brass ornate vintage key on black computer keyboard

”Vad är en Passkey?”

En teknisk fråga har inkommit, där Lars undrar vad en Passkey är och om han kan använda en sådan till sin MacBook Pro (2022). Svaret är ”Ja, du kan definitivt använda Passkeys på din Mac, något du bör göra för din egen skull”.

I en värld där digital säkerhet är mer och mer viktig, har Apple tagit ett stort steg framåt genom att introducera Passkeys. Denna nya autentiseringsmetod är avsedd att ersätta traditionella lösenord och göra inloggning enklare, snabbare och säkrare.

Hur funkar Passkey?
När du skapar ett konto på en webbplats som stödjer Passkey så genererar din enhet (t.ex. din smartphone) ett par krypteringsnycklar, en privat och en publik. Den privata nyckeln lagras säkert på din enhet och används för att bevisa din identitet. Den publika nyckeln skickas till webbplatsen och används för att verifiera din inloggning.

För att logga in på webbplatsen behöver du inte ange något lösenord. Istället verifierar du din identitet med din enhet, som ”går i god” för dig. Detta kan du göra på olika sätt, till exempel med:

Fingeravtryck
Face-ID
PIN-kod/Lösenkod

Vilka är fördelarna med Passkey?
Passkey har många fördelar jämfört med traditionella lösenord, men dom huvudsakliga orsakerna till att detta är en revolution för IT säkerhet överallt är att Passkey är mer motståndskraftig mot phishing-attacker och andra typer av cyberbrottslighet. Du behöver inte komma ihåg eller ange lösenord längre. Du kan inte ens välja lösenordet själv längre. Passkey fungerar dessutom på alla enheter, inklusive smartphones, surfplattor och datorer.

Passkey är framtiden för inloggning!
Passkey är en ny teknik, men den har redan börjat implementeras av stora aktörer som Apple, Google och Microsoft. Allra helst råkar vi ut för Passkey när vi försöker komma åt tjänster på dessa tre giganter. Det är dock inte länge innan vi kan förvänta oss att Passkey blir allt vanligare och slutligen (förhoppningsvis) tar över från dom gamla lösenorden i framtiden.

Har mina Apple prylar verkligen Passkey?
Apple introducerade funktionen Passkey under sin årliga Worldwide Developers Conference (WWDC) i juni 2022 och funktionen började bli tillgänglig för allmänheten i och med lanseringen av iOS 17 på hösten samma år. Passkey är en stor satsning av Apple att skapa en framtid utan lösenord. Tekniken är utvecklad i samarbete med FIDO-alliansen och andra branschpartners som Microsoft och Google.

FIDO står för Fast IDentity Online och har skapats med enda mål att minska världens beroende av lösenord. Denna icke-vinstdrivande organisation började sitt arbete 2013 och det är först för några år sedan som dom fick ”fotfäste”. Skam den som ger sig, eller hur? Målet har alltid varit att skapa starka autentiseringsmetoder som kan skydda användare mot identitetsstöld och onlinebedrägeri.

Slutligen
Användandet av passkeys kan revolutionera vardagen för individer och företag genom att tillhandahålla en inloggningsprocess som både är säkrare och mer användarvänlig. Dessutom, genom att eliminera behovet av att komma ihåg eller skapa flera lösenord, möjliggör denna teknologi en friktionfri digital upplevelse som är både enklare att hantera och säkrare från en cybersäkerhetssynpunkt.

Man har helt enkelt tagit bort individen från kalkylen, vilket jag tror är smart. En viktig milstolpe i kampen mot cyberbrott.

Något som är viktigt att tänka på är att du måste ha iCloud Keychain inställt på din Mac för att kunna skapa Passkeys. När du ser alternativet att spara en Passkey för kontot, välj hur du vill logga in: Touch ID på din Mac, skanna en QR-kod med din iPhone eller iPad, eller använda en extern säkerhetsnyckel.

Svårare än så är det inte. 😊

Hoppas att detta var svar på din fråga, Lars. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.