Benchmade 535 Bugout GRY – Uppdaterad 3/9

Som ni kanske kommer ihåg så sprack min Benchmade Bugout på ett mystiskt sätt. Troligen rörde det sig om en felaktig härdning, men jag låter det vara osagt då jag inte kan vara säker på det heller. Efter veckor av väntan så har jag fått besked att min kniv var felaktig och att en ny ska skickas ut till mig inom kort. Men, jag nöjer mig inte med en likadan kniv längre. =)

Denna gång blir det Benchmade Bugout GRY. Detta är egentligen samma kniv som den vanliga Bugout men i ”Ranger green” färg och mörkt blad. Orsaken till att jag blev intresserad av denna kniv berodde till stor del på just det mörka bladet. Det är en så kallad kromnitrit-behandling av bladet som ger den dess mörka färg och ska enligt uppgifter vara riktigt tuff och hållbar.

Jag är rent generellt inte något fan av mörka blad, men rent experimentellt så är jag nyfiken på hur väl denna behandling håller jämfört med exempelvis svärtan i Fällkniven knivarna, som dessvärre inte stannade kvar speciellt länge. Än så länge så har min Jaktkit KNV 2 i militärt utförande pokalen för bästa svärtan, då den verkar vara helt omöjlig att nöta bort eller skada.

Jag hoppas också att denna version av Bugout 535 är lite mindre ”gritty” i mekanismen, då min första Bugout ibland kunde fastna i AXIS låsningen. Detta gjorde att bladet inte låstes i utfällt läge utan kunde slå igen över fingrarna. Den blev lite bättre efter att jag demonterat, slipat och smörjt lite, men den blev ändå inte så ”smooth” som jag skulle vilja. Om denna kniv är likadan så kan jag nästan anta att det är så AXIS låsningen fungerar. Kanske har jag samtidigt blivit bortskämd av kullagerlåsningen i Spyderco knivarna, som är extremt smidig och pålitlig.

Vi får väl se om någon vecka vad som var rätt.

[Uppdatering 3/9]
Precis som med förra kniven så är denna väldigt ”gritty”. Den nästan knastrar i mekanismen och bladet går väldigt segt och ”kletigt” att fälla upp och igen. Detta gör att den inte är lika ”fidgetvänlig” som den första kniven, vilket i sin tur gör att den inte alls är speciellt rolig att hålla på med.

Detta kan givetvis röra sig om ett problem som försvinner med nötning, men samtidigt så är Bugout en väldigt konstig kniv för dom pengar som den faktiskt kostar. Bugout GRY kostar nästan 2500 kr och borde därför vara en kompromisslös kniv, i alla fall i mina ögon. Bara känslan att den är seg och ”skräpig” i mekanismen direkt från fabriken gör att man känner sig lurad som konsument. Benchmade tappar hela tiden poäng och snart ramlar dom bort som en tillverkare jag ser upp till.

Jag ska givetvis försöka få till kniven genom att putsa och fixa med hårdvaran, men det ska egentligen inte behövas på en kniv för dessa pengar. Dom som svär vid AXIS låsningen som den bästa låsningen vet troligen inte vad dom pratar om, eftersom min erfarenhet säger att Spyderco definitivt har betydligt bättre kvalité i sin kullagerlåsning och dessutom finns inga tecken på att låset ska fastna eller gå tungt.

Kort och gott så kommer jag att lägga upp kniven till försäljning, trots att den är i princip helt ny och oanvänd. Kanske är det någon som gillar Benchmade knivarna bättre än Spyderco, men jag tillhör definitivt inte den kategorin.

På återseende.