Läsarfråga via mobil: Funkar verkligen allt på Ubuntu?

”Fungerar verkligen allt på Ubuntu som på Windows? Kan jag spela mina köpta spel från Windows på Linux och kan jag använda samma e-post adress på Linux som på Windows?” – Hasse

Hej Hasse.

Först och främst vill jag säga att jag är imponerad över att någon skickar frågor via mobiltelefonen istället för via mail, men det går ju minst lika bra. Om jag säger att du är rätt så ovan eller ny på att använda datorer och Internet så kanske jag är inne på rätt spår. Det är absolut inget illa menat med det antagandet, men dom flesta frågor du ställde här är väldigt enkelt att kolla upp på Internet utan ”min support”. Nåväl, du har hamnat rätt och jag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan.

Ubuntu fungerar i grunden ungefär som Windows. För en som inte är van med datorer så spelar det nog ingen större roll vilket operativsystem man ”börjar” med. Fördelen med Ubuntu (Linux) är att det mesta är gratis.

Du kan med enkelhet använda din ”gamla” e-post adress eftersom det kontot inte är låst till ett specifikt operativsystem, som exempel Windows. Du kan även lägga in din e-post i din mobiltelefon (om du har en nyare telefon) och flera datorer samtidigt.

När det gäller program och spel som är köpta till Windows så går dessa ibland att använda på Ubuntu (Linux), genom att använda speciella program som låtsas vara Windows. Detta är dock inget jag rekommenderar. Just program, som grafiska program och Office finns gratis till Linux, men fungerar kanske inte exakt som du är van vid på Windows.

Spel fungerar i regel inte på Linux, utan du måste använda spel specifikt designade för att användas under Linux. Avancerade spel som moderna 3D spel existerar inte i Linux värld, utan är ”förpassade” till den kommersiella marknaden som domineras av Microsoft.

Enklare spel som patents, sodoku och liknande finns även till Linux och är även dom gratis att ladda ned och använda.

Jag hoppas att jag svarade på dina frågor. Du är givetvis välkommen att höra av dig igen om du behöver mer hjälp, eller har några andra frågor att ställa.

Ha en bra dag.

 

Kategorier:

Kommentarer är avslagna

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.