Ibland är det otroligt spännande att öppna ett paket med kläder, men inget blev nog mer spännande än detta. Jag måste förklara lite bakåt i tiden för att alla ska hänga med, men det blir en kort återblick.
Jag beställde först en Barbour jacka, en Barbur International Ariel Polarquilt, för att vara exakt. Denna dröjde väldigt länge att få levererad. Jag köpte sedan en Barbour Beaufort som bägge kom fram samtidigt till mig.
Glad i hågen så började jag testa Ariel jackan (bild till höger)…
Saken var den att jackan kändes alldeles för liten. Den satt perfekt över axlar och armar, men jag kunde inte ens knäppa igen den utan att riskera att spräcka den. Jag vet att jag inte är den minsta av män, men XL brukar jag ändå kunna använda utan problem, så något var lurt här.
Lite orolig över att jag beställt min Beaufort jacka i XL så packade jag hastigt upp den också, men den passade helt perfekt. Inga som helst problem och det finns mycket plats kvar på insidan. Det blir perfekt när jag ska använda en tjockare tröja under. Jag gillar kläder som jag kan röra mig fritt i, vilket är precis den storleken Beaufort hade. Tummen upp för det.
Jag kände en sten lätta, eftersom det var just Beaufort jackan (bild till höger) som jag prioriterade högst av allt.
Men jag kunde inte fortfarande inte förstå vad problemet var med min Ariel Polarquilt jacka, hur kunde den vara så liten?!
Det var inte före min fru påpekade att dom troligen förväxlat jackorna innan dom skickade den och skickat mig en modell för kvinnor istället. Eftersom Ariel modellen även finns för kvinnor så är det förstås en möjlighet.
Jag kunde i alla fall andas ut, eftersom den jacka jag var mest intresserad av fortfarande passade perfekt. Det var ju huvudsaken.
Låt mig förklara dom första minuterna med denna jacka så lägger vi Ariel jackan åt sidan så länge, mer om denna kommer senare.
Passform och passform
En sak som jag genast upptäckte med Beaufort jackan var att den faller väldigt bra på kroppen. När man tar på sig den så följer den kroppen på ett väldigt trevligt sätt, lite som att man skulle ha en blöt handduk över axlarna utan att man blir blöt eller kall, om du förstår hur jag menar.
Många jackor som jag har rider lätt över axlarna och detta gör att när man bär en ryggsäck eller liknande över ena axeln så tenderar jackan att vilja glida iväg längs armen. Detta händer inte med Beaufort. En liten detalj kan tyckas, men det gör en stor skillnad i vardagen.
Samtidigt så är jackan mot kroppen och den större storleken som jag valde ser inte för stor ut, även om den har mycket plats kvar, vilket rent tekniskt gör den ”för stor”. Det enda jag skulle vilja ändra lite på är längden på ärmarna, som är aningen för långa för mig. Detta är dock något som troligen löser sig när jag använder en tjockare tröja under och inget jag egentligen är orolig för ”i långa loppet”.
Det går ju att vika upp ärmarna lite om man stör sig mycket. Bättre lite långa än lite korta, förstås.
Varm eller kall?
Hela dagen idag så har det regnat, varit mulet och blåst rätt så mycket. Helt rätt väder för att testa min Beaufort med andra ord… Precis när jag packat upp jackan så skingrades molnen, vinden avtog och solen tittade fram. Nu är det strålande solsken och +20 grader i skuggan… Men jag är förstås inte förvånad. Om jag önskar regn och rusk så kommer solen garanterat fram och vice versa. 😅
Jag gick i alla fall tillbaka till jobbet i solskenet och tänkte att jag ändå kunde testa om jackan var varm att bära i det vädret och i ärlighetens namn så var den rätt ok, även om det blev lite varmt. Den är vindtät, vilket gör att man får lite ”växthuseffekt” innanför jackan, men jag var ändå knappt varm när jag kom fram. Jag har ju inte så långt till jobbet, men om jag skulle ha gått 4-5 Km i samma väder så skulle jag nog vara rätt så varm och svettig, kan jag tänka mig. När jag hade jackan öppen så vädrade den väldigt bra och vinden kunde svepa runt och kyla riktigt bra.
Jag har dock inte svårt att tänka mig att Beaufort fungerar bra i alla typer av höst/vår väder, även om jag inte kan tänka mig att använda denna jacka en solig sommardag. Den blir garanterat lite för varm, så jag får nog hålla mig till höst, vinter och vår.
Som jag tidigare pratat om tänkte jag först investera i en väst till min Barbour Beaufort. Denna går att använda fristående, som en vanlig väst. Den fungerar även som foder i Beaufort (monteras fast via dragkedjor), eller så skippar man västen och använder jackan normalt om det är varmt ute.
På detta sätt kan man enkelt anpassa sitt plagg om det är 0 grader och regn när man går till jobbet, men 15 grader varmt och sol när man ska hem igen. Väldigt praktiskt om du frågar mig, men samtidigt har jag blivit varnad att den inte är så varm som man tror, samt att armarna blir kalla då västen inte kan hjälpa till med den biten.
Jag ska fundera ett tag om västen ska beställas, jag ska bara kontakta Barbour i förväg och rådfråga innan jag gör något jag får ångra. 😅
Kvalité utöver det vanliga
Det är väldigt uppenbart att Barbour har kläder i riktigt bra kvalité. Det känns i materialet att det är genomtänkt och ordentligt. Hela plagget andas tidlöshet och ”erfarenhet”, i brist på annat ord.
Vad jag menar är att detta inte är ett stansat plagg tillverkat av barnarbetare i Kina, det är tillverkat av professionella Engelska hantverkare, av finaste bomull, som hanterats på ett sätt som förfinats i mer än 100 år. Tro mig, det märks i plagget.
Överdrivna kedjor
Det första jag upptäckte när jag skulle stänga jackan var den otroligt överdimensionerade dragkedjan. Nästan humoristiskt grov och robust, men den håller nog samtidigt väldigt länge.
Dragkedjorna är tillverkade av YKK, precis som i princip alla kvalitetsprodukter i världen. Jag har dock aldrig sett så robust konstruktion på en jacka tidigare.
Den har även en kapsylöppnare integrerat. Jag har ingen aning om det verkligen är det, men har sett några använda den som det. Känns lite farligt dock, om man skulle råka skada den. 🫢
Dragkedjan för att stänga Beaufort på framsidan är dock den enda som är så grov. Resten är tillverkade av YKK, men lite mer normalt dimensionerade. 😄
Saker jag förväntade mig
Jag hade otroligt höga förväntningar på denna jacka, nästan lite för höga. Alla recensioner och videos jag tittat på höjde verkligen Barbour till skyarna. Jag har i ärlighetens namn tittat på Barbour i många år, men tyckt att dom varit för dyra att köpa. När jag nyligen började titta på Fjällräven produkter och köpte min Kånken ryggsäck för att ha som EDC väska, så insåg jag samtidigt att Barbour är billiga i jämförelse. En Fjällräven jacka som är tillverkad i Vietnam och har G1000 tyg (som i ärlighetens namn är en väldigt simpel blandning) kostar nästan 6000 kr, men en Beaufort kan man få för 4200 kr, trots att den är handgjord i England av betydligt bättre material, och av betydligt MER material dessutom.
Jag förväntade mig otroligt bra kvalité och inga lösa trådar och konstiga sömmar. Jag förväntade mig att passformen skulle vara jättebra och att den skulle passa bra för jobbet, på fritiden och ute i skogen. Den skulle gå att använda överallt, hela tiden… Alla dessa förväntningar är uppfyllda i detta plagg.
Beaufort är ett plagg som sticker ut, utan att vara ”skrällig” och ”in your face”. Den sticker ut för att den ser så klassisk och tidlös ut. Den sticker ut för att den inte sticker ut alls, kan man säga.
Moleskin – Mullvads skinn?!
Jag hade inte förväntat mig att fickorna med Barbours Moleskin skulle vara så trevliga att använda. Detta är fickor för att värma händerna när det är kallt ute och finns strax under brösthöjd på jackan. Moleskin är inte ”mullvads skinn” som det översätts till från Engelska till Svenska, utan är tillverkat av bomull och är ett unikt och mycket hållbart tyg som har en rik historia och en betydande plats i textilindustrin.
Moleskin är känd för sin täta väv och mjuka, mockaliknande yta. Den är tillverkad av tung bomull och har en yta som är mjuk och slät. Detta textil är känt för sin exceptionella hållbarhet, värme och komfort, vilket gör det till ett föredraget material att bygga handvärmande fickor i. 😄
Moleskins ursprung går tillbaka ända till medeltida Europa, där det användes för att tillverka robusta och slitstarka kläder för utomhusarbetare. Dess förmåga att tåla hårda förhållanden, samtidigt som den hade väldigt bra komfort, gjorde det till ett ovärderligt tyg. I moderna tider fortsätter Moleskin att värderas för dessa egenskaper och finner sin plats både i mode och praktiska kläder över hela världen.
Game pocket
Till skillnad från den moderna tidens gamers så var faktiskt Engelsmännen ute och sköt djur istället. Jag är lite splittrad över detta, då jag är en notorisk djurvän. Termen “game” för jakt på djur i England har dock historiska rötter. Den kommer från det fornengelska ordet “gamen,” som betyder glädje, nöje eller underhållning.
Jakt betraktades historiskt som en sport eller fritidsaktivitet för adeln och överklassen, och de djur som jagades kallades “game” eftersom de var en del av denna rekreationsaktivitet.
Med tiden kom “game” att specifikt beteckna de djur som jagades för sport, såsom hjortar, fasaner och kaniner. Denna term har bestått in i modern tid, där den fortfarande avser vilda djur som jagas för mat eller sport.
Barbour Beaufort har en stor ficka på baksidan av jackan som kallas ”Game Pocket” och avser alltså att man helt enkelt lagrar skjutna djur i den.
Jag kan utan att tveka säga att jag inte kommer att använda denna ficka till det, men samtidigt är jag nyfiken på vad man kan rymma där som är nyttigt för mig personligen.
Kanske en filt? Om du tänker ”du får väl inte in en filt i en ficka på jackan” så har du inte riktigt förstått hur stor fickan verkligen är. Den är STOR!
Det är i princip omöjligt att ta en bild på denna ficka med mobilen, jag provade flera gånger och fick till slut nöja mig med att stjäla en bild på Internet. Det lilla ljus som syns i andra änden på fickan är faktiskt andra sidans dragkedja som är öppen. Uppskattningsvis är fickan 70-80 cm djup och 25-30 cm hög, vilket gör att det ryms ordentligt med saker där. Jag kanske kan få in min MacBook Air där. 😄
Saken är den att denna ficka historiskt haft sin funktion för den Engelska adeln, men inte riktigt för mig. Det måste dock gå att använda den till något vettigt utan att det ser konstigt ut. Kanske kan man ha handskarna där, vilket gör att man alltid har handskar tillgängliga om vädret skiftar. Jag spånar bara lite och har inte hunnit testa något ännu. Men det kan potentiellt vara en vinnande idé.
Varken regntät eller vindtät?!
Barbour Beaufort är vindavvisande och vattenavvisande, inte vindtät och vattentät. Skillnaden är således att plagget andas och gör att man inte blir överdrivet fuktig, samtidigt som man kan bli blöt om man spenderar en timme i hällregn. Att få ett plagg som andas samtidigt som det är vind och vattentätt är omöjligt, även med moderna material.
Gore Tex påstår sig kunna utföra detta magiska trick, men då membranet som ”andas” täpps igen av regn så blir man sjöblöt att vara ute och vandra med Gore Tex kläder på sig när det regnar. Inte nödvändigtvis av regnet i sig, utan av kondens och svett från insidan. Tro mig, jag har många plagg med Gore Tex.
Genom att sikta på ”mitt emellan” så får man ett plagg som tål vatten men även andas bra. Det är inte regnkläder, utan kläder som klarar om man överraskas av dåligt väder och behöver söka skydd. Det gäller att förstå skillnaderna. Beaufort kräver dock underhåll regelbundet för att behålla sina egenskaper. Varje år rekommenderar Barbour att man återvaxar sin jacka för att den ska behålla sina unika egenskaper, en process som kan ta 1-2 timmar. Alternativt kan man skicka in sin jacka till Barbour så återvaxar dom den.
Regn och vindtåligheten kan jämföras med Fjällrävens G1000 kläder och grönlandsvax, men då jag inte sett några konkreta test mellan dessa tyger och tekniker så låter jag det vara osagt vilken som tål mest regn innan den släpper igenom vatten. Gissningsvis fungerar nog Barbour aningen bättre då den har ett betydligt tjockare lager med vax än Fjällrävens plagg.
Jag har inte hunnit testa Beauforts vattenavvisande egenskaper ännu. Jag har ju haft lite ”otur med vädret”, då det knappt regnat något under dagarna. Typiskt när man tänker på att det i princip har regnat varje dag i en månad hittills, men direkt jag fick jackan så slutade det. 😂
Jag ska dock testa en vaxad Fjällräven anorak med Barbour Beaufort och se vad skillnaden är så fort jag får chansen och vädret ”blir bättre”. 😄
Slutligen
Jag kommer att använda min Barbour Beaufort en längre tid nu och sedan återkomma med en recension när jag känner att den inte längre har någon egenskap som jag upptäckt. Den kommer säkert på tal fler gånger allt eftersom tiden går, men just nu kan alla som hatar att jag skriver om kläder på bloggen andas ut lite.
Tanken är att denna jacka ska bli min primära jacka för alla aktiviteter, så det kanske går rätt så fort för mig att fastställa hur den presterar, men samtidigt kan det ta flera veckor och månader innan jag är redo att avlägga en rapport.
Ha en riktigt bra dag och glöm inte att skicka in frågor om det är något du funderar på rörande Barbour Beaufort eller annat jag skriver om.
Vi hörs snart igen.