Böker BFF Packlite – en kniv, flera personligheter

Ibland behövs det inte mer än några små justeringar för att en gammal bekant ska kännas ny igen. Nyligen bestämde jag mig för att ge min Böker BFF Packlite lite uppmärksamhet i form av två nya slidor – och det är nästan förbluffande hur stor skillnad det gjorde. Plötsligt känns det som att jag har två helt olika knivar i samma paket.

Först ut är en läderslida med bältesclips, en riktig klassiker som ger kniven ett helt nytt uttryck. Tillsammans med de valnötshandtag jag köpte tidigare har kniven förvandlats till något som inte bara är funktionellt, utan också riktigt vackert. Kombinationen av mörkt trä och djupt läder ger en traditionell, nästan tidlös känsla. Det är en kniv jag gärna visar upp, oavsett om det är vid lägerelden eller på en promenad i stan. Den här varianten känns lyxig, välbyggd och på något sätt… genomtänkt. Den smälter in i miljöer där man kanske inte vill dra fram något som skriker ”överlevnadskniv” eller ”taktisk design”.

Den andra slidan är något helt annat – en formpressad kydexvariant, likt den som följer med kniven original, anpassad exakt efter knivens konturer och handtag. Här pratar vi om funktion framför allt. Den är lätt, kompakt och mycket praktisk för EDC-användning.

Monterar man bort handtagssidorna blir Packlite ultralätt – bara 31 gram – och ändå riktigt bekväm i handen tack vare sin väl tilltagna handtagslängd. Den här versionen är perfekt när man vill bära med sig ett fast blad utan att det känns eller märks i fickan.

I detta utförande så har jag funnit ett specifikt användningsområde för denna kniv vid matprepp och när man måste äta frukt eller annat ute i fält. Den simpla designen och enkla rengöring gör den till en av mina absoluta favoriter. Ingen mekanism som fruktsafter och annat kan fastna i, samtidigt som den är tuff nog att klyva med utan att den går sönder.

Det som gör Böker BFF Packlite så intressant är just att den rör sig sömlöst mellan två världar. Med rätt tillbehör blir den antingen en minimalistisk brukspryl eller en elegant följeslagare. Den är inte en ”gör-allt”-kniv i klassisk bemärkelse, men det är just i det avskalade som dess styrka ligger. Magnacut-stålet med sina 63 HRC ger kniven otroligt bra hållbarhet och eggstabilitet, och den lilla bladlängden – strax över sex centimeter – räcker långt för vardagliga sysslor.

Jag har tidigare skrivit om Packlite här på sidan och nämnt hur förvånansvärt kompetent den är trots sin låga vikt och diskreta design. Men med dessa nya slidor känns det nästan som att jag upptäcker den på nytt. Den har vuxit från en udda liten lättviktskniv till en flexibel och personligt anpassad del av min utrustning. Det här är ett bra exempel på hur tillbehör kan göra stor skillnad – inte bara praktiskt, utan också känslomässigt. Det är något speciellt med att skräddarsy sin utrustning, få den att passa ens egen stil och behov.

Jag har sett att det finns en allt mer expanderande tredje-parts marknad för BFF Packlite. Handtag i exklusiva material och i regnbågens alla färger. Men även lösningar som gör handtaget längre, bredare och förändrar knivens egenskaper ytterligare.

Själva konceptet med BFF Packlite är väldigt intressant och detta blir garanterat en väldigt vanlig följeslagare för mig på både jobb och fritid. Tillräckligt kompetent för tyngre saker, men ändå så smidig att den knappt märks.

Så, för dig som kanske har en Packlite (eller en annan kniv som du inte använder så ofta längre) liggande i lådan – ta en funderare på om det inte räcker med en ny slida eller ett par handtag för att blåsa liv i den igen. Det är billigare än en ny kniv, och minst lika roligt.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.