Läsarfråga: Dubbla SIM

För det första vill jag säga att det är kul att få in frågor angående dubbla SIM. Det börjar bli mer och mer vanligt hos tillverkare att ha denna funktion, vilket många inte tänker på när dom köper en telefon. Jag har personligen använt telefoner med dubbla SIM i flera år och kan helt enkelt inte klara mig utan denna funktion. Att kombinera arbetsnummer och privat nummer är otroligt smidigt och dessutom behöver jag inte ladda två telefoner hela tiden, eller springa omkring med två telefoner i fickan.

Låt oss börja…

Om jag har dubbla sim kort i telefonen, hur ser jag till vilket kort som någon ringer till? Dvs. om någon ringer till mitt privata nummer eller mitt jobbnummer?
SIM-kortet blir oftast numrerat. Det vill säga, om du får ett samtal på SIM 1 så står det ”1” på samtalsfönstret. Både Samsung och Huawei stödjer dessutom att namnge SIM korten för att det ska bli lättare att sära på dom. Mina heter exempelvis ”Cliffton” och ”Unlimited”. Utöver detta så kan man oftast välja iconer som presenteras istället för ”1” & ”2” på olika ställen där text kanske inte ryms. Samsung är lite sämre än Huawei på att visa just vilket abonnemang som det ringer på, men om man väljer olika ringsignaler så är det enkelt att avgöra var det ringer, vilket är avgörande för hur man svarar i telefonen. 

Går det att styra vilket simkort som kommer förbruka datatrafik? T.ex. att utanför arbetstid använda det privata kortet eller styrs detta av vilket kort som är det primära sim kortet om det finns 2 st.
Du kan välja vilket kort som är ”huvud-data” utan att ha dom på en specifik plats. Dessutom kan du byta vilket kort som du helst skickar SMS/MMS med, vilket du oftast pratar med och mycket annat. Om du skickar ett MMS från det SIM som inte är det primära data-kortet så skiftar telefonen temporärt data till det SIM kortet för att skicka informationen. Detta är ett nätverkskrav och går dessvärre inte att ändra på. Dock kan detta bero på att jag har kombinationen Telia/Tele2. Om bägge SIM är Telia så kanske den inte skiftar data heller. Här får gärna någon läsare som vet fylla i så ska jag uppdatera denna fråga.

Swish är kopplat till telefonnumret. Om jag har 2 simkort i telefonen, kommer det att gå att skicka och ta emot swish betalningar oberoende av hur simkorten sitter i telefonen eller är det beroende av vilket kort som är det primära?
Swish är inte beroende av något specifikt SIM för att ta emot betalningar. Däremot kan du inte ha två olika Swish-konton på samma telefon. Alltså kan du inte ha ett arbetskonto (bankkonto) mot arbetsnumret och ett privat bankkonto mot det privata numret. Det är dock enkelt att ha två nummer som pekar mot samma Swish-konto och på så sätt kunna ta emot betalningar från bägge nummer.

Mobilt BankID är väldigt smidigt. Känner du till om det finns någon begränsning eller annat som man bör tänka på om man har en telefon med dubbla simkort och vill nyttja Mobilt BankID?
Mobilt BankID är inte påverkad av dubbla SIM. Den utgår från ditt personnummer och är länkad till din telefon via detta. BankID använder i övrigt bara data för att fungera.

Om man har dubbla SIM och inte vill ha sitt arbetsnummer igång (semester) hur gör man då?
Det är väldigt enkelt att aktivera/avaktivera SIM-korten allt eftersom. Man behöver inte ta ut kortet för att göra detta heller.

Går det att vidarebefordra samtal mellan SIM-korten på samma telefon?
Ja. Den funktionen finns att hantera direkt i telefonens meny för dubbla SIM. Särskilt smidigt är det om du har två olika leverantörer och att dom har olika mottagningsförhållanden i dom områden du rör dig i. Man kan då vidarekoppla det ena SIM-kortet mot det andra om man inte har täckning på det första. Väldigt smidigt, helt enkelt.

Varför har bara vissa telefoner dubbla SIM och inte alla?
Detta är upp till tillverkaren. Exempelvis har inte Apple någon telefon med dubbla SIM, men en liten fågel har viskat att det är på väg inom kort. Samsung har alltid haft dubbla SIM, men dessa telefoner har inte sålts i Sverige. Dock har dom senaste modellerna Note 8, S9 och S9+ alla stöd för dubbla SIM (DUOS, som Samsung kallar dom). Kinesiska tillverkare som Huawei, ZTE och Xiaomi har alla haft telefoner med dubbla SIM så länge jag kan minnas.

Tar en telefon med dubbla SIM mer ström än en som bara har ett?
Det är svårt att avgöra. Jag antar att den tar mer ström, men det är så marginellt så att man inte tänker på det. Detta bör alltså inte vara en faktor som påverkar när man köper en ny telefon.

 

Har du någon fråga som rör dubbla SIM, eller vill föreslå en ändring på svaren? Kommentera gärna eller skicka ett mail.

 

 

Ha en trevlig påsk så hörs vi snart igen.