Licensbelagt luftvapen!

Min nyligen beställda HW97K (se tidigare inlägg) fanns i lincenspliktigt utförande. Det enda som behövdes var att man ansökte om en licens hos Polisen. Enkelt och smidigt tyckte jag.

Det visade sig dock i efterhand att det finns några saker som du dessvärre måste uppfylla för att kunna använda detta licenspliktiga vapen.

Du måste ha ett godkänt vapenskåp och måste ha varit medlem i en godkänd skytteklubb i minst 6 månader. Dessutom måste du i fortsättningen vara medlem i samma skytteklubb, annars har du inget behov av ditt nyförvärvade vapen och tappar följdaktligen din licens. Som grädde på moset måste du också ha skjutit guld för att få chans att behålla ditt vapen.

Min fråga är om detta verkligen är rimligt för ett luftvapen? Finns det verkligen ingen klassificering som medger luftvapen att vara just luftvapen?

Att ett luftvapen blir klassat som ett krutvapen bara för att den passerar några meter i sekunden mot för ett så kallat effektbegränsat vapen är ju lite löjligt, när vem som helst som fyllt 18 år kan köpa en compoundpilbåge som går att jaga björn med utan att behöva ens registrera vapnet. Du behöver inte heller något vapenskåp eller liknande… Knäppt eller?

I mina ögon så är en compundpilbåge långt mycket mer kraftfullt än ett luftgevär som knappast gör hål i en ölburk på 100 meter. Jag har haft båda delarna och med pilbågen så var det inga problem att skjuta rätt igenom en plåtvägg på 50 meter, eller genom en 3 tums planka. Något som jag betvivlar att ett luftgevär någonsin lyckas med oavsett hur mycket du tvingas till att skaffa licens för den.

Något är det ju som är fel på vapenlagen i Sverige, eller?

Ha en trevlig kväll.