”Vad EDC:ar en Projektledare inom IT?”

Den 27 juni 2021 blev jag intervjuad av EDCbloggen.se där jag fick beskriva vad jag använde som EDC om dagarna som arbetsledare åt PEAB. Det var en väldigt rolig sak som jag tänkte uppdatera på min egen hemsida denna gång. Jag kommer att använda samma frågeställning, men denna gång är det som Projektledare inom IT som står för temat. Låt oss köra på.

Vad gör du om dagarna?
Jag arbetar åt Jokkmokks Kommun som IT Projektledare. Jag leder med andra ord IT-projekt och säkerställer att de utförs enligt plan. Jag samarbetar med andra avdelningar och externa leverantörer för att säkerställa att projekten genomförs på ett effektivt sätt och levererar önskade resultat. Jag är också ansvarig för att identifiera och hantera eventuella risker som kan uppstå under projektets gång.

Mycket av mitt arbete går således ut på att planera och undersöka möjligheter för att så effektivt som möjligt genomföra stora och kostsamma projekt, vilket är både utmanande och spännande på samma gång. Jag är inte så mycket ”på plats” som när jag var arbetsledare, utan sitter mest och planerar.

När jag är på plats så arbetar jag mycket med GPS-lokalisering, dokumentation, fotografering och andra digitala hjälpmedel. Allt för att säkerställa att vi är på rätt plats och gör rätt saker. På grund av att det plötsligt kan ske oplanerade saker som behöver lösas så har jag ändå en gedigen EDC utrustning med mig.

Vad har du för EDC prylar på ditt jobb?
I grund och botten så använder jag en iPad och en iPhone för kommunikation och ritningshantering. Även AirPods och batteripack följer med mig varje dag. Dessutom har jag ofta med mig en GPS-dator, för att kunna göra exakta mätningar och även rita ut områden genom att gå runt på plats. Förutom denna utrustning så är det min Cyber Tool L som står för det mest använda verktyget i min arsenal.

Jag har förstås med mig min Maxpedition Mongo S-Type som är laddad med diverse saker som kan behövas för att klara dom flesta situationer som kan uppstå. Lite ”nödsnacks” om jag missar lunchen, batteripack, kablar, tänger och skruvmejslar, bland annat.

Vad har du för EDC prylar när du är ledig?
När jag är ledig så har jag inte så mycket EDC prylar. Jag har nästan uteslutande en Victorinox på mig, antingen någonting kompakt eller kanske mer avancerad, beroende på vad jag håller på med för närvarande. Det är dock Victorinox som är stjärnan i min utrustning.

Det är inte allt för ovanligt att jag har en prybar med mig, där min favorit CRKT Pryma, som är designad av Jesper Voxnaes. Den är liten, smidig och har många funktioner.

Vilken är din favoritpryl?
Utan tvekan så är min Victorinox Cyber Tool L stjärnan bland mina EDC Prylar. Om jag skulle råka göra sönder den eller tappa bort den så skulle jag inte tveka många sekunder att köpa en ny. Då min Cyber Tool nu är ”antik” och hängt med mig i säkert 20 år eller mer, så känns den som en del av mig, mer än ett verktyg jag bär med mig.

Har du någon pryl som du inte trodde du skulle använda, men som blivit en riktig favorit?
Min sling-väska, Maxpedition Mongo S-Type, är en EDC pryl som jag känner mig naken utan. Den får följa med överallt och är en praktisk pryl att samla ihop allt som jag behöver ha med mig. Men, en sak som jag verkligen börjat använda, som jag inte trodde att jag skulle använda, är Shemagh.

Dessa till synes enkla halsdukar är egentligen väldigt multifunktionella plagg som går att anpassa för alla tänkbara situationer. Det är otroligt vad dom går att använda till, om man bara har lite fantasi. Jag har faktiskt användning för en Shemagh i princip varje dag, året runt, på ett eller annat sätt.

Vad är ditt bästa/värsta eller roligaste minne när du haft användning för dina prylar?
Det roligaste som hänt på senare tid är att många som tidigare tittat konstigt på mig när jag kommer ”släpandes” på min väska och mina Victorinox, nu har börjat med EDC. På min arbetsplats så har dom flesta en EDC väska, många använder Victorinox verktyg och vi har faktiskt börjat jämföra prylar och ge varandra tips. Riktigt roligt faktiskt.

Vad står på önskelistan i EDC-väg?
Mitt EDC kit är ganska komplett, vilket känns lite tråkigt. Jag försöker hela tiden kombinera verktyg och funktioner för att minska ”bördan” av att släpa med mig allt. Oftast så gör man ett avkall på kvalité när man försöker kombinera allt för mycket, vilket blir ett vågspel man måste ta hänsyn till. Visst är det praktiskt att ha allt-i-ett, men det måste ju förstås fungera rent praktiskt om man behöver sina verktyg och funktioner.

Slutligen
Detta var dom rubriker som fanns i den tidigare intervjun, så jag stoppar där. Det är lite intressant att skriva om sig själv och sin utrustning, helst om jag ska försöka hålla mig kort och på ämnet. Jag har ofta en tendens att vandra iväg i mina tankar, eller skriva allt för mycket om ett ämne. Om jag skulle lista alla saker i mitt EDC kit så skulle listan bli väldigt lång, helst om jag samtidigt skulle förklara ”varför”. =)

Jag vill passa på att kasta ut lite reklam för Slims.se och EDCbloggen.se. Slims.se är en riktigt rolig shop för EDC prylar och inte minst Victorinox. EDCbloggen.se är en intressant och ofta djupdykande blogg i ämnen som rör just EDC och olika aspekter runt dessa. Gå gärna dit och titta närmare på bägge.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.