Aclima & Lars Monsen Anárjohka

Det är många som hört av sig angående Lars Monsen versionerna av Aclima kläderna. Jag har faktiskt använt många av Lars Monsen kläderna själv, under flera år. Det är dock inte många som är favoriter för mig, så jag har aldrig egentligen skrivit om dom tidigare. Värt att notera är att Aclima absolut är en favorit för mig, men kanske inte specifikt Lars Monsen versionerna.

Dom har tendenser att ha lite för skrikiga färger. Men eftersom läsare undrar så kommer min lilla ”recension” här.

Vi börjar från början
Aclima är en av världens ledande tillverkare av ullkläder. I första hand ullunderställ och har faktiskt gjort detta sedan 1939. Dom är ett norskt företag som levererar kläder till krävande kunder som Norska och Svenska försvaret. Dom har underställ i flera olika serier;

  • Lightwool är deras tunnaste i 100% merinoull
  • Warmwool som är den mest populära serien.
  • Hotwool är deras tjockaste serie.
  • Woolnet som är en serie av nätunderställ.
  • Woolshell som är en tuffare variant av Warmwool, för ytterplagg.

Som ni kanske redan vet har ull en unik förmåga att hålla dig varm även om du blir blöt, vilket betyder att även om olyckan är framme och man kanske ramlar i vattnet, så är chanserna betydligt större att du klarar dig med ull än med traditionella tyger eller bambu.

Funktion har alltid varit första prioritet för Aclima, Därför testas alla produkter på Krøderen, Buskerud precis brevid Norefjell, där fabriken finns. Detta är ett fantastiskt område för produktutveckling och gör att dom kan testa produkter sommar som vinter. Aclima tillverkar mycket mer än bara underställ, trots att det är deras största fokus. Dom har även mellanlager, strumpor, ytterlager och mössor så att du och din familj ska ha det bra när ni är ute.

Lars Monsen
Lars Monsen Anárjohka är en serie kläder från Aclima som tillverkats i samarbete med den norsk-samiska äventyraren och författaren Lars Monsen. Han har genomfört bland annat expeditioner i Kanada, Alaska, Finland, Norge och Sverige. Många av hans expeditioner sträcker sig flera år och oftast genomförs dom till fots eller med kanot. Mig veterligen har han aldrig fordon för att ta sig fram, vilket är rätt så imponerande.

Lars har även skrivit över 17 böcker som rör hans äventyr runt om i världen och medverkat i TV program. Samtliga erfarenheter i äventyren han haft destilleras ned i Anárjohka, vilket är riktigt bra utrustning för dom som också gillar äventyr, oavsett om det är några timmar i skogen eller att forcera terräng i Alaska.

Det jag testat
I princip alla kläder jag äger har en Aclima logga. Jag fullkomligen älskar ull och anser att det är det ultimata materialet att göra kläder av. Dom som känner mig vet att jag känner på detta sätt, eftersom jag i princip alltid har Aclima kläder på mig. Jag har även specialtillverkade kläder från Himalaya. Dessa är faktiskt tillverkade av Tibetanska hantverkare, av ull från långhåriga lamm, vilket ger otroligt slitstarka kläder med egenskaper som är svåra att överträffa med konstgjorda material.

Låt oss dock fokusera på Lars Monsen Anárjohka. Jag har egentligen bara fem olika plagg som jag testat med Lars Monsens logga på.

Lars Monsen T-Shirt
En väldigt bekväm och smidig T-shirt som andas och känns otroligt bekväm mot huden. Perfekt som första lager under alla förhållanden och vardagsaktiviteter. Om jag hade fått ändra på något så skulle jag föredra en mindre logga, som på tröjan nedanför. Att ha en stor LM logga på bröstet är inte speciellt trevligt, även om man är ett fan av Lars Monsen.

Lars Monsen tröja
Det perfekta första lagret för skogsfärden. Detta är en något tjockare modell, men fungerar ändå bra vid en stor temperatur-variation. Den har en ficka på framsidan där man kan ha ett kreditkort eller liknande, men den är inte lämplig att ha nycklar eller annat, då det fort blir obekvämt.

Lars Monsen tjocksockar
En av mina favoritplagg från Aclima. Perfekt att använda hela dagen, oavsett om man är ute på äventyr eller bara myser runt hemma och vill ha varma fötter och mjukt under hälarna. Passformen är riktigt bra och dom kliar så där skönt som bara ull kan göra. Dessa är lite grövre än Aclimas vanliga kläder, vilket gör att dom faktiskt kliar lite. Det är annars en ovanlig upplevelse med den fina Merinoull som Aclima använder. Jag har ägt och slitit ut många av dessa sockor, men har alltid några i garderoben.

Lars Monsen Anárjohka Jacka
Denna jacka är perfekt som andra lager på vinterns äventyr, eller som ytterlager på sommaren. Jag har använt den mycket och är väldigt nöjd med funktionaliteten. Denna har även fyra fickor för att kunna bära med sig lite saker, dock är det värt att nämna att allt man bär i jackan bör vara lättare saker, då den annars fort blir klumpig att bära. Jackan är tillverkad av Woolshell, vilket är en ribbstickad version av Warm Wool med förstärkning för att tåla att användas utan att slitas ut i förtid.

Detta är dock inte en av mina favoriter. Jag vet egentligen inte varför. Den är rent generellt väldigt trevlig att använda, men fickorna anser jag vara lite dåliga, då man enbart bör bära lättare saker i dom. Bröstfickorna fungerar med tunna och lätta saker, som kreditkort eller liknande, men allt utöver det i storlek både ser och känns konstigt.

Lars Monsen Anárjohka Byxor
Detta plagg var orsaken till att jag började använda Lars Monsen serien från Aclima. Dock har jag ett störande problem som jag inte riktigt kommer över. Fickorna på byxorna öppnas från fel håll, vilket skapar problem när man vill bära en EDC kniv med fick-klämman. Det som händer är att kniven ligger och slår mot insidan av benet istället för att den pendlar på sidan av benet på utsidan.

Detta kan verka vara en liten grej att klaga på, men om du tittar på bilden här ovanför så är fickorna rätt vända, medan mina är spegelvända i förhållande till bilden ovan. Dom öppnas från insidan låren och utåt, istället för ”normalt”. Om detta är en konstruktionsmiss eller något annat vet jag inte. Dock har jag tagit kontakt med Aclima för att se om det finns något att göra för att lösa situationen.

Jag återkommer i ärendet när jag fått respons från Aclima.

Slutligen
Aclima har fantastiskt fina kläder som är anpassade för allt från barn till vuxna äventyrare av alla kalibrar. Dom erbjuder oöverträffad komfort, men slitagemässigt så skulle jag välja något annat som det allra yttersta lagret, helst om du håller på med Bushcrafting och andra saker som nöter och sliter på utrustning och kläder. När det gäller underställ och underkläder så är Aclima dock oöverträffat.