solar panels on snow with windmill under clear day sky

Apple iPhone och batteritid enkelt förklarat

Jag får alltid in frågor som berör batteritiden på min mobiltelefon. Vissa säger att Android har kommit betydligt längre när det gäller effektivitet än Apple har, vilket säkert kan stämma till en viss del. Men för att ingen ska få olika tester och ”real world” scenarios på YouTube om bakfoten så tänkte jag försöka förklara en sak som många inte tänker på.

Detta är förstås min helt egna kalkyl och jag är ju inget geni, så ta siffrorna med en nypa salt, som vanligt. 😉

Intensiviteten i testerna
När en telefon testas på YouTube ”som i verkliga världen” så är det väldigt långt ifrån detta. Så länge du inte är en otroligt uppenbar mobil-beroende, som aldrig släpper ned din telefon under en hel dag. Då kan det förstås stämma lite bättre.

I verkligheten så använder vi inte våra telefoner 10 timmar i sträck. Vi låter dom vila i fickan långa perioder också. Att använda telefonen kontinuerligt är inte något som jag någonsin upptäckt någon göra, men det finns ju säkert extremfall, det gör det alltid.

I fall jag arbetar mycket så använder jag min telefon aktivt ungefär 4-6 timmar om dagen, vilket gör att jag egentligen inte använder min telefon aktivt 18-20 timmar om dygnet. Den är ju förstås igång, jag svarar på meddelanden och mail, men jag sitter inte med den i handen och tittar på timmar av YouTube videos, spelar eller liknande. Jag har ju min Apple TV till detta, eller min MacBook, varför skulle jag välja att sitta och titta på en liten skärm på telefonen istället?

Hur än dina användningsmönster ser ut så tror jag inte att du heller använder din telefon mer än max 8 timmar om dagen, vilket inte är något problem för en iPhone 15 Pro Max och du borde ändå klara en dag utan att behöva uppsöka laddare.

Men låt oss gå in på faktorn som ingen tänker på.

Viloström
Där iPhones skiljer sig från Android telefoner är i ”viloläge”. Dom perioder där telefonen inte gör något alls, utom att kanske kolla efter uppdateringar och ta emot notifikationer från olika appar. En iPhone i detta viloläge tar extremt lite ström och även efter 8-10 timmar i viloläge då kan den ha förbrukat ungefär runt 5% av batterikapaciteten.

Då vi inte använder våra telefoner aktivt mer än en bråkdel av tiden den är igång, så kan en iPhone vara igång flera dagar utan att behöva laddas, så länge du inte sätter igång och aktivt använda den i flera timmar.

Ett bra exempel på detta är under helgerna, när jag inte arbetar och kanske är ute i skogen och ”äventyrar”. Under en sådan period så kan jag klara mig från fredag morgon till måndag eftermiddag, utan att behöva ladda telefonen överhuvudtaget. Ändå har jag ström kvar så att det troligen räcker till efter arbetet på måndagen.

Om jag dessutom sätter telefonen i strömsparläge så blir den ännu mer effektiv och slutar att kolla efter uppdateringar, ta emot mail och annat under lägre perioder. Eftersom jag ändå är ledig under helgerna så är det förstås inget problem att den drar ned på frekvensen där den hämtar information, tvärt om, det är föredraget. 😉

Det låter otroligt, men då jag inte har några appar som Facebook eller Instagram installerade så får min telefon vila i fickan och jag behöver inte ta emot onödiga meddelanden, samtidigt som jag inte plockar upp och aktiverar skärmen i tid och otid.

Det är otroligt energibesparande att låta sin telefon vara i fred.

iPhone 15 Pro Max vs Samsung S24 Ultra
I en av testerna som PhoneBuff genomfört så klarar iPhone 15 Pro Max 27 timmar och 45 minuter, medan Samsung S24 Ultra klarade sig enbart 2 minuter mindre. PhoneBuff har (enligt min åsikt) väldigt vetenskapliga metoder för att testa batteritider på mobiltelefoner, vilket gör att jag litar lite mer på resultaten dom har jämfört med i princip alla andra.

Testerna utförs av en robot och jag vet faktiskt inte en mer exakt form av testning. Ni får gärna rätta mig i kommentarerna om ni vet någon bättre och mer exakt test.

Man kan alltså hävda att bägge telefonerna har lika bra batteritid. 2 minuter är inte något mer än en felmarginal, anser i alla fall jag.

Batterieffektivitet
Men varför säger man då att Apple har ”bästa energieffektiviteten”, om det bara skiljer minimalt mellan Samsungs bästa och Apples bästa? Orsaken är förstås hur mycket ström som ens mobiltelefon egentligen tar. Här skiljer sig Apples och Samsungs hårdvara ordentligt åt. Men låt oss titta närmare.

Kapaciteten i iPhone 15 Pro Max’s batteri är 4441 mAh, medan Samsung S24 Ultra har 5000 mAh. Det skiljer 559 mAh mellan telefonerna. Om vi slår ut allt i en snabb kalkyl så förbrukar Apples iPhone 15 Pro Max 2.6 mAh i minuten, medan Samsung S24 Ultra drar 3 mAh jämnt.

Om vi nu ökar kapaciteten i iPhone 15 Pro Max till Samsungs storlek så blir kalkylen lite annorlunda. En iPhone 15 Pro Max med 5000 mAh batteri får en batteritid på hela 31 timmar och 20 minuter, 3 timmar och 35 minuter längre batteritid än Samsung S24 Ultra.

Varför har inte Apple bäst batteritid?
Som ni förstår så skulle ju en iPhone 15 Pro Max ha betydligt bättre batteritid om man fokuserade på att klämma in så stort batteri som möjligt ”under huven”. Frågan är då varför Apple inte gör detta, vilket har två anledningar.

Den första anledningen är vikt. Större batteri skapar mer vikt och därigenom en telefon som blir mer otymplig att använda. Redan i dagsläget är en iPhone 15 Pro Max ingen lätt telefon, trots att dom gått över till att använda titan i ramen på telefonen, vilket faktiskt gjorde att dom stoppade in ett aningen större batteri i serie 15, jämfört med serie 14.

Den andra anledningen är förstås dimensionerna på telefonen. Många önskar nog att Apple kunde släppa fåfängan (jo, det är bara det) och låta nästa iPhone bli lite tjockare, till förmån för batterikapaciteten. Att stoltsera med en jättetunn telefon är dock en kvarleva från förr som inte hör hemma i dagens uppkopplade samhälle, enligt min mening i alla fall.

Genom att göra telefonen 2-3 mm tjockare så skulle först och främst kameralinserna inte sticka ut så mycket, vilket skulle ge den en mer kompakt profil, trots tjockare telefon. Dom skulle kunna klämma in över 1000 mAh mer på den ytan, vilket i sin tur skulle ge en helt fantastisk batteritid på iPhone 16 serien.

I ärlighetens namn så tror jag inte att någon skulle ha emot att den redan så tunna iPhone 15 Pro serien skulle bli tjockare. Även om det skulle vara så mycket som 3 mm. Men att göra den 1-2 mm tjockare till förmån för batteritid skulle ingen märka av ens. Jag är helt övertygad om detta.

Varför lyssnar inte Apple?
Jag är förstås inte ensam om att vilja göra denna ”uppoffring” på iPhone designen. Men Apple lyssnar inte på det örat överhuvudtaget. När det gäller design och utseende så har vi användare väldigt lite att säga till om. Funktion och mjukvara är dom desto mer lyhörda inom.

Så har det alltid varit och kommer troligen aldrig att ändra på sig. Vi användare har dock förespråkat en tjockare telefon sedan vansinnet började för många, många år sedan. Det finns helt enkelt ingen anledning att tillverka telefoner som är så tunna utan skal att man tappar dom.

Slutligen
Racet att ha den tunnaste telefonen är över, det fanns ingen vinnare, bara förlorare i form av konsumenter som fick mindre för mer. I alla fall enligt min ringa mening. Vad tycker du. Kommentera gärna och diskutera. Är det bara jag som önskade att telefonerna var lite tjockare och hade betydligt bättre batteritid? Så kanske det är?

Det viktigaste jag tycker att jag kan förmedla genom detta är dock att testet ovan, där mina siffror kommer ifrån, utförs med telefonerna i ”aktivt användande” och Apples super-effektiva viloläge räknas inte in här. Om vi skulle ta med detta i kalkylen så skulle batteritiden se betydligt mer annorlunda ut. Tror i alla fall jag.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.