Efter marknaden – Sammanfattning

Jokkmokks Vintermarknad 2023 har allt som allt varit rätt så klassisk och full med besökare. Det är svårt att föreställa sig hur vårt lilla lugna samhälle lyser upp under Vintermarknaden och blir till ett vimmel av människor som lika fort när söndagen kommer är spårlöst försvunna. Då är åter vårt lilla samhälle tillbaka i gängorna. Eller, rättare sagt tar det några veckor innan vi hämtat oss. =)

Denna Vintermarknad har det varit väldigt många besökare, enligt min uppfattning i alla fall. Dag 1, på Torsdag 2/2 så var det mycket människor redan på morgonen, vilket avtog något under eftermiddagen. Då hade vi runt 13-15 minusgrader och solen sken, väldigt trevligt med andra ord. Dom flesta besökarna brukar inte vara på plats första dagen, så oavsett hur många som besöker marknaden dag 1 så brukar det bara bli mer dom följande dagarna.

Dagen efter, på Fredag 3/2 så hade vi minus 25 grader på morgonen och den bitande kylan som Jokkmokks Vintermarknad är känd för gav sig tillkänna. Många försökte hitta skydd från kylan på dom många ställen där försäljning pågick inomhus, vilket säkert bidrog till att deras försäljningssiffror gick upp lite. Under dagen så vandrade temperaturen mellan -27 till -20 grader, med kallare grader på kvällen och natten. Det enda vi märkte under kvällen var skrik, bråk och att man plötsligt började skjuta raketer mitt i samhället, vilket skrämde halvt ihjäl många hundar och djur som inte riktigt var beredda på detta. Riktigt dåligt och jag önskar att man fick återgälda tjänsten till idioterna som kom på idén.

På Lördag 4/2 så växlade vädret upp lite och på morgonen hade vi minus 30 grader. Det är ganska så kallt för att vara ute på marknaden en hel dag. Vi nöjde oss med att besöka marknaden på förmiddagen och efter drygt 2 timmar så hade barnen faktiskt fått nog med att frysa. Dom flesta som varit ute på natten innan och festat låg nog hemma och höll sig om huvudet, så förmiddagen var ungefär lika befolkad som torsdagen. På eftermiddagen så blev det lite varmare och temperaturen landade på runt -20 grader.

Det var faktiskt ett bra utbud av ”knallar”, som säljarna kallas. Som vanligt såldes godis och mat på många ställen, men hantverk och kläder dominerade klart marknaden. Det var helt enkelt en väldigt klassisk och trevlig marknad.

Kvällarna dominerades dock av fylla och stökigheter, men även detta ”hör till”, så det är inget ovanligt. Det är först när jag gick till jobbet på morgonen idag som jag såg ”ärren” av helgens aktiviteter med glasflaskor, burkar och annat skräp som kantar samhället. Att det går att stöka till så mycket under så kort tid är lite oroande, men vittnar samtidigt att det varit väldigt många besökare.

Jag hoppas hur som helst att många sålt bra och att marknaden varit lyckad. Det är svårt att få en uppfattning hur bra försäljningarna går i vimlet. Men idag kommer nog många att sysselsättas för att försöka återställa ordningen i samhället och om 2-3 veckor så har vårt lilla samhälle återhämtat sig och vi kan börja ladda för nästa Vintermarknad. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.