Huawei P40 Pro – Del 1 av 3

Istället för att testa min förra telefon, Samsung S20 Ultra, så har jag bestämt att fokusera helt och hållet på min nya Huawei P40 Pro. Därför kommer jag att presentera min miniserie i tre delar om denna telefon istället. Jag behöver inte förklara närmare för mina trogna läsare, så vi kör igång på en gång.

Huawei P40 Pro utan Google
Det som i princip alla känner till om Huawei P40 Pro är att den ”saknar” Google tjänster, men väldigt få kommer förbi den egenskapen och ser sällan hårdvaran bakom denna smått fantastiska telefon. Här hittar man bland annat den kamerakvalité som Samsung lovade att S20 Ultra skulle ha, batteritiden som iPhone 11 Pro Max har och i princip obegränsade möjligheter att anpassa telefonen exakt som man vill ha den. Utan att vara låst till Google eller Apple.

Huawei sätter standarden och håller den
Data och mottagning är i världsklass på i princip alla telefoner som Huawei har tillverkat och oavsett vilken prisklass den telefonen har. P40 Pro är inget undantag och erbjuder fantastisk anslutning mot mobilnätet, Bluetooth och WIFI. Jag upplever minst två gånger snabbare mobil data under samma förhållanden som med S20 Ultra, vilket än en gång visar hur viktigt det är med bra antenner i moderna telefoner, inte bara hastighet ”på papper” som annars är vanligt.

Överföringar som tidigare klarade 14 Mbit på iPhone, 43 Mbit på S20 Ultra ligger på runt 116-120 Mbit på P40 Pro. Många tror faktiskt att bara samtal påverkas av mottagning, men givetvis påverkas även data. Bättre mottagning medför snabbare överföringar och stabilare anslutningar, så enkelt är det.

Fantastisk kamerakvalité
Dom som haft Huawei P30 Pro vet hur bra kameror Huawei har haft sedan dom introducerade sin RYYB teknik, P40 Pro gör i princip allt bättre än sin föregångare vilket är smått fantastiskt. Precis som jag nyss skrev så har Huawei precis lika bra kameror som Samsung LOVADE att S20 Ultra skulle ha.

Ovanstående är bara ett av många exempel där Huawei P40 Pro slår Samsung Galaxy S20 Ultra på fingrarna. Med Huawei P40 Pro känns det som att jag kan ta bilder som jag kan vara stolt över än en gång. Även när man tittar på bilderna på datorn så ser dom bra ut, inte bara på skärmen på telefonen. Detta var något som ständigt var ett problem på Samsung S20 Ultra. Man trodde att bilden var i fokus, tills man skulle använda den.

Vi jämförde en iPhone 11 Pro och min S20 Ultra inomhus på kontoret. Med iPhone 11 Pro så kunde man läsa titlarna på böckerna som låg långt bort i konferensrummet på bokhyllan, men det var omöjligt med min S20 Ultra, oavsett zoom. Det var här jag bestämde mig att byta telefon. Jag skämdes över hur dåligt S20 Ultra presterade, med tanke på vad jag betalat för telefonen.

Kort och gott kan man säga att jag kände mig lurad av Samsung och, min personliga uppfattning är att, Samsung borde ersätta sina kunder som köpte S20 Ultra med Exynos processor. Det var en sjukt dålig telefon helt enkelt, för pengarna.

Vad är det som inte fungerar längre?
Den vanligaste frågan jag får rörande S40 Pro är vad som fungerar och inte fungerar, i och med att Google Tjänster inte finns på denna telefon. Mitt korta svar är att otroligt mycket fungerar. Det finns en aspekt som inte många tänkt på när dom läser att P40 Pro saknar Google, nämligen att Google inte är allt…

Dom flesta apptillverkare föredrar att inte ha Googles tjänster och funktioner tvinnade ihop med sina egna. Detta gör att dom effektivt får en app som inte blir låst på något sätt gentemot Google. Det är appar som Google specifikt tillverkat som är det största problemet. Appar som Gmail, Chromecast och Google Pay är några saker som troligen aldrig kommer att fungera på S40 Pro.

Men istället för Gmail så har man ju Huawei Mail, som givetvis stödjer Gmail konton och den enda nackdelen jag funnit är att man slipper reklam i E-posten. Chromecast går att köra via VLC i dagsläget, men du kan inte använda Viaplay eller andra strömningstjänster mot Chromecast. Du kan ju koppla in telefonen via HDMI och lösa det om du vill se en film. =)

Google Pay fungerar som sagt inte, men Huawei håller på att lansera sin egen Huawei Pay tjänst inom kort. Redan idag är systemet igång, men vi i Sverige får som vanligt vänta innan alla instanser godkänt systemet.

Är du inte rädd för Huawei?
Den näst vanligaste frågan jag får rör säkerhet, spioneri och stöld av information, men det är inte Huawei som är på tapeten, utan Facebook och Google. Den ”breda massan” hos konsumenter verkar inte vara speciellt oroliga över att Huawei ska använda deras information i ondsinta planer att ta över världen. Fokus ligger mer på prislappen och vad man egentligen får för sina pengar, vilket oftast är betydligt mer än hos konkurrenterna.

Men handelskriget mellan Kina och USA har ändå satt djupa spår i Huawei, som tyvärr hamnade mitt mellan dom bägge länderna. Om Kina bestämmer sig för att ”slå tillbaka” genom att hindra Apple att tillverka sina telefoner i Kina så kommer marknaden att skifta kraftigt i USA. Antingen måste Apple lägga om tillverkningen till ett annat land (Indien) eller förlägga allt inom USA, vilket skulle tvinga dom att öka priserna kraftigt för att klara det ekonomiskt, vilket skulle göra att dom tappade väldigt mycket marknad.

Som alltid är det vi konsumenter som blir drabbade av allt detta, men jag ser fortfarande inte Huawei som problemet. Att hindra Huawei att göra affärer med Google, Qualcomm och många andra företag baserade i USA har ingenting med Huawei att göra i grund och botten. Det är helt enkelt två länder som bråkar med varandra och dom var på fel plats vid fel tillfälle.

Om man skulle fråga mig, som vandrar i IT djungeln och smakar mig fram hos olika tillverkare, så skulle jag med allra största övertygelse säga att Huawei inte är något att vara orolig över. Absolut inte mer än Google, Facebook, Amazon eller Microsoft. Jag är helt övertygad om att Huawei gör sitt allra bästa för att skapa en trygg miljö för sina användare, samt att erbjuda alla det dom vill ha och behöver i sina smartphones.

Har P40 Pro någon framtid?
Huawei har historiskt sett varit väldigt duktiga på att hålla sina telefoner uppdaterade under en lång tid. P40 Pro är företagets första flaggskepp att lanseras utan Googles tjänster och detta gör att antingen uppdaterar dom och håller den uppdaterad, eller så ger dom upp och kastar in handduken. Känner jag Huawei rätt så har kampen precis börjat och vi står på tröskeln till ett nytt och fräscht Android, utan barriärer.

YouTube och sånt?
Om du, som jag, är beroende av en daglig dos av YouTube för att komma igång på morgonen, så är du troligen orolig över hur det ska gå med en S40 Pro, som inte har Google… Jag kan säga att jag kör YouTube Premium och YouTube Music utan några problem på min P40 Pro, men lite ”hacking” behövs.

Det finns mängder av guider och tips rörande P40 Pro om man använder Google sök, vilket är ironiskt. Det finns en app som heter YouTube Vanced som du kan leta efter, exempelvis. =) Det finns även forum på nätet som kan heta Swedroid som erbjuder vissa lösningar för alla P40 Pro användare. Mer än så ska jag inte säga. =)

Huaweis ecosystem
För att grotta ned mig, vilket jag normalt sett försöker göra snabbt, så har jag beställt ett ”kit” med Huawei produkter att ackompanjera min P40 Pro. Det första inköpet var en Huawei Watch GT2e, som med sin dryga månad batteritid fungerar väldigt väl. Det andra var ett par Huawei Freebuds 3 som jag fick för ett väldigt bra pris. Denna gång blev det dock svarta hörlurar, eftersom dom vita sticker ut lite för mycket.

Familjen Huawei
Utan att egentligen tänka på det så har Huawei-produkter hela tiden fastnat i vår familj. Min son har en Huawei telefon, min fru har en Huawei telefon. Till och med vågen i badrummet är tillverkad av Huawei. Men det är inte för att vi är ”trogna märket”, utan för att Huaweis produkter fungerar väldigt bra, och länge.

Min sons Huawei telefon är drygt 3 år gammal och fungerar precis lika bra nu som då. Han spelar Minecraft och mycket annat på den, utan några problem. Min fru har en P20 Pro, som hon vägrar att ge upp, trots att jag erbjudit henne en ny telefon mer än en gång. Men det är nog det bästa betyget en tillverkare kan få, trots att det inte gagnar affärerna att användarna behåller sina gamla telefoner i en massa år.

Många klagar på att Huawei försöker kopiera Apple i allt dom gör, vilket till viss del kan stämma. Huawei själva anser att Apple har en fantastisk affärsmodell och vill gärna ta tillvara dom bitarna i sin egen verksamhet. Detta är ingenting ovanligt och skapar grunden för en positiv utveckling för bägge giganterna. Huawei är dock inte någon eftersläntrare på marknaden, utan står oftast för innovationer som andra tar tillvara på i ett senare skede, precis som Apple. Designspråket och funktioner som Huawei har i sina telefoner kopieras friskt av andra tillverkare. Till och med Samsung använder teknik i sin S20 Ultra som Huawei lanserade för över ett år sedan, men då är det väldigt få som klagar, eller?

Fortsättning följer
Precis som med den förra serien jag avsåg att skriva om så kommer jag att presentera 3 delar. Första delen, denna, som var en löst sammanhängande introduktion. Nästa del, del 2, är en recension av Huawei P40 Pro och till slut kommer del 3, som är sista delen. Den kommer att handla om kamerorna, med exempelbilder och närmare titt på kvalitén i olika miljöer.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.