Test: Casström Safari

Den sista kniven från Casström blir som ni redan har listat ut den lilla Safari. Denna kniv är designad av Alan Wood och är inte ens lik dom övriga ”bröderna”, utan spelar i en helt annan division. För er som inte vet så anses Alan Wood vara en av England bästa knivmakare, känd för sitt samarbete med bushcraft-knivar åt överlevnadsexperten Ray Mears.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Casström Safari är den minsta av Casström knivarna med en bladlängd på lite mer än 6 cm och en totallängd på ca 16 cm. Min variant av Safari har ett skaft av orange G10 och ett blad i 12C27 rostfritt Sandvik stål. Bladet är konkavt (skålslipat) vilket ger en extremt vass egg. Kniven fungerar väl som en flåkniv eller för dom finaste sysslorna i skogen.

Moment 1 – Vedklyvning
Safari är ingenting i närheten av en vedklyvare och detta moment är ingenting jag rekommenderar att prova på med denna kniv.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment, men inte om du har denna kniven. Trots att man kanske kan hacka av några tunnare kvistar så var inte det tanken med detta moment.

Moment 3 – Tälja
Att tälja med Safari är faktiskt rätt så bra. Den tillhör inte mina absoluta favoriter, men att vässa en grillpinne eller liknande är riktigt bekvämt.

Moment 4 – Matberedning
När det gäller Matberedning så är Safari mer än väl vass för jobbet. Den fungerar bra att hacka grönsaker och skära kött med, men saknar lite av längden som jag önskar av en bra matberedningskniv. Trots detta så kammar Safari hem bra betyg.

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Safari är, till skillnad från sina större bröder, väldigt vass. Den fungerar bra att skrapa trä och eldstål med. Även att göra fjäderstickor är lätt och knivens smidighet underlättar många moment, då man inte behöver lägga ifrån sig kniven för att använda bägge händerna.

Moment 6 – Skärpa
Safari har som sagt 12C27 stål från Sandvik och detta gangnar för en hållbar egg. Kniven är ruskigt vass vid leverans och påminner i det närmaste som en stor skalpell.

Moment 7 –  Slipa
Skålslipat blad är inga problem att hålla vass, eftersom den håller sig tunn och fin även efter flera slipningar. Momentet med att tunna av eggen försvinner nästan helt. Jag har faktiskt slipat och striglat min Safari för att återfå den ursprungliga eggen, vilket var en barnlek.

Moment 8 – Ergonomi
Safari är en kort kniv där mitt lillfinger blir oanvänt i dom flesta grepp, en så kallad 4 fingers kniv. Trots detta så är den smidig och lätt att variera greppet på och jag har inte känt av några ”hot spots”, troligen då man inte utför tyngre uppgifter med denna kniv. G10 materialet känns greppigt trots att den ser blank och hård ut, men det fungerar för mig. Safari får bra betyg i ergonomi, baserat på vad den är tänkt att användas som. Om jag skulle döma den som en bushcrafting kniv så hade poängen blivit annorlunda.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är, men när det gäller knivarna från Casström så är det enklare än normalt. Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och har en finish som man inte förväntar sig på en kniv i denna prisklass.

Safari i det material jag har kostar bara 850 kr och levereras med en kraftig läderslida i stil med övriga Casström knivar. Jag anser att Safari är en väldigt prisvärd kniv.

Slutord och betyg
Casström Safari är en liten och smidig kniv. När Alan Wood designade den så gissar jag att den inte var tänkt att vara en ”one knife” lösning för bushcrafting. Men den är en fantastisk companion-kniv, vilket då gör att man kan ta den där stora huggaren med sig ut i skogen.

Jag har inga problem att rekommendera denna kniv till vem som helst som behöver en extra kniv ute i skogen, eftersom den motsvarar alla förväntningar som jag hade och mer därtill. Skålslipningen är perfekt för den där supervassa eggen, det korta bladet och längre handtaget gör att man fortfarande har ett bra grepp vid lite tyngre moment.

Om jag sträcker ut tummen så når jag spetsen på kniven, vilket gagnar för extremt fin kontroll av bladet i dom allra finaste uppgifterna. Den har även en väldigt låg vikt, vilket gör att den i princip ”försvinner” när man sätter kniven i bältet.