Apple HomeKit – Som Google assistenten för Apple entusiaster?

En sak som ständigt känts som en Google sak är just hem-automation. Det är faktiskt många som missat att Apple erbjuder en kraftfull och integrerad lösning för exakt samma saker via Apple HomeKit. Det som varit kruxet är priserna, som oftast skiljt sig ordentligt åt mellan Apple HomeKit och Google Home. För mig, liksom många andra så är det nog billigaste lösningen som vinner i slutänden, i alla fall när man talar om hem-automation.

I och med inträdet av Amazon på den Svenska marknaden så har prisbilderna justerats rätt så radikalt och nu är det faktiskt möjligt att komma igång med hem-automation för en billig peng, även om du är Apple entusiast. För att testa dessa billiga lösningar så har jag beställt en uppsjö av smarta kontakter, lampor och LED slingor anpassade för just Apple HomeKit.

Kan dessa ersätta mina lösningar för Google på ett lika smidigt sätt? Tappar jag någon funktionalitet? Är dessa billiga lösningar pålitliga nog att använda eller blir det bekymmer? Alla dessa frågor kommer att besvaras i mitt omfattande test av Apple HomeKit. Detta blir nog närmare jul, kan jag tänka mig.

Nu sitter säkert någon och funderar vad jag egentligen håller på med. Jag byter ut Sonos högtalare mot Apple HomePod, jag ändrar automationen hemma från Google Home till Apple HomeKit. Mina Chromecast enheter är utbytta mot Apple TV. Min Windows dator är utbytt mot en Mac… Alla Android telefoner hemma är Apple telefoner nu…

Det borde vara uppenbart för alla att jag håller på att assimileras till Apples ECO-system på ett väldigt ohälsosamt sätt. Jag säger ”ohälsosamt sätt” eftersom det aldrig är bra att lägga alla ägg i samma korg, men när jag nu är så djupt investerad i Apple som jag är, så är det bara att fortsätta. Det finns ingen väg tillbaka. ?

Faktum är att jag redan i och med iPhone 11 fick blodad tand och mersmak för Apple. I och med att jag lärde mig mer så blev det också ännu mer intressant att gå djupare ned i kaninhålan och undersöka vad fördelarna kan bli, om man satsar helhjärtat på Apple. Än så länge har jag inte upptäckt något som får mig att rygga tillbaka, vilket skrämmer mig lite.

Jag trodde faktiskt att stigen jag valde för några år sedan skulle sluta med en vägg av problem. Denna vägg skulle göra att jag kunde rycka i nödbromsen och sätta stopp för mina investeringar, precis som jag alltid gjort med Android tidigare. Så blev det inte. Stigen blev till en väg, vägen blev slät och asfalterad. Nu står det ”highway” ovanför också. ?

Att gå från Android-nörd till Apple-sheep så snabbt som jag gjort har faktiskt skapat lite ”växtvärk” i saker som just hem-automation. Jag har inte tidigare tänkt så långt. Det fungerar ju utmärkt att styra Google saker med en iPhone… Problemet är när man inte vill ha Google längre, utan enbart Apple. Då behöver man byta teknik helt och hållet. Att välja bort Google och Android är mycket mer än att bara köpa en iPhone och installera Google Assistenten på den. Att välja bort Google är att göra sig av med allt som har med Google att göra, vilket inte är så lätt som man först kan tro.

Faktumet är att allt eftersom jag känner mig trygg med diverse Apple-eska lösningar så blir jag också villig att investera mer. Man vet att det ska fungera, även när iPhone 14, 15, 16 eller 17 släpps. Frågan är om även billiga lösningar fungerar lika bra som dom dyra? Det lär jag få veta inom kort. Jag kände dock att nu, när priserna är så pass låga, så finns det ingen anledning att inte prova.

Jag återkommer givetvis med inlägg om detta lite längre fram, så att ni får veta om det är värt att satsa på billiga lösningar, eller om det är dom svindyra grejerna som gäller.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.