Bark River Bravo EDC – Den lilla stora!

I många år så har jag aldrig förstått meningen med att ha en EDC kniv med fast blad. När jag tänker EDC så har det uteslutande handlat om fällknivar i olika storlekar. Stora och kraftiga för tyngre arbeten, små och nätta för kontoret. Jag har dock ändrat min inställning på den senaste tiden, då jag insett att en kniv med fast blad kan både vara liten och stor på samma gång. hur konstigt det än kan låta.

Som ett experiment att utröna om en EDC kniv faktiskt skulle kunna vara ”enda kniven” så valde jag att investera i ännu en Bark River kniv. Denna gång är det Bravo EDC som, precis som namnet antyder, är en liten version av den bästsäljande och världsberömda Bravo serien från Bark River, som fick hänga med på vardagens äventyr. Men det jag trodde skulle vara en väldigt dyr ”kartongsprättare” visade sig nästan omedelbart bli en av mina absolut favoriter i samlingen.

Jag har haft och äger fortfarande flera små EDC knivar, men Bravo EDC är speciell då den faktiskt är väldigt robust och trots sin storlek erbjuder ett fantastiskt grepp. ELMAX stålet i bladet inger förtroende och är otroligt bra på att hålla skärpan, trots hantering som säkerligen skulle klassas som misshandel på en vanlig EDC kniv. Jag har spenderat timmar med att tälja, hugga och även att klyva mindre klabbar. Jag är imponerad. Det finns egentligen bara en enda aspekt som jag stör mig på, som med alla Bark River knivar… Slidan av läder hade jag gärna bytt ut mot något mer sterilt, som kydex eller liknande.

Slidan är vattenskyddad och vaxbehandlad, i normala fall är den ljusare än på bilden ovan

För att inte missa någon annan aspekt så påbörjade jag mina standard-tester på en gång, eftersom det brukar vara ett sätt att hitta svagheterna i dom knivar jag testar. Till min förvåning så presterade det tunnare och konvexa bladet otroligt bra även i matberedning, helst med tanke på hur litet bladet är. Visst doppade man handtaget i kött vid djupare snitt, men det går att rengöra. Efter flera timmars testande så visade ELMAX vara relativt enkelt att stroppa upp till skrämmande skärpa, vilket den sedan håller under en lång tid.

Med risk att ta ut ”vinsten” i förskott så tror jag att ELMAX är mitt nya favoritstål, men jag ska givetvis fortsätta testa detta under en längre period för att utröna vad man kan förvänta sig av ett Svenskt superstål. Än så länge är jag väldigt imponerad, men det kan ju snabbt ändra sig om jag hittar något att hänga upp mig på.

Notera att jag provade att använda en Paracord-loop till en början, men det kändes fel, så jag gjorde en i läder istället

Jag ska filma kniven så att det blir enklare att se dom olika aspekterna av den, för dom som är intresserade. Detta ska jag försöka hinna med redan nu i helgen. Dock är det fantastiskt väder ute och jag vill inte bli sittande här framför datorn i onödan. Nu är det dags att njuta av vårvädret medan chansen ges. Jag tog några snabba bilder för att visa hur stor kniven är i förhållande till min Bravo 1.25 och min hand. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.