapin” som att finslipa en trevlig EDC ger, så blir jag stressad över köksknivarna.

Många har frågat mig om jag kan hjälpa dom att slipa deras knivar, vilket jag försökt vara behjälplig med. Ett år så slipade jag jaktknivar mest hela tiden, men även en lie, sågkedjor och yxor. Denna gång är jag dock beredd och kan hjälpa till snabbare och enklare än tidigare. Det enda manuella jobbet som behöver göras är egentligen läderstroppning.

Fördelen man får med Ken Onion Edition, jämfört med en standard Work Sharp, är att den främst har bredare band, men även att den går att justera från 15-30 grader per sida. Detta gör att även dom tunna och mer skärande bladen går att vässa ordentligt. Typ Opinel knivarna. Samtidigt gillar jag att ha runt 17 graders slipning på köksknivarna, inte 20 grader.

Jag kommer givetvis att recensera och skriva om Work Sharp Ken Onion Edition allt eftersom jag haft tid att bekanta mig med den. Om du varit i köptagen på en ny knivslip så kan jag rekommendera att köpa den just nu på Hylte Jakt & Lantman, som har riktigt fin rabatt på den. Jag har dock ingen aning hur länge denna rabatt pågår, så passa på innan dom är slut.

Ordinarie pris är oftast 2000-2500 kr, men Hylte tar 1695 kr för den, bara några hundra över vad en standard Work Sharp Knife and Tool Sharpener kostar med sina 1300 kr.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.