Att slipa knivar kan verka enkelt, men det är faktiskt en konstform som kräver både känsla och teknik. Många tror att man bara behöver dra eggen mot en slipsten några gånger och sen är allt klart, men resultatet blir ofta en egg som är sämre än innan. Här är tio tecken på att du (eller någon du känner) slipar kniven på fel sätt.
1. Eggen ser blank och fin ut – men skär inte
Om kniven glider över tomaten istället för att bita sig fast har du troligen polerat bort själva skärpan. Det är lätt hänt när man använder för hög vinkel eller för fin sten för tidigt, innan man fått till apex (toppen) på eggen.
2. Du byter vinkel varje gång du slipar
Ett klassiskt nybörjarmisstag. Håller du inte samma vinkel varje gång blir eggen ojämn och svår att underhålla. Välj en vinkel och håll dig till den, konsekvens är viktigare än perfektion i detta avseende.
3. Du slipar bara på ena sidan
En del tror att man ska “vässa till” eggen från ena hållet. I verkligheten skapar det en skev egg som snabbt tappar skärpan. Slipning ska alltid göras symmetriskt, alltid. Oavsett om kniven har en skandinavisk egg eller vanlig V-egg.
4. Du trycker för hårt
Att trycka hårt mot stenen ger inte bättre resultat, bara mer repor och risk för ojämn egg. Du kan inte hålla kniven med samma tryck hela tiden, vilket gör att du lyckas bättre om du inte trycker i princip något alls. Låt slipmedlet göra jobbet. En bra slipning ska kännas lugn och kontrollerad, inte hård och mekanisk.
5. Du hoppar över gradkontrollen
Graden är din bästa vän. Den berättar när du slipat tillräckligt på ena sidan. Hoppar du över att känna efter kommer du aldrig riktigt veta när eggen är klar. Det skapar onödig slitage på bladet.
6. Du går direkt till brynet
Om du börjar med ett keramiskt bryne eller väldigt fint diamantbryne så finns det en risk att du bara polerar själva problemet, inte löser det. Börja grovt – avsluta fint, alltid.
7. Din kniv blir aldrig riktigt vass
Om du slipar och slipar men aldrig får rakbladsskärpa kan det bero på att du rundar av eggen vid avslut. Det händer ofta när man “gungar” kniven på stenen. Träna på att hålla kniven i samma vinkel så att du inte avslutar med att runda av den. Om man inte är noga med detta kan man slipa hur länge som helst, utan att kniven blir vassare.
8. Du använder fel sten för stålet
Alla stål beter sig olika. Ett hårt stål (som M390 eller CPM S35VN) kräver en vass och plan slipyta – annars glider du bara på eggen. Kolla alltid att stenen passar stålet. Det finns garanterat riktigt bra tips om du letar runt lite på Internet.
9. Du rengör aldrig slipstenen
Sliprester och metallpartiklar fyller snabbt igen slipstenar och brynen. När dom är smutsig så slipar dom dåligt och ger ett ojämnt resultat. Skölj, skrubba och håll ytan plan – särskilt om du använder vattenstenar.
10. Du testar skärpan på fingret
Vi har alla gjort det. Men att dra fingret över eggen för att “känna” hur vass den är slutar ofta med plåster eller inkonsekvent resultat. Använd papperstestet istället – det är både säkrare och mer exakt.
Slutligen
Om du har problem att få till skärpan på din kniv, eller känner någon som kämpar med detta. Titta igenom listan ovan och checka av allt så att du inte missat någon detalj. Det är inte jättesvårt att slipa en kniv så att den blir vass, men att få den riktigt vass kräver såväl erfarenhet som precision. Öva och öva mer, är mitt tips. 😊
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer
2 svar till ”10 tecken på att du slipar din kniv fel”
Har du tips på duktiga knivslipare?
Tyvärr inte, Dan. Men jag har faktiskt försökt få tag på någon riktigt duktig för ett litet projekt jag har. Om du har bättre tur än mig och hittar någon som är duktig på konvex slipning så får du gärna höra av dig. 😊