Buck Selkirk

Martin frågar: Jag köpte nyligen en Buck Selkirk kniv eftersom jag tänkte börja med bushcrafting. Du har inspirerat mig. 🙂 Dock är jag lite missnöjd med mitt köp och undrar om du har någon erfarenhet rörande denna kniv. Om jag inte kommer ihåg fel så har du nämnt denna kniv på Instagram tidigare?

Svar: Hej Martin. Tyvärr har jag allt för mycket erfarenhet rörande just Buck Selkirk. Som jag förstår det så är det inte en ”riktig” Buck kniv, utan en billig variant som tillverkas i Kina. Dom riktiga Buck knivarna tillverkas i USA. Rätta mig gärna om jag har fel, men det är min uppfattning.

Innan jag börjar min bajs-kastning på denna kniv så hade det varit roligt om du återkommer och berättar vad du är missnöjd med. Bara så att jag får veta om vi har samma uppfattning.

Min erfarenhet är dock att denna kniv inte är värd materialet den är tillverkad av. Handtaget började glappa och åka runt efter första dagen, skruvarna som går igenom handtaget verkar vara på låtsas och har ingen egentlig funktion. Den håller ingen skärpa och ”kydex-slidan” (som är tillverkad av hårdplast) har för hård anspänning mot kniven. Den blir helt enkelt farlig att ta ut eftersom du måste ta i allt vad du orkar. Om du har kniven i bältet så får du dra så hårt att din röst går upp i falsett för att få ut den, vilket i sin tur kan göra att du snittar upp dig själv i processen. Givetvis kan detta röra sig om just mitt exemplar, men jag tvivlar att så är fallet.

Buck erbjuder fortfarande ”livstids-garanti” på sin skräpkniv, men efter att jag delat på en gren som var ungefär 5 cm i diameter så fick jag en spricka i bladet, varpå jag tog kontakt med återförsäljaren. Jag ansåg att det måste röra sig om fabrikationsfel. Då fick jag veta att eftersom jag slipat eggen efter inköp så gällde ingen garanti längre, vilket känns som en väldigt begränsad ”livstids-garanti” om du frågar mig. Jag slipar uteslutande mina knivar efter inköp, då dom oftast är nästintill slöa vid leverans.

Om man frånser att min Selkirk gick sönder efter lätt användning (samt att jag betalade närmare 1100 kr för den) så är handtaget inte genomtänkt alls. Efter lägre användning så får man blåsor i händerna och man upptäcker en massa ”hotspots” som smärtar redan efter några minuter. Att dom dessutom ”vandrar runt” gör ju inte saken bättre. Då den är full-tånge så blir knivstålet exponerat och kan hyvla bort hud om man sitter och täljer med kniven.

Kortfattat kan jag säga att om du har möjlighet så ska du lämna tillbaka din Selkirk, innan du behöver vässa den och välja någon annan kniv istället. Vilken Morakniv som helst har nog bättre egenskaper än Buck Selkirk. Jag kan även rekommendera en Jaktkit kniv istället, eftersom du troligen hamnar i samma prisklass. Då får du en kniv som i alla fall håller vad den lovar och lite till.

Som sagt, hör gärna av dig igen Martin så ska jag lägga till dina åsikter om kniven i din fråga här ovan.

 

Ha en bra dag.