close up photo of glass of matcha drink

Vad är egentligen Matcha te?

Jag fick just in en läsarfråga som rör vad Matcha egentligen är, vilket är en ”spinoff” från mina tidigare diskussioner angående detta te. Jag tar givetvis detta som en ursäkt att skriva en massa text.

Låt oss börja. 😉

Matcha är ett japansk grönt te som har blivit alltmer populärt i västvärlden de senaste åren. Det är ett finmalt grönt te som är gjort av skuggodlade teblad, vilket ger det en djupare smak och en mer intensiv grön färg. Matcha te är känt för sina hälsofördelar, inklusive att det är rikt på antioxidanter och kan bidra till att öka ämnesomsättningen.

Många hälsomedvetna har koll på Matcha och i Japan anses den av vissa vara en naturmedicin och även anledningen till att de lyckas uppnå de högsta åldrarna i världen.

Förutom att det onekligen är ett hälsosamt te, är det också en viktig del av den japanska kulturen. Traditionellt sett har Matcha te använts i ceremonier vilka är ritualiserade evenemang som fokuserar på att brygga Matcha och servera det till gästerna på ett vackert och respektfullt sätt.

Vad smakar Matcha?
Matcha har en smak av umami, den femte grundsmaken efter sött, salt, surt och beskt. Om Matchan kommer från södra delarna av Japan så har den en naturlig fin sötma eftersom det är varmare klimat där. Om man dricker matcha som är närmare bergen och Fuji så har den en högre mineralaktig smak som kan påminnas om fisksås.

För ovana matchadrickare så kan det vara svårt att beskriva smaken. men en del tycker att matcha påminner om färska nypon, andra tycker att det påminner om spenat och vissa tycker att det påminner om spirulina. Det viktigaste är att Matcha aldrig ska smaka bittert, beskt eller upplevas som strävt när man dricker det. Ofta gör Matcha det om det är av sämre kvalitet eller från en senare skörd på året än den första vårskörden. Det finns otroligt mycket Matcha av dålig kvalité, så det bästa är att köpa från en respektabel säljare som vet vad dom säljer.

Hur dricker man Matcha?
Det finns många sätt att njuta av Matcha, men det vanligaste sättet är faktiskt att dricka det är som en Matcha latte. Jag skriver receptet här nedan, men kortfattat kan jag säga att för att göra en Matcha latte behöver du först skumma mjölk. Detta kan göras med en mjölkskummare eller genom att helt enkelt värma mjölken och sedan skaka den i en burk tills den blir skummig.

När du har skummat mjölken, ska du börja med att sila Matcha genom en tesil för att ta bort eventuella klumpar. Tillsätt sedan en tesked Matcha i en kopp tillsammans med en tesked socker. Tillsätt också en matsked varmt vatten och vispa det tills Matcha teet och sockret löses upp.

Fyll koppen med skummad mjölk och rör om tills det är väl blandat. Du kan också strö lite extra Matcha te på toppen av drycken för att ge den extra smak och en vacker grön färg.

Här är receptet för en enkel Matcha latte:

Ingredienser:

 • 1 tesked Matcha te
 • 1 tesked socker
 • 1 matsked varmt vatten
 • 1 kopp mjölk

Instruktioner:

 1. Skumma mjölken och ställ åt sidan.
 2. Sila Matcha te genom en tesil och tillsätt det i en kopp tillsammans med sockret.
 3. Tillsätt en matsked varmt vatten och vispa tills Matcha teet och sockret löses upp.
 4. Fyll koppen med skummad mjölk och rör om tills det är väl blandat.
 5. Strö lite extra Matcha te på toppen av drycken om du vill.

Matcha latte är en läcker och hälsosam dryck som du kan njuta av när som helst på dagen. Prova att göra det hemma och upplev den djupa smaken och den vackra gröna färgen som Matcha te har att erbjuda!

Det traditionella sättet
Att tillreda Matcha te på det traditionella sättet är en ceremoniell process som kallas chanoyu eller chadō, vilket betyder ”vägen till te”. Processen involverar flera steg och är en viktig del av den japanska kulturen. Här är en generell guide för att tillreda Matcha te på det traditionella sättet:

Du kommer att behöva följande verktyg och ingredienser:

 • Matcha teskål (chawan)
 • Matcha visp (chasen)
 • Tesil
 • Matcha te (1-2 teskedar per kopp)
 • Varmt vatten (80°C)
 • En duk (fukusa)

Steg 1: Värm upp Matcha teskålen
Fyll Matcha teskålen med varmt vatten och låt den stå i några minuter så att den blir varm. Töm sedan ut vattnet och torka av skålen med en ren duk.

Steg 2: Sikta Matcha
Sikta Matcha teet genom en tesil för att ta bort eventuella klumpar och för att få en finare textur. Tillsätt sedan 1-2 teskedar Matcha te i Matcha teskålen.

Steg 3: Tillsätt varmt vatten
Tillsätt ca 60-80 ml varmt vatten (80°C) i Matcha teskålen. Det är viktigt att vattnet inte är för varmt, annars kan det förstöra Matcha teet.

Steg 4: Vispa Matcha
Börja vispa Matcha teet med Matcha vispen i en snabb W-formad rörelse. Fortsätt vispa tills det bildas ett skum på ytan av Matcha teet.

Steg 5: Presentera Matcha
När Matcha teet är tillredd, torka av Matcha teskålen med en duk och presentera den till din gäst. Drick Matcha teet långsamt medan du uppskattar smaken och njuter av upplevelsen.

Det finns flera steg och detaljer i Matcha-te-ceremonin som kan variera beroende på vilken skola eller tradition som följs. Men oavsett variationerna är det en ceremoniell och respektfull process som betonar vikten av att vara närvarande och uppskatta stunden.

Slutligen
Det är förstås ytterst spännande att prova detta traditionella te och se om det har några positiva egenskaper. För mig personligen så var avsikten att använda matcha te som en språngbräda till ett nyttigare liv, men många kommer nog att testa matcha för att man är nyfiken på vad det egentligen smakar.

Varför man väljer att prova matcha är egentligen oväsentligt, huvudsaken är att man tar steget och upplever något annorlunda, eller hur? 😉

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.