Apple AirTag – Lika användbar som onödig!

Nu har jag haft chansen att prova Apples nya ”uppfinning” som fick namnet AirTag. Redan innan jag började testa denna lilla ”kapsyl” så förstod jag att den inte riktigt skulle passa in i min EDC på ett sömlöst sätt. Jag har provat lämna den på olika platser för att se om det går att spåra tillbaka till den, vilket fungerar otroligt bra. Jag har även försökt hitta den i mörker, för att utgå från sensorerna på min iPhone istället för att visuellt se den vita ”kapsylen”. Alla gånger jag testat mina AirTags så har det fungerat utan problem.

Tekniken och tanken bakom AirTags är både intressant och potentiellt väldigt användbart. Jag använder ordet potentiellt då mitt största problem är just är användningsområdet för denna pryl. Jag förlägger nästan aldrig någonting, förutom mina AirPods, som ständigt hamnar i fickor på olika jackor och byxor. Detta är den enda pryl jag har som faktiskt skulle behöva en AirTag. Ironiskt nog är formfaktorn på AirTag för stor för att användas till detta.

Om jag ser till min själv så är mitt inköp av AirTags en ren och skär vansinnesaffär. Den gång jag skulle tappa bort något så är chansen väldigt stor att det är något jag inte skulle ha en AirTag på den ändå. Vi pratar om en liten pryl som kostar 350 kr per styck, så möjligheten att märka upp allt man äger blir något begränsad.

Idag passade jag på att kasta in en AirTag i min datorväska på jobbet. I fall den skulle försvinna eller bli stulen, men ingen sådan ”tur” idag heller. Detta är annars något jag skulle kunna tänka mig skulle vara praktiskt. Tanken faller på att ha en AirTag integrerad på min sons cykel, om den skulle bli stulen, men jag tvivlar att den skulle hålla för kondens, fukt, kyla och smuts i långa loppet. Apple AirTags är en fantastisk uppfinning med stor potential, jag tror dock inte att den potentialen ligger i den nuvarande formfaktorn.

Jag hade gärna sett att den var helt vattentät, hade integrerade hål för att kunna knytas fast eller fästas på en mängd olika sätt. Den skulle också kunna säljas i olika färger, så att man lätt kunde urskilja den från andra AirTags. Men vi vet nog alla varför AirTag ser ut som den gör. Apple vill gärna ha inkomsten från tillbehör och ”förbättringar” till denna lilla pryl, vilket garanterat kommer att överstiga själva försäljningen av AirTag totalt sett.

Jag ser dock många fler användningsområden i framtiden. Där Apple exempelvis integrerar tekniken från AirTags i deras övriga produkter, så att dessa går att spåra om dom blir stulna. Jag pratar då MacBook, AirPods och övriga saker som annars blir svåra att spåra. Att fysiskt sätta fast en AirTag på mina AirPods skulle bli för klumpigt och en potentiell tjuv skulle bara plocka ur batteriet och kasta bort en hittad AirTag ändå. Om tekniken är integrerad så blir det ju genast svårare.

”Men det går ju att spåra sina Apple prylar idag!” säger säkert flera nu. Det gör det onekligen, men det jag pratar om en integrerad teknik som inte går att blockera med att slå av enheten eller förhindra den att gå ut på Internet. Det ska vara en teknik som fungerar via Apples nätverk och gör att en stulen MacBook alltid går att lokalisera, oavsett om den är på eller ej.

När det gäller potentialen för hackers att se din position med denna teknik så skulle jag nog inte vara speciellt orolig. Apple har arbetat med denna teknik under en lång tid och vi vet alla deras inställning när det gäller personlig integritet. Om det skulle dyka upp ett säkerhetsproblem relaterat till AirTags så är jag säker på att Apple skulle lösa det väldigt snabbt och smidigt.

Hur som helst. Jag tycker att alla som gillar Apple ska investera i minst en AirTag, så att dom får prova på den nya tekniken. Om man har en iPhone 11 och framåt så fungerar tekniken betydligt bättre. För mig är det inte uppenbart vad jag ska använda dessa små prylar till, men om jag ger det tid och tålamod så kanske jag hittar ett användningsområde till dom inom kort. Kanske jag limmar fast en på min drönare, så får jag lite större chans att hitta den om den försvinner? Om jag kommer på något smart så lär ni få läsa om det. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.