HTC 10 – En bättre Android telefon?

Ända sedan HTC började prata om den senaste generationen, kallad ”10”, har man fått veta att detta är perfektion och innovation utan motsvarighet. Kameran har vunnit priser för bästa mobila kamera, enligt HTC…

Alltså var det dags för mig att ta mig tid att verifiera att detta faktiskt är fallet. Låt oss börja denna frigående review av just HTC 10…

Design – ”Inspiration omsatt i metall”
När det gäller designen på HTC 10 så är det precis som många säger, man måste hålla i den för att förstå känslan. Byggd som en stridsvagn, känns det som. Samtidigt som den är len och dessvärre inte allt för greppvänlig.

Knapparna är väldigt taktila och behagliga. Faktiskt är nog knapparna i världsklass, trots allt. Kortfattat kan man säga att designen är riktigt bra och ”ren” i sitt utförande. Väldigt bra gjort HTC.

Kamera – ”Nästa generations kamera”
HTC var inte sena med att påstå att ”10:an” hade den bästa kameran i världen, samtidigt som dom skriver att dom ”definitivt är på rätt spår”, vilket jag är benägen att hålla med om.

Kameran är betydligt bättre än föregående generation (M9) men samtidigt är den inte ”bäst” på något sätt. Den duger att ta bilder med, men jämfört med flera andra flaggskepp på marknaden så är den inget som sticker ut.

Ljud – ”Högupplöst kanonljud”
HTC satsade stort på att 10:an skulle ha bra ljud, det förstår man när ett par fina hörlurar kopplas in. Förstärkarna som gömmer sig under skalet är riktigt kraftfulla och ger en ljudnivå som jag aldrig hört tidigare. Där jag tidigare haft 80% volym krävs nu endast 30% för att uppnå samma ljudtryck.

Det är dessvärre här som sakerna tar en vändning mot det sämre. HTCs Boomsound/Dolby/personliga ljudbild tar nog inga priser i kvalité. Jag har provat flera olika hörlurar och även två bilar med AUX ingång, men jag verkar hela tiden få väldigt hög THD (Total Harmonisk Distorsion). Vissa ljud skär och låter överexponerade, medan andra låter väldigt bra och solida. Den enda lösningen verkar vara att slå av ”Boomsound” i menyn, vilket genast gör ljudet renare och mer välljudande.

Om det är hårdvara eller mjukvara som spökar låter jag vara osagt, men gissningsvis är det bägge delarna tillsammans.

HTC10

Prestanda – ”Bättre än bra prestanda”
HTCs slogan ”Bättre än bra prestanda” stämmer väldigt bra. Jag anser att en Huawei P9 Lite har bra prestanda, medan HTC 10 har lite bättre. När man tar HTC 10 och sätter bredvid flaggskepp som iPhone 6S och Galaxy S7 så är det inte lika mycket ”bättre”.

Missförstå mig rätt. HTC 10 har riktigt bra prestanda och du får verkligen leta för att hitta ställen där den saktar ned eller missar på. Den har dock tendenser att bli väldigt varm, vilket gör att den råkar ut för en egenskap som kallas ”Thermal Throttling”. Rent tekniskt betyder detta att processorer och annat bromsar ned för att förhindra överhettning av telefonens hårdvara. Detta i sin tur gör att telefonen blir slö och långsam.

Dock händer detta bara om telefonen får arbeta hårt, som vid spel och vid andra processorkrävande saker. Märk väl att HTC 10 inte är i närheten av att vara ensam om detta problem. Sony är bland dom värsta på detta område, men även Samsung, Motorola och andra tillverkare slåss mot samma problem.

Anpassningsbarhet – ”Oöverträffad kontroll”
När det gäller GUI (Graphical User Interface) på HTC 10 så håller dom den till ett minimum. Man kan säga att HTC försökt att hålla sig till så mycket Android-standard som möjligt, vilket gör att den är riktigt trevlig att hantera.

Dock har dom lagt till möjligheten att använda teman samt att använda bilder istället för iconer, vilket var lite ”nyskapande”, men knappast något praktiskt användbart.

Precis som alltid när man pratar om Android så finns det möjligheter att anpassa i all oändlighet (verkar det som). Men det jag uppskattar mest är HTCs val att inte göra nya Sense (som deras GUI heter) för plottrigt, vilket dränker användaren i ett hav av ”måsten”. Bra gjort även här HTC.

Batteritid – ”Allt bara räcker och räcker”
HTC hävdar i sin reklam att man får upp till två dagars användning på en laddning, men jag synar detta genom att den går från 100% till 80% på drygt en timme vid användning (YouTube+Musik). Jag har aldrig klarat en hel dag utan att behöva toppa upp telefonen i närmsta laddare, vilket totalt sågar deras ”teori”.

Jag ser mer och mer exempel på när tillverkarna överdriver fruktansvärt på just batteritiden. Orsaken är att fler konsumenter fokuserar på den aktiva användningstiden, istället för hur tunn och lätt en telefon är. HTC är inget undantag heller, utan påstår att 2 dagars användningstid är möjlig, trots att den knappt skulle klara detta i ren ”stand-by” tid.

Det är också här min iPhone 6S Plus visar vart skåpet ska stå, eftersom den faktiskt klarar två dagar användning, trots att den inte marknadsförs på det sättet.

”Vi visar vad som verkligen menas med en flaggskeppstelefon”
HTC menar att dom har koll på vad en flaggskeppstelefon egentligen är, något jag inte kan kritisera dom för. Men att skapa ett verkligt flaggskepp kräver så mycket mer än bara teoretisk vetskap, det behövs ett praktiskt kunnande och en nästan kuslig kännedom om marknaden.

Tyvärr är HTC 10 inte riktigt ”där”. Utan lockar med flaggskepps-specifikationer och flashig reklam. Där dom vet att dom är bristfälliga gör dom dessvärre misstaget att försöka ”luras”.

Idag, med alla sociala medier och lätt tillgänglig expert-information, är det svårt att låtsas som att det regnar när konsumenterna upptäcker brister i en produkt. Att HTC försöker marknadsföra HTC 10 som ”den bästa” utan att egentligen ha något som sticker ut, är bara tragiskt.

Detta är troligen anledningen att telefonen tagits emot med kall hand på marknaden. Om dom marknadsfört den som en efterträdare till M9, så hade den troligen undvikit dålig press och att alltid bli jämförd med det absoluta toppskiktet på flaggskeppstelefonerna.

Trots att den inte är den bästa telefonen i världen så föredrar jag denna mot Samsungs. Orsaken är att jag slipper en massa mjukvaror som jag aldrig använder, samt erbjuder HTC 10 en stabilitet som faktiskt överträffar dom flesta Android telefoner jag använt genom åren.

Slutbetyget och en sista notering
I denna review så kan det verka som att jag tycker att HTC 10 är en dålig telefon, vilket är helt fel. Faktumet är att HTC 10 troligen är den bästa-på-det-mesta telefonen på Android sidan. Låt mig förklara.

När man pratar om flaggskepp i allmänhet så finns det alltid brister. Exempelvis är Galaxy S7 snygg, men halkig och skör. Sony Xperia X Performance har bra ljud och är vattentät, men blir överhettad. Listan kan göras hur lång som helst.

HTC 10 har också sina brister, men den sticker ut med sin extremt starka förstärkare och sin väldigt vackra design.

Kortfattat kan man säga att HTC 10 är ett flaggskepp, precis lika bra som alla andra Android flaggskepp.