Läsarfrågor: MacBook Air M1

Precis som jag räknade med så har det börjat ramla in lite läsarfrågor rörande min nya MacBook Air med M1 SoC. Men till skillnad från hur det normalt brukar vara så är jag inte speciellt bra på dessa datorer, därför har jag inte besvarat alla frågor ännu.

Detta är min första Mac i modern tid, vilket gör att jag är en extrem nybörjare på Apples macOS just nu. Jag är dock snabb på att lära mig och hittills har jag inte upptäckt något som hållit mig tillbaka. Just därför tänkte jag dela med mig av dom frågor som jag faktiskt lyckats svara på. Vi kör.

Hur är batteritiden?
Jag kan inte beskriva den annat än otrolig. Efter en hel dag med datorn på batteridrift så är det inte många procent som saknas från 100%. Jag har ingen aning om hur bra dom brukar vara, men jag tror nog att jag kan klämma ur 4-5 dagar användning utan större problem. Betänk att jag inte renderar film och liknande, vilket säkerligen halverar batteritiden.

Är det svårt att lära sig macOS om man vill prova?
Detta är en väldigt passande fråga, eftersom jag själv håller på att lära mig om hur det fungerar. Jag skulle säga att det inte är något problem alls, helst om du kommer från en iPad eller har en iPhone sedan tidigare. Det är lite som en kombination av Windows och iPad, i brist på annan analogi. Om du är duktig på Windows så borde du inte ha några problem med macOS.

Är det värt att köpa Intel versionen av MacBook?
Jag skulle vilja säga nej, men det finns säkert någon twist som jag inte förstått mig på ännu. I mina ögon så var Apples utveckling till M1 SoC den enda orsaken att jag köpte en. Om dom lanserat en ny MacBook med Intel (eller annan PC processor) så hade jag aldrig investerat, så enkelt är det.

Hur är prestandan egentligen?
Många läsarfrågor som jag fått in gäller just prestandan på M1 chippet. Dom flesta verkar tvivla att det rör sig om ett generationsskifte för PC världen. Jag kan lugnt säga att alla som funderar kan sluta göra det nu. Prestandan är så bra, så extremt bra. Det är faktiskt sjukt hur Apple har lyckats ta över och skriva om regelboken på även datorer. Jag skriver detta som en teknikintresserad och inte som ett ”Apple sheep”, trots att jag säkert klassas som ett just nu. Se filmen nedan så förstår ni vad jag menar.

Hur fungerar tangentbordet?
Jag har fått in en fråga rörande tangentbordet på MacBook Air, vilket jag om någon förstår att man undrar över. Jag hade samma fundering innan jag köpte datorn då jag skriver väldigt mycket. Jag kan säga att det finns en inlärningströskel som man måste passera innan tangentbordet blir bekvämt, men det går rätt fort att få upp hastigheten. Bara några dagar efter inköp så skriver jag bättre än någonsin tidigare. Jag köpte faktiskt ett Magic Keyboard med numerisk del också, eftersom jag gjort en ”stationär” lösning när jag sitter hemma. Jag bifogar en bild för illustration.

Om bilden ser lite konstig ut beror det på att skärmen är välvd, vilket mixtrar med proportionerna och gör att den ser ut att vara i ”fish-eye” perspektiv. =)

Fungerar Apple Arcade på MacBook?
Absolut, dock är den inte ännu optimerad för M1 chip, men det finns inga prestandaproblem vad jag märkt. Optimeringen kommer nog inom kort.

Är macOS som en stor version av iPadOS eller finns det skillnader?
Ja och nej. Du känner nog igen ikoner från iPadOS, men det är ett operativsystem för datormiljö och fungerar på ett annat sätt. Det finns stora skillnader, främst då ”appar” är fullskaliga program med mycket mer funktioner. Förvänta dig heller inte att hitta dina favorit-appar från iPad och iPhone på en MacBook, då får du använda hemsidor, som på Windows.

Ska man köpa en iPad eller en MacBook nu?
Detta är faktiskt den mest frågade frågan. För mig så var det en kompromiss och en förbättring att gå över till MacBook. Jag skriver väldigt mycket, vilket är betydligt bekvämare på en MacBook, helst då man kan använda en stor skärm och ha flera program öppna hela tiden (som på Windows). Med en iPad så fick man ”light” versionen av produktivitet, om du förstår vad jag menar. Det är samtidigt en kompromiss, då jag inte längre kan använda penna eller fingret för att navigera i systemet. Allt beror på hur DU använder din teknik, tänk på det.

Fungerar XBOX kontroller till MacBook också?
Jepp, minst lika bra som till iPhone och iPad. Tummen upp för det.

Nämn tre saker som gör att jag ska köpa en MacBook Air!
Hmm. Som jag tidigare skrivit beror det mycket på vad just du använder dina prylar till, så det blir ett svar vinklat av vad jag tycker. MacBook Air är en tyst, snabb och smidig dator med ett ecosystem av tillbehör som gör att man enkelt kan anpassa den efter behov. Så, för att svara så blir det: 1. Prestandan. 2. Batteritiden. 3. Priset. Du hittar ingen dator i samma format och till bättre pris.

Berätta varför en MacBook är bättre än en Windows dator, försök!
Integreringen. Jag kan ta en bild med min iPhone, öppna foton på MacBook:en och redigera direkt utan att behöva flytta något. Jag kan skriva på bloggen och lägga in bilden utan att ens behöva ladda ned den till min Mac. Allt blir mer strömlinjeformat och snabbt, men… Detta gäller förstås bara om du redan är investerad i operativsystemet och Apples ecosystem. Jag gillar dessutom att kunna svara på meddelanden och samtal direkt på datorn om jag sitter och arbetar. Jag behöver inte längre ta upp telefonen och avbryta mitt ”flöde” om jag är inne i arbetet, så bekvämt att det är svårt att beskriva. Sist av allt kan jag nämna prestandan igen, eftersom den är en stor del av känslan på MacBook.


Nu får det räcka med frågor för idag. Om du har en fråga så är det bara att skicka in den. Tänk dock på att jag är en nybörjare och kanske inte kan svara på dom allra mest tekniska frågorna, ännu.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.