Testkörning av Windows 8…

Nu sitter jag på Windows 8. Än så länge är jag inte imponerad och det är väldigt framträdande att Windows 8 är anpassad till touch enheter och inte vanliga PC maskiner. Visst, det går att använda Windows 8 på en vanlig dator, men det känns obekvämt och baklänges.

Till skillnad från andra Windowsversioner så är detta en som man måste ”lära om sig” för att använda på ett effektivt sätt, något som jag tror många i 40+ åldern inte riktigt är intresserade av att göra. En dator är en dator och ska inte vara som en mobiltelefon att använda, det tror jag många håller med mig om.

Det är roligt att se lite ”innovationer” på ett operativsystem som i princip stannat i utvecklingen sedan Windows 95, men jag är lite skeptisk till en sådan här massiv förändring och jag hoppas att Microsoft vet vad dom håller på med.

Ett exempel på gorm är att jag inte kan se vad klockan är när jag sitter och skriver just nu. Jag måste alltså gå tillbaka till första sidan… Fast där hittade jag inte klockan heller. När jag provade att öppna ”Alarm” så krashade ”appen” och jag tog mig till slut tillbaka till den här sidan. Jag hittade emellertid hur man får fram klockan till slut. Jag var tvungen att gå med muspekaren längst ned i vänstra hörnet och gnugga lite där så hoppade en startmeny upp. Troligtvis en bugg, men om man bara för muspekaren ned i vänstra hörnet så händer ingenting.

Windows tangenten på tangentbordet fungerar numera som en ”home” knapp på iPhone eller Android, vilket bara gör att du hamnar i ”tile” fönstret. Vilket är nästa nackdel. För att hitta program måste du bläddra runt bland 4-6 sidor med fyrkanter, istället för att ha en desktop som rymmer 50 st iconer utan problem.

Just det krashade programmet är inget jag är orolig över. Detta är trots allt en pre-view av något som komma skall. Men den känns obekväm och lite för ”Apple” för att jag ska känna mig trygg i den här miljön.

Nu ska jag forska vidare och se om jag kan få något att fungera. Jag fick ju igång webbläsaren i alla fall, vilket alltid är positivt.

Risken är stor att det blir Ubuntu på heltid när Windows 8 tar över, vi får väl se hur det blir…

Ha en trevlig dag.