Apple WWDC 2024 – Tankar

Så. Nu har jag fått tid att smälta informationen som presenterades under inledningen av WWDC 2024. Det som intresserade mig var förstås dom nya iOS och MacOS uppdateringarna, men även AI ligger förstås högt i mitt intresse just nu. Det som jag absolut såg fram emot mest var dock uppdateringar till Siri, vilket vi tydligen också får. Stora sådana.

Det enda som jag tyckte var jobbigt var att iOS 18 planeras att släppas först till hösten 2024. Med ”hösten” så tänker jag att Apple medvetet kommer att hålla på iOS 18 tills nya iPhone 16 är redo att presenteras i September. Den nya iPhone 16 kommer nämligen vara skräddarsydd för att hantera AI och troligen så kommer vi att se en modifierad M-processor under huven på den senaste generationen telefoner, i alla fall på Pro serien.

Hur som helst utlovar Apple stöd för dom senaste funktionerna till operativsystemen för just M-processorer och A17 Pro (iPhone 15 Pro & Pro Max), men bakåt i tiden så kommer det finnas begränsningar, förstås.

Jag har redan nu pratat med vänner som är förbannade över detta, men jag ser det som att Apple någon gång måste dra ett streck i sanden och säga: ”Från och med nu…” vilket dom inte kan beskyllas allt för ofta för. Apple har ju alltid haft en tendens att presentera hårdvara som mjukvaran inte ännu kan hantera och väldigt sällan tvärt om. Man kan oftast få mer funktioner genom en simpel uppdatering, men denna gång hjälper det dessvärre inte.

Det gäller samtidigt att missförstå mig rätt. iOS 18 kommer till väldigt många iPhones, precis som alla aktuella modeller av Mac och iPad också kommer att få det. Det är bara specifika funktioner och ”on-board-AI” som inte kommer att fungera för alla enheter. Detta är troligen något som många av mina vänner inte ens kommer att upptäcka att det saknas.

Jag ser väldigt mycket fram emot att testa iOS 18 när jag kan få tag på den, även om den inte kommer att färdigställas först till hösten. Jag hoppas dock att få tag på en beta-version innan dess och då kunna skriva lite mer om ”det senaste” från Apple. 😄

Fram till dess så får vi sitta och vänta, och vänta, och vänta… Dom hade gärna fått släppa operativsystemet lite tidigare, så att man inte hinner glömma bort den innan lanseringen. 😉

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.