Condor Bushlore – Dag 3

Idag var den tredje dagen av mina tester. Condor Bushlore börjar falla mig i smaken ordentligt. Detta är en väldigt kapabel och smidig kniv. Det tunna bladet gör också att den fungerar bra att tälja och göra mer exakta arbeten med. Efter min första slipning av kniven så har den hållit sig rakbladsvass, så jag är övertygad att härdningen är korrekt på denna kniv. Jag har hört historier där flera sagt att dom fått knivar med dålig härdning, men denna är det då inga fel på.

När det gäller hållbarheten på resten av kniven så har jag inte upptäckt ett enda problem. Handtaget håller väldigt bra, trots att jag kluvit ved i princip hela gårdagen. Bladet är också lagomt långt för att klyva det mesta i man råkar över i skogen. När det gäller att hugga så är detta en väldigt klen kniv, då den väger väldigt lite. Det går dock enkelt att hugga av kvistar och liknande småsaker eftersom den är så pass vass.

När jag fick min Condor Bushlore så var det några hack i slidans hängare. Jag kan meddela att det inte blivit värre på något sätt, men samtidigt använder jag en svart Casström No.3 dangler till kniven, så den borde inte bli så påverkad. Vilket för mig osökt in på ett annat produkt-tips jag gärna vill dela med mig. Det finns säkert många som inte hört talas om en Dangler eller vad den gör. Låt mig förklara närmare.

Detta är en fantastisk uppfinning och Casström gör dom bäst. Den har flera funktioner och fördelar, men det finns tre huvudsakliga. Med en Dangler monterad så kommer kniven följa dina rörelser när du går i skog och terräng. Titta på bilderna för illustration.

Om du böjer dig ned så kommer kniven ändå att hänga rakt ned och inte hamna i vägen. Samma gäller om du vill sitta vid lägerelden, du behöver aldrig vara orolig att den ska sticka ned i snö och väta eftersom den följer din kropps naturliga rörelser på ett bättre sätt.

Den andra fördelen är att kniven kommer längre ned och blir enklare att greppa, helst om du använder anorak eller längre jacka, som man vanligtvis gör på vintern. På detta sätt behöver du inte lyfta och krångla med kläderna utan kan fokusera på det du behöver istället. Detta är en aspekt som är betydligt viktigare än den låter.

Den tredje fördelen är att man enkelt kan knäppa av och på knivar utan att behöva öppna bältet. Denna funktion är troligen den mest uppskattade för mig, som ofta bär flera olika knivar ut i skogen, men skiftar för vad jag håller på med. Exempelvis kan jag låta mina större knivar ligga i väskan när jag tar mig ut i skogen. Då jag tänkt samla bränsle till elden kan jag knäppa av min vanliga kniv och byta till en huggare/klyvare på mindre än 5 sekunder. Inget krångel med bälten och jag är 100% säker på att den sitter där den ska.

Om du använder traditionella knivar med stil så är du nästan tvungen att prova en av deras Danglers. Det finns inget enklare sätt att bära knivar. Casströms Danglers passar 99.9% av alla knivar som har bältesloop och håller för enorma vikter, så man behöver inte vara orolig att kniven ska tappas någonstans eller att D-loopen ska svika. Jag har använt dessa i flera år och dom ser ännu som nya ut. Rekommenderas varmt.

Man kan tillverka sin egen dangler utan problem, men jag har upptäckt att formen på Casströms D-ring är perfekt utformad för att knivar ska följa gravitationen och inte hamna i en konstig vinkel.

Förutom denna ”modifiering” av min nya Condor Bushlore så fortsätter mina tester i raskt tempo. Jag försöker skynda på så gott det går, eftersom jag hört att det snart blir sämre väder. Om jag har tur så hinner jag färdigt alla moment redan nu i helgen. Men då har testningen verkligen gått på turbo-fart, vilket jag normalt sett försöker undvika.

Jag återkommer så fort jag har något nytt att skriva.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.