”Vilken telefon ska jag köpa?”

Idag fick jag en fråga från en släkting angående vilken telefon hon skulle köpa. Det är alltid svårt att rekommendera en telefon till någon, baserat på mina egna erfarenheter. Jag menar alltså att mina egna erfarenheter alltid kommer att spegla vad jag rekommenderar.

I första hand rekommenderar jag Apple, vilket inte var ett alternativ i detta fall. Prisklassen fick vara runt 4-5000 kr, vilket inte är en ”sweetspot” för Apples telefoner. När man tittar på Android sidan så är Samsung överallt med sina billiga (och rätt så mediokra) A-serie telefoner. Jag är absolut inget fan av prisvärdheten i dessa, så jag har jättesvårt att rekommendera att man köper sådana telefoner.

Visst är dom bra om man är en person som inte använder sin telefon till annat än att ringa något samtal, kanske skicka några SMS och inte mycket mer. Om du däremot förväntar dig att använda din mobiltelefon för fotografering och video så är A-serien inte något man bör överväga.

Min slutgiltiga rekommendation hamnade på Xiaomi 11T Pro, en telefon som för drygt ett år sedan var väldigt rosad på nätet, men sedan föll i glömska rätt så fort. I och med att Xiaomi 12T Pro släpptes 2022 så dumpade man också priset på 11T Pro till 3990 kr, vilket är ett riktigt bra pris för en telefon med denna hårdvara.

Vad jag egentligen vill ha sagt är att i och med att jag inte använder Android telefoner längre så har jag svårt att hänga med vilka telefoner som säljs till vilka priser. Jag har väldigt lite intresse över utvecklingen på Android fronten rätt så genomgående, vilket gör att jag inte letar nyheter och information i någon större utsträckning. Visst hänger jag med lite, men inte i närheten av hur jag följde utvecklingen på mobilmarknaden tidigare.

För runt 8000 kr kan man få en iPhone 12, vilket är en riktigt bra telefon för pengarna. iPhone 13 kostar runt 9000 kr och nya iPhone 14 kostar från cirka 11000 kr. Det är med andra ord inte billiga telefoner och passar inte den som inte är intresserad eller ”investerad” i Apples ecosystem.

Jag hoppas dock att Xiaomi 11T Pro uppfyller alla behov och att den fungerar under många år framöver. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.