Läsarfrågor, en hel del läsarfrågor.

Eftersom jag varit mindre aktiv att skriva så verkar det som att läsare gärna frågar direkt om vad dom vill veta. Vilket jag tycker är ett utsökt initiativ. Många vet att det är ”urban” följt av ”@itpiraten.se” som gäller och ämnet är mobiltelefoni och modern teknik.

Jag har svarat på alla frågor redan tidigare, men jag vill gärna dela med mig av både frågor och svar, så kanske någon hittar just sin fråga bland dom nedanstående.

Låt oss börja.

Kommer du att köpa en Note 7?
Faktiskt så kittlar det mitt intresse att ha en Note 7, men när jag tänker på att det i princip är en S7 Edge med mindre batteri och pennstöd så sjunker min entusiasm lite. Dessutom är priset för högt för att motivera pennan och ännu mer buggig mjukvara. Strax är det dags för Apple att presentera nästa generation iPhones, faktiskt är det mindre än en månad kvar. Jag väntar tåligt på att få veta vad Apple hittar på innan jag definitivt säger något. Tänk också på att Note 7 fortfarande har sämre prestanda än den strax ett år gamla iPhone 6S/6S Plus. Skrämmande…

Varför föredrar du Apple mot Android, du har ju alltid haft Android tidigare?
Jag svarar på denna fråga ett 10-tal gånger varje vecka, men kan ta det igen. Med Android så köper man en telefon som är förlegad innan den kommer ut på marknaden. Strax släpps nästa generation av Android, något som 4-6 månader senare kommer som en uppdatering till Samsungs telefoner. Det enda undantaget är Nexus, men tyvärr så är dessa telefoner inte i närheten av en iPhone när vi pratar om kvalité eller prestanda. Apple erbjuder uppdateringar till flera generationer av iPhone samtidigt och utesluter enbart telefoner som gått ur produktion för flera år sedan.

Är du ett i-sheep? 🙂
Nä, jag skulle nog inte benämna mig för det. Jag är nog bara en entusiast som insett att det man hört om problemen med Android och fragmenteringen i operativsystemet sedan länge tillbaka dessvärre var sant. Jag skulle nog inte ha problem att köpa fler Apple produkter, men bara om dom visade sig vara överlägsna i kvalité och prestanda.

Vad hoppas du ska finnas i iPhone 7? Vilka förbättringar?
Jag hoppas innerligt att Apple gör en tjockare telefon med större batteri. Om en iPhone av plus storlek skulle få ett 4000 mAh batteri så skulle man troligen klara sig närmare en vecka utan att ladda, vilket hade varit så underbart. I övrigt så tror jag Apple håller sig till vad som fungerar. 3D Touch och ion-förstärkt glas. Aluminium och en 16 Mpix kamera. Jag tror personligen inte på att iPhone 7 Plus kommer att ha två kameror. Det känns som att Apple skulle göra en smartare lösning, men man vet aldrig. Om mindre än en månad får vi se.

Tror du Apple kommer att börja med 4K skärm på iPhone?
Nä. Av den enkla anledningen att det är meningslöst och slöseri med resurser på alla tänkbara plan. Jag är ganska övertygad om att Apples upplösning är optimerad som den är. OM det blir en ”Pro” variant av iPhone så kanske den blir överdimensionerad och har högre upplösning för främst VR stöd.

Vilken kommer att säljas mest, Note 7 eller iPhone 7?
iPhone 7 kommer att sälja mest av alla telefoner i världen. Men orsaken är inte lika uppenbar som prestanda eller utseende. Detta är nämligen ett år där dom flesta iPhone användarna har slut på sitt 2 åriga kontrakt dom skrev i och med att iPhone 6 släpptes. Miljoner och åter miljoner människor kommer att låsa upp sig på 2 nya år med den nya iPhone-modellen. Sen spelar det troligen inte någon roll hur lite eller mycket som förändrats sedan förra modellen. Apple kommer troligen att slå försäljningsrekord, igen. När det gäller Note 7 så tror jag inte ens den kommer att sälja mer än vad S7 Edge har gjort. Jag förstår dock varför och tror nog att S7 Edge kommer att sälja fler när Note 7 släpps, i och med prisnedsättningarna som följer.

Vad tror du om iOS 10?
Tja, vad ska jag säga. Det är en ganska stor uppdatering med massor av nyheter som gör iOS lite mer Android för varje Beta. Jag hoppas bara att Apple försöker att få till funktioner och stabilitet innan dom blir allt för lika Android. Det är troligen världens mest avancerade operativsystem och en uppdatering kan ju knappast göra saken sämre. =)

Jag tycker att det känns som att det inte kommer några intressanta telefoner längre. Har du några ”insider” tips?
Personligen väntar jag på Apples presentation innan jag gör några fler affärer. I ärlighetens namn så är det Android som jag fått avsmak från, vilket gör det svårt att hitta några andra alternativ. Om det hade funnits Googles tjänster till Windows Phone så hade jag troligen haft en sån nu. =) När det gäller tips från min sida i övrigt så kan jag bara säga så här. Avvakta tills Apple presenterat ”framtiden”. Detta kommer att ändra för hur många Android telefoner utvecklas dom kommande månaderna efteråt.

Är du sponsrad av någon återförsäljare eller tillverkare?
Nej. Jag köper alla telefoner och tillbehör för egna pengar. Det fanns en tidpunkt då jag hade ett nära samarbete med en tillverkare, men det var länge sedan.