Spyderco allt mer populär

Under åren som jag testat och skrivit om olika knivar och verktyg på min hemsida så har jag även märkt att intresset för just Spyderco knivar har ökat markant. Detta anser jag vara en väldigt positiv utveckling eftersom knivarna har utsökt kvalité, håller rätt prisklass och är väldigt genomtänkta. Det finns ingen anledning till att dom inte skulle vara populära. Att fler och fler börjar handla just Spyderco tror jag beror på att dom blir mer och mer tillgängliga för oss i Sverige. Tobias på Geared.se har hemma några av dom populäraste modellerna, men kan givetvis beställa hem vilken kniv som helst, till ett väldigt bra pris dessutom. Detta gör att möjligheten att bära en äkta kniv från Spyderco aldrig egentligen varit enklare.

Den främsta indikationen
För mig är den främsta indikationen att Spyderco börjar få fotfäste i vårt avlånga land att väldigt många läsarfrågor rör just detta märke. Många funderar över låsmekanismer och har tekniska frågor om stål och handtagsmaterial. Jag har även fått många frågor som berör hur väl vissa Spyderco knivar fungerar på vintern eller som andra-kniv ute i skogen.

Personligen använder jag inte fällknivar i den allra skitigaste och isigaste miljön, men jag har gått över till att använda en fällkniv som sekundär kniv ute i skogen istället för att bära två fast-blads-knivar. Detta underlättar både viktmässigt men även eftersom jag slipper ha dubbla knivar i bältet hela tiden.

Känd förespråkare
Då jag är en känd förespråkare av Spyderco och föredrar dessa framför många andra märken så är det inte konstigt att jag föreslår knivarna till vänner och bekanta. Jag har själv haft en massa frågor rörande Spyderco, när jag först började uppmärksamma deras knivar, därför känns det som att jag fått besvarat dom flesta förekommande frågor rörande knivarna i förväg. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och besvarar allt i den mån jag kan svaret, givetvis.

Varför Spyderco?
Orsaken till att jag fastnade för just Spyderco beror på att min första egentliga ”kärlek” inom fällknivar kom i och med en Manix 2 XL. Denna kniv passade min hand perfekt, erbjöd fantastisk kvalitetskänsla och fungerade så mycket bättre än någon annan fällkniv jag någonsin testat. Kullagerlåsningen som är ambidextriös och otroligt smidig, precisionen i konstruktionen som gör att ingenting glappar, smidigheten som gör att bladet faller så fort spärren släpps.

Allt är tecken på perfektionism och professionalism från början till slut. Att Spyderco sedan håller sig till designer som fungerar och väldigt sällan försöker göra stora förändringar på en modell betyder att man till slut får fram en modell som är perfekt för alla som behöver en kniv i den storleken.

Hur många som helst
Orsaken till att jag kan rekommendera en Spyderco till i princip vem som helst, med vilket behov som helst, är att det finns så många modeller. Dessutom så finns det väldigt många varianter på dessa modeller också. Du kan exempelvis välja mellan 2-4 olika stål i bladen, olika färger och material i handtagen och mycket mer. Det är lätt att man blir snurrig.

Genom att analysera behov och önskemål på en fällkniv, eller fast-blads-kniv, så går det att få fram en Spyderco modell som troligen passar perfekt för ändamålet. För några år sedan så passerades antalet modeller med över 200, så det är en stor chans att man hittar den perfekta kniven, så länge man förstår sina egna behov och önskemål, vilket inte alltid är så lätt.

Konstig design?
Den vanligaste frågan är hur en sån ”konstig design” kan fungera. Många anser att Spyderco knivarna ser lite konstiga ut med sitt stora hål i bladet och ofta väldigt konturerade handtag. Det är inte före man håller i en Spyderco-kniv som man förstår varför den ser ut som den gör. Allt är väldigt genomtänkt och dom känns väldigt bra att använda. ”Spideyhole” som hålet i bladet kallas fungerar utsökt att fälla ut bladet med, även med en hand och även om den handen har handskar. Detta beror givetvis på knivens storlek, som bör vara anpassad efter ändamålet.

Bruksknivar framför allt
Det viktigaste att komma ihåg när man pratar just Spyderco är att deras knivar är tillverkade för att användas. Detta är bruksknivar och inte någonting man lägger på hyllan och beundrar på avstånd. Är kniven så dyr att du inte vill använda den så är det heller ingen bra kniv att ha. Tänk på det.

Slutligen
Om du är i startgroparna att köpa en ny fällkniv från Spyderco så finns det mycket att välja på. Om man bara ser till sina behov så blir det också oftast rätt redan på första försöket. Knivarna är inte direkt billiga, men i förhållande till kvalité så är dom väldigt prisvärda.

Inom kort så kommer min test och recension av två nya Spyderco knivar, specifikt för EDC användning. Missa inte det.

Som vanligt ska du inte tveka inte att höra av dig till mig om du funderar över något. Jag har mycket erfarenhet, men samtidigt känner jag andra som kan vissa knivar bättre än mig. Vad du än kan tänkas fundera på kan vi nog besvara.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.